Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i ove će se godine predstaviti u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ u sklopu Festivala znanosti. Dana 18. travnja u terminu od 16 do 18 sati u prostoru muzeja zainteresirani će posjetitelji imati priliku poslušati jedno predavanje i sudjelovati na tri radionice naših nastavnika.

Doc. dr. sc. Zoran Vrbanac održat će predavanje „Igla, bazen i valovi – i životinjama treba fizikalna” o primjeni fizikalne terapije u veterinarskoj medicini. Sa željom da našim ljubimcima pružimo doista sve, u liječenju se sve češće primjenjuju neke davno poznate metode poput akupunkture, ali i one novije, poput ultrazvučne i laserske terapije. Osim toga, iznimno su vijedni i različiti oblici hidroterapije. Stoga bazeni i pokretne trake nisu više samo mjesto za igru nego i vrijedna terapeutska pomagala pomoću kojih kvalificirani stručnjaci mogu liječiti različite bolesti i omogućiti kvalitetniji život našim ljubimcima. Igle, struja, pokretne trake, bazeni i valovi pridonose njihovu zdravlju, a onda i našoj sreći u suživotu s njima.

Pod voditeljstvom dr. sc. Mirele Pavić i suradnika sa Zavoda za anatomiju, histologiju i embriologiju održat će se kviz „Nije pub kviz, nego kviz iz anatomije“. Radi se o tipičnom kvizu znanja „iz lokala“ s dvije bitne razlike. Prva, nagrade nisu pivo i druga, kviz nije iz općega znanja i kulture, nego samo iz anatomije. Kako je ovogodišnja tema Festivala znanosti „Otkrića“ tako će pitanja biti vezana uz važna povijesna otkrića i kako je anatomija tomu pridonijela te kako su važna povijesna otkrića utjecala na anatomiju kao znanost. Pitanja će biti grupirana u laka, srednje teška i genijalno vrlo teška pitanja te o natjecateljima ovisi koja će se pitanja koristiti. Iako glavna nagrada nije pivo, pobjednike „Nije pub kviz, nego kviz iz anatomije“ očekuje (utješna) nagrada.

Radionica „Život u malom“ Klinike za porodništvo i reprodukciju prikazat će spermije nekih životinjskih vrsta pod mikroskopom u nativnom preparatu i nakon bojenja. U nativnom se preparatu, ovisno o vrsti, pod mikroskopom ocjenjuju određeni parametri, poput koncentracije, gibljivosti i masovne gibljivosti spermija. Bojenja različitim metodama (npr. supravitalno Bloomovo bojenje) olakšavaju prikaz građe pojedinačnog sprermija i utvrđuju njihovu vitalnost. Samo su živi spermiji sposobni oploditi jajnu stanicu. U intenzivnim je uzgojima prirodno parenje uglavnom napušteno te se koristi umjetno osjemenjivanje – postupak kojim se spermiji unose i polažu u ženski spolni sustav. Na fantomu krave “Betsy” zainteresiranima će moći sami iskušati tehniku osjemenjivanja koristeći se priborom za umjetno osjemenjivanje.

U okviru interaktivne radionice Zavoda za biologiju Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu DNK iz biološkog traga“ nastavnici Zavoda izvodit će pokuse iz područja molekularne biologije i veterinarske forenzike, pri čemu se mogu aktivno uključiti posjetitelji svih uzrasta.

 

Print Friendly