Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u petak 10. studenoga 2017. svečano je obilježio 98. obljetnicu svojega osnutka i rada. Svečana sjednica Fakultetskoga vijeća započela je državnom himnom u izvedbi Akademskog zbora Veterinarskoga fakulteta Ab ovo i uz nazočnost brojnih uglednih uzvanika. Osim članova Vijeća, zaposlenika i studenata sjednici su

vefv_1

prisustvovali rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras s prorektorima, akademik Josip Madić uime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, pomoćnik ministra poljoprivrede Damir Agičić, dr. med. vet., zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, prof., dekani i prodekani fakulteta iz Skopja, Novog Sada, Sarajeva i Beograda kao i dekani i prodekani sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, predstavnici Hrvatske veterinarske komore, Mađarske veterinarske komore, Hrvatskoga veterinarskog instituta, Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, Instituta za medicinska istraživanja, Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Genere d.d., Agroproteinke d.d. i drugih suradnih ustanova i veterinarskih organizacija.

 

vefv_2U svojemu je uvodnom govoru dekan prof. dr. sc. Nenad Turk istaknuo da je u posljednjih nekoliko godina mnogo učinjeno na podizanju infrastrukture Fakulteta te unapređenju nastave, znanstvenoistraživačkoga i stručnog rada. Podsjetio nas je i na nužnost da radimo sami na sebi jer dobru instituciju čine prije svega ljudi i kvaliteta njihovih odnosa, na važnost uzajamnog slušanja i razumijevanja, osobito kada se radi o studentima koji su smisao i svrha rada jedne visokoobrazovne ustanove. Dekan je također predstavio najvažnije aktivnosti iz ak. god. 2016./2017., osobito istaknuvši međunarodne aktivnosti: preuzimanje predsjedavanja VetNEST grupacijom, dobivanje domaćinstva 32. Glavne skupštine EAEVE-a koju će Veterinarski fakultet organizirati povodom svoje stote obljetnice 2019. godine, uspješno organiziranu međunarodnu ljetnu školu kao i uspješno provođenje studija veterinarske medicine na engleskom jeziku koji je pokrenut u prethodnoj akademskoj godini. Među znanstvenim aktivnostima istaknuo dobivanje priznanja Agencije za znanost i visoko obrazovanje koja je doktorski studij Veterinarske znanosti uvrstila u tri najbolja doktorska studija u području tehničkih i biotehničkih te biomedicinskih znanosti i dodijelila mu oznaku visoke razine kvalitete, a među organizacijskim početak digitalizacije uredskog poslovanja.

Uzvanicima su se na svečanoj sjednici obratili i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, pomoćnik ministra poljoprivrede Damir Agičić, dr. med. vet. te zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, prof.

Svečana sjednica povodom obljetnice fakulteta prilika je i da se zaslužnim zaposlenicima i vrijednim studentima dodijele nagrade i priznanja. Neka su priznanja ove godine dodijeljena po prvi put. Tako su priznanja dobili izv. prof. dr. sc. Martina Đuras i dr. sc. Marko Pećin kao najbolje ocijenjeni nastavnici prema anketi za procjenu nastavnika Sveučilišta u Zagrebu kojom su studenti ocjenjivali rad nastavnika.

Priznanje za doprinos znanstvenoj prepoznatljivosti Veterinarskoga fakulteta u ak. god. 2016./2017. dobila su dva znanstvenoistraživačka tima: projektni tim izv. prof. dr. sc. Tomislava Mašeka koji radi na istraživačkom projektu “Nutritivna modulacija metabolizma dokozaheksaenske kiseline kod dijabetičke dislipidemije” te tim prof. dr. sc. Vladimir Mrljka za ERA Chair projekt ”Upgrading the research performance in molecular medicine at the Faculty of Veterinary Medicine University of Zagreb”.

Dr. sc. Luka Krstulović i doc. dr. sc. Ivana Stolić dobili su priznanje za objavljeni znanstveni rad s prvim autorstvom u časopisu s najvišim čimbenikom odjeka u ak. god. 2016./2017.

vefv_10

Kao i svake godine, priznanja su uručena i zaposlenicima umirovljenima u protekloj akademskoj godini.

Veterinarski fakultet nagradio je i svoje najbolje studente. Dekanovu nagradu za izvrsne rezultate tijekom studija i uspjeh u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima dobila je studentica pete godine Valentina Percan. Nagrađeni su i studenti s najvišim prosjekom ocjena na svakoj godini studija.

zvrsnost studenata veterinarske medicine prepoznale su i tvrtke s kojima fakultet surađuje. Tako je Genera d.d., grupa Dechra, već tradicionalno dodijelila jednu novčanu nagradu, koju je dobila studentica Stella Lukman, te dvije stipendije koje su dobili studenti Luka Crnjac i Tihana Josipović. Nagrade i stipendiju uručio je predstavnik Genere d.d. Neven Čakarun, dr. med. vet.

Od ove godine studente veterinarske medicine stipendira i tvrtka Agroproteinka d.d., čiju je stipendiju povodom ove svečane obljetnice uručio direktor Ivica Grlić Radman, dipl. ing. studentici Nikolini Tuškan.

vefv_20

Svečanu proslavu 98. obljetnice Veterinarskoga fakulteta i ove je godine uljepšao Akademski zbor Veterinarskoga fakulteta Ab ovo pod umjetničkim vodstvom maestra Josipa Degl’Ivellia. Zapažen solistički nastup imala je članica zbora i studentica prve godine veterinarske medicine Mia Reba koja je uz pratnju gitarista Filipa Sekereša izvela skladbu Caruso. Službeni je dio svečane sjednice Fakultetskoga vijeća završio studentskom himnom Gaudeamus Igitur nakon čega je nastavljeno druženje uz prigodni domjenak.

vefv_21

Na kraju, možemo reći da nam je iznimno zadovoljstvo bilo ugostiti brojne važne i drage uzvanike iz akademskog i poslovnog okruženja te predstaviti im vrijedne ljude koji čine Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu kao i izvrsne rezultate rada u protekloj akademskoj godini. Svečanu sjednicu te razdoblje koje je iza nas možemo zaokružiti citirajući dekana prof. dr. sc. Nenada Turka: „U ovom neobuzdanom tijeku vremena u kojemu živimo, ljudskost i zajedništvo i dalje moraju biti vrline koje će nas krasiti i kojima ćemo se dičiti, koje će biti jamac još boljim rezultatima i prepoznatljivosti Veterinarskoga fakulteta u budućnosti. U tom svjetlu temeljna nam je dužnost ohrabriti stidljive, obuzdati nagle i nagraditi vrijedne. Koliko smo u tome uspjeli do sada i koliko ćemo uspjeti u vremenu što dolazi, prosudit će sami djelatnici i studenti, ali i svi vi, prijatelji Veterinarskoga fakulteta, koji nas promatrate i prosuđujete s distance. Hvala vam od srca!“

 

Ured dekana
Željana Klječanin Franić, prof.

Print Friendly