dsc00222

 

U velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dana 17. studenog 2016. godine održan je simpozij „Bolest kvrgave kože u Europi – stanje i izazovi“ tijekom kojega su iznesene najnovije spoznaje i iskustva u vezi s ovom emergentnom zaraznom bolesti čija su pojava i mjere nadzora posljednjih mjeseci bile u fokusu interesa struke i javnosti.

Nakon pozdravnih riječi predsjednika HAZU, akademika Zvonka Kusića, tajnika Razreda za medicinske znanosti akademika Marka Pećine te predsjednika Organizacijskog odbora akademika Josipa Madića, održano je osam izlaganja eminentnih stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva u prisutnosti dekana Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ravnatelja Hrvatskoga veterinarskog instituta i mnogih drugih uvaženih gostiju te doktora veterinarske medicine.

 

dsc00229

 

Razmijenjene su spoznaje i iskustva o važnosti emergentnih zaraznih bolesti općenito te prisutnosti i proširenosti vektora, kao i njihovu vektorskom kapacitetu, i za ovu bolest i za druge vektorima prenosive emergentne zarazne bolesti. U nastavku su iznesena iskustva susjednih država tijekom pojave, širenja i suzbijanja bolesti kvrgave kože kao i najnovija dostignuća u razvoju dijagnostičkih metoda i prosudbi učinkovitosti cijepljenja. Na kraju skupa iznesene su provedene aktivnosti u Republici Hrvatskoj sa svrhom sprječavanja širenja bolesti te dosadašnje aktivnosti Europske komisije u stvaranju zakonskog okvira za uspješnu uspostavu sustava nadzora i suzbijanja bolesti.

Nakon dinamične rasprave, skup je završio sa vrijednim zaključcima koji će zasigurno biti smjernice za unapređenje sustava nadzora i suzbijanja ove nove bolesti na području Europe, ali i pridonijeti uspostavi zajedničkog sustava brzog i učinkovitog djelovanja pri neminovnoj pojavi novih emergentnih zaraznih bolesti u budućnosti.

Print Friendly