Noć muzeja

Noć muzeja

Veterinarski se fakultet i ove godine pridružio obilježavanju Noći muzeja, manifestaciji kojom se posljednji petak u mjesecu siječnju posjetiteljima omogućuje slobodan ulaz u muzeje diljem zemlje, i to do kasnih noćnih sati. Ovogodišnja je tema Noći muzeja sport, s namjerom da se analitički sagledaju postojeće zbirke na temu sporta, no isto tako i potakne stvaranje novih zbirki i muzeja, promatrajući sport kao kulturološku vrijednost i istodobno stvarajući novu muzejsku publiku.

Pod geslom „Izvedite ljubimca u muzej“ Veterinarski je fakultet vrata svojih prostora s muzejskim zbirkama ovaj put otvorio i svojim četveronožnim posjetiteljima te su brojni građani imali priliku zavode s muzejskom građom obići sa svojim kućnim ljubimcem.

Na temu „Muzeji i sport – brže, više, jače…citius, altius, fortius“ u glavnoj zgradi Fakulteta izloženi su posteri o nastavnicima i zaposlenicima Fakulteta koji su uz svoja redovita zanimanja te nastavničku i znanstvenoistraživačku karijeru postigli i zapažene rezultate u različitim sportovima. Oni koji više nisu s nama, a bilo nam je osobito zadovoljstvo posjetitelje upoznati s njihovim sportskim i profesionalnim karijerama, jesu prof. dr. sc. Žarko Dolinar (1920. – 2003.), stolnotenisač, višestruki prvak Jugoslavije te pobjednik na brojnim turnirima izvan zemlje, pojedinačno i u paru, s osvojenim medaljama i na svjetskim prvenstvima, zatim prof. dr. sc. Marijan Catinelli – Bimbo (1938. – 2015.), košarkaš i košarkaški trener, s osvojenim kupom Radivoja Koraća 1972. te prvenstvom Jugoslavije 1980. godine, i Vinko Tomljanović, prof. (1930. – 2015.), rukometaš i rukometni trener, osvajač kupa Jugoslavije 1986. godine. Iznimno nam je zadovoljstvo što smo se imali priliku družiti s nastavnicima i znanstvenicima sportašima koji su se i osobno odazvali pozivu na Noć muzeja na temu sporta: s rukometaše i rukometnim trenerom, u Hrvatskoj i na Islandu, prof. dr. sc. Slavkom Bambirom (1939.), višestrukim prvakom brojnih prvenstava u hrvanju slobodnim i grčko-rimskim stilom profesorom emeritusom Hrvojem Mazijom (1940.) te ragbi igračem i prvim kapetanom hrvatske ragbijaške reprezentacije izv. prof. dr. sc. Vilimom Starešinom (1960.). U predvorju glavne zgrade bili su izloženi i pehari, medalje, priznanja, plakete i povelje koje su naši sportaši i sportski timovi, uključujući i studente, osvojili na raznim natjecanjima.

Četiri fakultetska zavoda ovom su prilikom otvorili svoja vrata i javnosti pokazali vrijedne zbirke godinama prikupljane kroz povijest fakulteta i u znanstvenoistraživačkim aktivnostima. Na Zavodu za sudsko i upravno veterinarstvo izložene su zbirke veterinarskih instrumenata, zbirka potkova i druga vrijedna arhivska građa. Posjetitelji su najveći interes pokazali za instrumente koji su se kroz povijest veterinarske medicine upotrebljavali pri teškim porođajima, embriotomiji i kastraciji mužjaka domaćih životinja. Imali su također priliku vidjeti originalne diplome prvih hrvatskih veterinara, kovača i mesarskih obrtnika u razdoblju od 1867. do 1923. godine te druge razne dokumente koji su struku pratili u njezinom povijesnom razvoju, a s kojima su ih upoznali prof. dr. sc. Petar Džaja, izv. prof. dr. sc. Krešimir Severin i doc. dr. sc. Gordana Gregurić Gračner.

Na Zavodu za stočarstvo doc. dr. sc. Sven Menčik i Ivan Vlahek, dr. med. vet. upoznali su posjetitelje sa zbirkom koju čine modeli goveda, konja, svinja, ovaca i koza, izrađeni od gipsa i bronce. Dio tih modela izradio je poznati hrvatski kipar Robert Frangeš Mihanović. Također su izloženi modeli kokoši, gusaka, pataka, pura, golubova i zečeva, izrađeni tehnikom prepariranja i punjenja, kao i kolekcija perja, krzna i ovčje vune.

Na Zavodu za anatomiju, histologiju i embriologiju u prizemlju je predstavljena Radna zbirka zaštićenih životinja u kojima je izv. prof. dr. sc. Martina Đuras posjetiteljima tumačila kako se kosti dupina označavaju, sortiraju i arhiviraju. Osobito im se svidjelo što su imali priliku i sami držati u rukama kost dupina, pokušati je identificirati te spojiti s ostatkom kostura. Zanimalo ih je i kako se izrađuju kosturi, kako odrediti radi li se o mladoj ili staroj životinji, koji su neuobičajeni nalazi kod tih životinja itd. Najzainteresiraniji su bili posjetitelji medicinske struke koje su zanimali razni komparativni detalji (lubanjska šupljina, gornja i donja čeljust, kralješci, rebra, prsna kost i dr.). Izv. prof. dr. sc. Snježana Kužir i izv. prof. dr. sc. Tajana Trbojević Vukičević predstavile su dio Osteološke zbirke riba te dermo-preparate pastrve i smuđa, kao i veliku sliku soma koje je ustupio Zavod za biologiju i patologiju riba i pčela. I djeci i odraslima najviše se svidio interaktivni dio izložbe s dva mikroskopa s preparatom oka i škrga riba, pri čemu se razvila vrlo živa rasprava s učenicima i profesorima.

Na prvome katu Zavoda za anatomiju, histologiju i embriologiju dr. sc. Mirela Pavić i Zvonimir Budinšćak, univ. mag. med. vet. posjetitelje su upoznali s koštanim preparatima cijelih životinja među kojima su najveći interes izazvali kosturi leoparda, afričkog noja, glavate morske kornjače i žirafe, kao i dijelovi tijela pojedinih životinja, poput lubanje bijeloga nosoroga i velikog sjevernog kita.

U muzeju Zavoda za veterinarsku patologiju Doroteja Huber, dr. med. vet. i Lidija Medven, dr. med. vet. zainteresiranima su govorile o povijesti muzeja te životu i djelu profesora Ljudevita Juraka, začetnika humane i veterinarske patološke anatomije, o bolestima koje su u našim krajevima iskorijenjene, konkrementima i pseudokonkrementima te raznim razvojnim anomalijama kod životinja.

Na travnatom prostoru fakulteta unutar kolonada, prigodno opremljenim tunelom, zaprekama, klackalicom i drugom opremom za interaktivni trening pasa, Klub za obuku sportskih i službenih pasa „Zagreb“ posjetiteljima je demonstrirao kinološke sportove, agility, rally obedience, nosework i trikove što je također privuklo brojne posjetitelje i stvorilo pravu natjecateljsku atmosferu.

Osim toga, Veterinarski se fakultet pobrinuo i za ponudu jela i pića te opuštenu atmosferu uz glazbu, za što zahvaljujemo našim vrijednim studentima, Jurici Horvatu i svim drugima koji su se i ovom prilikom aktivno uključili, pomažući nastavnicima i okupljajući svoje kolege, te pokazali svestranost i želju za promicanjem svih fakultetskih aktivnosti. Veliki broj studenata veterinarske medicine uživao je u obilasku muzejskih prostora, a prigodni tulum koji su studenti organizirali sa završetkom manifestacije Noć muzeja tradicionalno je privukao mnoge studente zagrebačkog Sveučilišta.

Veterinarski je fakultet u Noći muzeja 2018. u vremenu od 18 do 23 sata posjetilo više od 1500 građana, odraslih i srednjoškolaca, obitelji s djecom, studenata, a mnogi među njima poveli su i svoje kućne ljubimce. Bilo je edukativno, živo i veselo s četveronožnim posjetiteljima, a osobito nam je zadovoljstvo istaknuti odgovornost vlasnika kućnih ljubimaca koji su obišli sve prostore muzejskih zbirki Fakulteta bez ijedne nezgode i oštećenog eksponata.