Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u petak 11. studenoga 2016. svečano je obilježio 97. obljetnicu svojega osnutka i rada. Svečana sjednica Fakultetskoga vijeća započela je državnom himnom u izvedbi Akademskog zbora Veterinarskoga fakulteta Ab ovo i uz nazočnost brojnih uglednih uzvanika.

dekan-prof-dr-sc-nenad-turk

 

Osim članova Vijeća i zaposlenika Fakulteta i studenata sjednici su prisustvovali rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras s prorektorima, akademik Marko Pećina uime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, izaslanik Ministarstva poljoprivrede Tomislav Kiš, dr. med. vet., izaslanik Grada Zagreba dr. sc. Nikica Petrinec, dekani i prodekani Veterinarskih fakulteta iz Ljubljane, Sarajeva i Skopja kao i dekani i prodekani sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, predstavnici Hrvatske veterinarske komore, Panonske organizacije mađarske veterinarske komore, Hrvatskoga veterinarskog instituta, Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, Instituta za medicinska istraživanja, Genere Dechre, Agroproteinke i drugih suradnih ustanova i veterinarskih organizacija.

uzvanici

 

U svojemu je uvodnom govoru dekan prof. dr. sc. Nenad Turk podsjetio na temeljne vrline na kojima treba ustrajati u radu, suradnji i obrazovanju novih generacija doktora veterinarske medicine, a to su poštovanje, povjerenje i tolerancija, uz predano učenje i usavršavanje i studenata i nastavnika. Uzvanicima su se obratili i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras koji se u svom govoru osvrnuo na aktualna zbivanja na Sveučilištu u Zagrebu te akademik Marko Pećina koji je prisutne podsjetio na povijest osnivanja HAZU te biomedicinskog razreda unutar Akademije sa svim velikanima struke i znanosti koji su predstavljali fakultete iz tog područja.

Prodekan za novčano poslovanje i investicije prof. dr. sc. Tomislav Dobranić predstavio je Ljetopis za akademsku godinu 2015./16. i najvažnije aktivnosti Fakulteta u tom razdoblju – pokretanje studija na engleskom jeziku, novu Klinike za zarazne bolesti s izolacijskom jedinicom i druge uređene prostore, međunarodnu razmjenu studenata, nastavnog i nenastavnog osoblja i druge aktivnosti. Sve novosti i važne promjene u posljednjih nekoliko godina objedinjene su i u kratkom filmu o Fakultetu koji su uzvanici imali prilike pogledati.

Povodom obljetnice dodijeljene su nagrade i priznanja zaposlenicima i studentima. Najvažnije priznanje Veterinarskoga fakulteta, za posebne zasluge i doprinos na unapređenju znanstvenog, nastavnog i stručnog rada, za izvanredan doprinos u veterinarskoj znanosti i suradnji s gospodarstvom u domovini i svijetu – Povelja Eugen Podaubsky, dodijeljena je akademiku Josipu Madiću.

dodjela-povelje-eugen-podaubsky

 

Posthumno je uručena zahvalnica prerano preminulom izv. prof. dr. sc. Igoru Štokoviću, za uzoran rad i izniman doprinos u znanstvenoistraživačkoj, nastavnoj i stručnoj djelatnosti Fakulteta.

Dekanovu nagradu za izvrsne rezultate tijekom studija i uspjeh u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima dobio je student 3. godine Zvonimir Delać.

dobitnik-dekanove-nagrade-zvonimir-delac

 

Organizatori edukativne izložbe Reptilomanija+ Anđela Šimić i Zlatko Bježančević dobili su priznanja za iznimnu uspješnost ove izložbe i promicanje studentskih aktivnosti Fakulteta. Nagrađeni su i najbolji studenti na svim godinama studija.

Na samom kraju svečane proslave Neven Čakarun, dr. med. vet., uime tvrtke Genera Dechra, dodijelio je jednu novčanu nagradu, koju je dobila studentica Ana Aračić, te dvije stipendije koje su dobile studentice Gabriela Krivić i Kim Korpes.

dobitnica-generine-novcane-nagrade-ana-aracic-i-predstavnik-genere-neven-cakarun-dr-med-vet  dobitnica-generine-stipendije-kim-korpes

 

Službeni je dio svečane sjednice Fakultetskoga vijeća završio dvjema skladbama zbora Ab ovo pod vodstvom maestra Josipa Degl’Ivegilia – Only you, uz beatbox pratnju studenta Nikole Čudine te Gaudeamus Igitur.

 

Ured dekana

Željana Klječanin Franić, prof.

Print Friendly