Dekan

Govor dekana prof. dr. sc. Nenada Turka povodom 102. obljetnice Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 12. studenoga 2021.

Poštovane dame i gospodo, kolegice i kolege dragi studenti,

Zadovoljstvo mi je i ugodna dužnost sve Vas srdačno pozdraviti i zahvaliti Vam što ste se odazvali pozivu na našu svečanu sjednicu Fakultetskoga vijeća i što ćemo zajedno proslaviti 102. obljetnicu osnutka Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ove godine obilježava 102. godinu postojanja, čime se ubraja u pet najstarijih sastavnica Sveučilišta. U svojoj su se stoljetnoj tradiciji Fakultet i veterinarska profesija pokazali i opravdali svoju društvenu važnost, ponajprije u obrazovanju doktora veterinarske medicine, ali i u službi zaštite jednog zdravlja, na što smo posebno ponosni. Veterinarski fakultet kontinuirano napreduje u ostvarenju svojih planiranih strateških ciljeva, napori naših djelatnika sve su vidljiviji, a reputacija u nacionalnom i međunarodnom okruženju raste. Kao i svake godine, i u ovom mom obraćanju želja mi je predstaviti događaje i aktivnosti koji su svojom važnošću dominirali u godini koja je iza nas.

Najvažniji događaj u protekloj, vrlo izazovnoj i pandemijskoj godini, a usuđujem se reći i povijesno postignuće Fakulteta, bilo je ostvarivanje statusa akreditirane ustanove od strane Europske udruge veterinarskih visokoškolskih ustanova (EAEVE), odnosno vizitacija EAEVE-a i ekspertno vrednovanje kontrole kvalitete Veterinarskoga fakulteta u svim segmentima njegova djelovanja. Tim se pozitivnim vrednovanjem Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu našao u izabranom društvu dvadesetak akreditiranih veterinarskih visokoškolskih ustanova od ukupno njih 120 koliko trenutačno postoji u Europskoj uniji, što će još više pridonijeti međunarodnoj prepoznatljivosti i pozicioniranju u ovom dijelu Europe.

S druge strane, nastavak COVID-19 pandemijske godine i prilagodba svih oblika nastavnog procesa također su bili velik izazov s kojim smo se morali suočiti, a suočavamo se i dalje. Osim već isprobanog modela nastave na daljinu uspješno smo se snašli i u hibridnom modelu nastave, koji smo izvrsno odradili, a u najboljem je mogućem obliku izvedena i praktična nastava s obzirom na objektivne okolnosti. Svjesni negativnih psihosocijalnih učinaka izolacije i nedostatka socijalnih kontakata, te u želji da život što je moguće više bude kao u pretpandemijsko vrijeme, velika većina nastavnika, nenastavnog osoblja i studenata pristupila je preventivnom cijepljenju. Ponosno objavljujemo da je više od 90 % zaposlenika Veterinarskoga fakulteta cijepljeno ili je preboljelo COVID-19, a također i oko 70 % studenata, što osigurava povoljnu epidemiološku situaciju na Fakultetu i u novoj akademskoj godini.

Uz ispunjenje kvote na integriranom prijediplomskom i diplomskom studiju na hrvatskom jeziku od 135 studenata, ak. god. 2020./2021. Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu upisao je petu generaciju stranih studenata, njih 29, i na studij veterinarske medicine na engleskom jeziku, pri čemu je po prvi put kvota bila 35 upisanih studenata. Kvota je u potpunosti ispunjena ove godine, u rujnu za šestu generaciju studenata, za ovu akademsku godinu. Većinu studenata na studiju čine studenti iz Europske unije, a ostali dolaze iz više od dvadeset zemalja svijeta. Za istaknuti je da se ove godine, nakon stjecanja statusa međunarodno akreditirane ustanove, interes za engleski studij toliko povećao da se broj zainteresiranih udvostručio u odnosu na predviđenu kvotu.

Veterinarski je fakultet i u protekloj godini nastavio s investicijskim aktivnostima iz vlastitih sredstava u okvirima mogućeg, pa tako ističem dovršenje novog ulaza i porte Fakulteta iz ulice Charlesa Darwina. Privedena je kraju i treća faza uređenja južnog ulaza u Fakultet, južnog parkirališta s 50 novih parkirališnih mjesta i sanacija prilaznih cesta prema klinikama Fakulteta, a izgrađen je i zeleni otok kao mjesto za centralno zbrinjavanje otpada na Fakultetu.

Osim toga učinjeni su znatni napori u kadrovskoj, organizacijskoj i ustrojbenoj strukturi Fakulteta, u svrhu poboljšanja znanstvenog, nastavnog i stručnog potencijala, za što posebno zahvaljujem Sveučilištu u Zagrebu i Ministarstvu znanosti i obrazovanja na podršci i razumijevanju.

Dužnost mi je upozoriti i na stvari s kojima nismo u potpunosti zadovoljni i koje bismo željeli riješiti, poput snažnije financijske potpore Veterinarskog fakulteta od strane nadležnih institucija, kao što to zaslužuje jedina visokoobrazovna institucija u Hrvatskoj koja obrazuje doktore veterinarske medicine. Vjerujemo i očekujemo da će se u pripremi novih programskih ugovora adekvatno uvažiti specifičnost studija veterinarske medicine te objektivno sagledavanje realnih materijalnih troškova s kojima se suočavamo kao i objektivna cijena studija po studentu u odnosu na cijenu studija u drugim područjima. Ozbiljno i temeljito sagledavanje tog problema nema alternativu želi se postići nužna financijska stabilnost i omogućiti trajna održivost Veterinarskog fakulteta kao javne ustanove.

Obilježavanje obljetnice Veterinarskoga fakulteta prigoda je da otvorimo i neke teme kojima se propituje naša ulogu u suvremenom svijetu, pa i da prenesemo neke poruke. U proteklih nekoliko godina učinili smo mnogo na podizanju kvalitete svih segmenata  sustava, unaprijedili smo nastavu, znanstvenoistraživački i stručni rad, no mišljenja sam da nismo dovoljno vremena posvetili radu na nama samima. To se pogotovo vidi sada kad se nalazimo u izazovnim vremenima u kojima se susrećemo s relativiziranjem sustava vrijednosti, gubljenja vjere u vladavinu zasluga i rada i sveprisutnog pesimizma kao općedruštvenog fenomena. Društvo je prepuno apsurda koji nas guše, nedostaje povjerenja u institucije, bitni su samo vlastiti interesi. Premalo se osvrćemo oko sebe, ne promatramo i ne osluškujemo okruženje u kojemu se nalazimo, često iskrivljujući informacije kako bismo obranili vlastiti ego, nastojeći popraviti ili potvrditi sliku o sebi. Nismo dovoljno kritični, otvoreni za nove ideje, tolerantni, empatični ni etični.

U ovim izazovnim vremenima, moramo bistra uma i ispunjeni mudrošću nalaziti prava rješenja za sva iskušenja koja nam se nađu na putu, kako bismo bili sigurni da nećemo pogriješiti i ostaviti negativan zalog generacijama koje dolaze. Budimo nadasve pravedni i očuvajmo jednakost svih, neovisno o položaju ili statusu. Trebamo uvažavati jedni druge unutar institucije, ali i izvan nje, što često nije slučaj. Pred nama je novo vrijeme i nužne neizostavne reforme koje će tražiti prava, optimalna i dugotrajna rješenja. Kako bismo izbjegli loše odluke i poteze, potrebno je pozorno slušati, trebamo biti sigurni da razumijemo to što smo čuli, a tek potom donositi prosudbe i zaključke. I ove godine želim istaknuti da u ovom neobuzdanom tijeku vremena u kojemu živimo, više nego ikad, ljudskost, zajedništvo i solidarnost i dalje moraju ostati vrline koje će nas krasiti, a koje će biti jamac kvalitete akademske zajednice u budućnosti. U tom svjetlu temeljna nam je dužnost podržati i ohrabriti stidljive, obuzdati i suspregnuti nagle, a odabrati i istaknuti najbolje.

U prirodi je našega posla da osluškujemo i one koje poučavamo. Student nije netko tko stoji sa strane, već je on životni dio našega posla. Mi studentima ne činimo uslugu zato jer ih učimo, naprotiv, oni nama čine uslugu jer nam omogućuju da to učinimo. Ponekad moramo shvatiti da bavljenje studentima nije prekid u našem poslu, nego je njegov smisao i svrha, zato je potrebno da ih slušamo i razumijemo. Studenti nam dolaze sa svojim željama, naš je pak zadatak da ispunimo njihova očekivanja, dobrom i kontinuiranom kvalitetom poučavanja, pružajući im najveći mogući kvantum znanja i vještina uz najbolju moguću informaciju. Studenti pak u skladu sa svojim statusom akademskog građanina moraju u potpunosti preuzeti i svu odgovornost i obveze koji taj status sa sobom nosi.

Poštovane kolegice i kolege, želim zaključiti da je danas Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu europski prepoznata, vrhunska obrazovna institucija visoke kvalitete. Međunarodno evaluirani i akreditirani, trenutačno smo pozicionirani među najboljim veterinarskim fakultetima Europe i dio smo europskog i svjetskog kompetitivnog tržišta veterinarskog obrazovanja. Fakultet smo koji promišlja društveni trenutak, koji nastoji razumjeti da je naša uloga u suvremenom svijetu zahtjevnija nego ikad prije. S tim u vezi ustrajat ćemo na ulozi obrazovanja stručnjaka za budućnost, stručnjaka koji neće biti striktno i jedino doktori veterinarske medicine nego i pravi akademski građani i intelektualci sposobni razmišljati, povezivati stečena znanja i utjecati na razvoj svoje okoline i društva.

I na kraju, budući da je na današnji dan uz našu obljetnicu i obljetnica smrti jednog od najvećih hrvatskih sinova i pjesnika Tina Ujevića, dozvolite mi slobodu da njemu u čast moje obraćanje završim jednim njegovim prigodnim stihom:

I na oblak koji tišti, i na munju koja prijeti, naša blaga Nada vrišti: biti čisti, biti sveti!

Hvala vam na pozornosti!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skip to content