uvodna_dekan

Uvodna riječ – Dekan

Na Veterinarskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 24. listopada 2016. godine održano je svečano predstavljanje sveučilišnog udžbenika Osnove razudbe domaćih životinja čiji su autori nastavnici Zavoda za veterinarsku patologiju: prof. dr. sc. Branka Artuković, doc. dr. sc. Ana Beck, prof. dr. sc. Željko Grabarević, izv. prof. dr. sc. Andrea Gudan Kurilj, doc. dr. sc. Marko Hohšteter, prof. dr. sc. Ruža Sabočanec i doc. dr. sc. Ivan Conrado Šoštarić Zuckermann. Prisutnima se prvi obratio dekan prof. dr. sc. Nenad Turk istaknuvši koliko je za studente i struku važan svaki novi udžbenik iz veterinarske medicine, osobito kada je riječ o području koje do sada nije bilo sustavno opisano u knjizi.

 

autori-i-recenzenti

Autori i recenzenti

O udžbeniku su zatim govorili njegovi recenzenti. Prof. dr. sc. Slavko Bambir predstavio je knjigu kao iznimno kvalitetno djelo u kojemu su vrlo detaljno opisani svi postupci u razudbi domaćih životinja, ujedno i popraćeni brojnim ilustracijama. Prof. dr. sc. Petar Džaja prisutne je nakratko vratio u ključne trenutke povijesti razudbe životinja te skrenuo pozornost na aktualne probleme na terenu koji su u vezi s veterinarskom patologijom i stručnjacima koji se bave njome. Prof. dr. sc. Swen Seiwerth, humani patolog s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i recenzent udžbenika, naglasio je kako čak ni humana patologija još uvijek nije objedinjena u knjizi ovakve kvalitete i praktične vrijednosti za studente.

Nakon recenzenata, uz riječi zahvale prisutnima su se obratili i urednici, prof. dr. sc. Ruža Sabočanec i prof. dr. sc. Željko Grabarević, koji je naglasio kolika je važnost za razvoj veterinarske patologije, pa i nastanak ovoga djela, prof. dr. sc. Ljudevita Juraka, prvoga profesora i osnivača Zavoda za veterinarsku patologiju.

Na kraju svečanog predstavljanja udžbenika Osnove razudbe domaćih životinja imali smo priliku čuti i riječ izdavača, Medicinske naklade d.o.o., koju je ovom prilikom predstavljala direktorica Marija Eljuga.

promotori-knjige

Promotori knjige

Stručna literatura iz veterinarske medicine tako je obogaćena još jednim vrijednim djelom, koje će biti velika pomoć ne samo studentima Veterinarskoga fakulteta nego i nastavnicima i doktorima veterinarske medicine.

 

Željana Klječanin Franić, prof.

Ured dekana

Foto: Zoran Juginović, dr. med. vet.