Dekan

Govor dekana prof. dr. sc. Nenada Turka povodom 101. obljetnice Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 13. studenoga 2020.

 

Poštovane kolegice i kolege članovi Fakultetskoga vijeća, poštovani gosti, poštovani studenti,

Kao i svake godine na današnji dan, 13. studenoga, obilježavamo godišnjicu osnutka Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i s ponosom se sjećamo svih naših prethodnika, generacija nastavnika i studenata koji su svoj život i rad posvetili ovoj prestižnoj instituciji. Istodobno ističemo i nagrađujemo one koji su se svojim radom istaknuli u godini koja je na izmaku. I ove smo se godine skupili s istom željom i ciljem, ali u ponešto promijenjenim okolnostima. Naime usuđujem se ustvrditi da se Veterinarski fakultet nije u svojoj stogodišnjoj povijesti nalazio u izazovnijem povijesnom trenutku, koji će sigurno ostaviti trag i obilježiti ga na neki način i u vremenu koje je pred nama. Kako nikada u svojoj povijesti svečana sjednica Fakultetskoga vijeća, kojom se obilježava obljetnica osnutka fakulteta, nije bila otkazivana ni zbog kojega razloga, čak ni u ratnim vremenima, odlučili smo da i ovu svečanu sjednicu, kojom slavimo 101. godišnjicu postojanja, održimo i u doba korone, izravno i skromno, ali odgovorno i ponosno.

Dopustite mi da se ukratko osvrnem na proteklu akademsku godina koja je bila jednako slavljenička kao i izazovna. Slavljenička, jer je Veterinarski fakultet obilježio 100. obljetnicu postojanja u prvoj polovici akademske godine, a  izazovna zbog svih nemilih zbivanja koja uključuju početak pandemije bolesti COVID-19, ali i razoran potres u Zagrebu, u ožujku 2020. Od toga vremena započinje vrlo zahtjevno razdoblje za Veterinarski fakultet i provođenje svih oblika naše djelatnosti. Našli smo se možda u najtežem periodu od osnutka Fakulteta, jer su pred nas iskrsnuli brojni izazovi s kojima smo se morali nositi, a koji su zahtijevali brzu prilagodbu i kvalitetna rješenja.

Akademsku godinu 2019./2020. započeli smo s besprijekorno organiziranom središnjom proslavom 100. obljetnice Veterinarskoga fakulteta u hotelu Westin, 13. studenoga 2019., gdje je Fakultet ostavio neizbrisiv trag u povijesti svog stogodišnjeg postojanja. Uslijedila su i brojna druga događanja, u širem kontekstu, dostojna obilježavanja ove velike obljetnice.

Od velikih promjena u nastavnom procesu ističem Odluku Fakultetskog vijeća Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu o novoj upisnoj kvoti za ak. god. 2020./2021. od 135 studenata, što je značilo smanjivanje dotadašnje kvote koja je iznosila 150 studenata. Nadamo se i vjerujemo da će nam to donijeti veći broj i kvalitetu izlaznih doktora veterinarske medicine.

Za naglasiti je i izvrstan nastavak našeg studija na engleskom jeziku. Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu upisao je  i četvrtu generaciju stranih studenata na Integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij veterinarske medicine na engleskom jeziku pri čemu je po prvi put u cijelosti ispunjena kvota od 25 upisanih studenata. Zbog velikog interesa stranih studenata Fakultetsko vijeće prihvatilo je novu upisnu kvotu od 35 studenata za ak. god. 2020./2021.

Drugi dio akademske godine obilježila je pandemija bolesti COVID-19 koja je promijenila sve segmente života svih nas i postavila nova pravila života na Fakultetu. Novo normalno zahtijevalo je usklađivanje organizacije i upravljanja u novim prilikama i izmijenjenim okolnostima. Unatoč novonastaloj i nikad dosad zabilježenoj situaciji Uprava fakulteta brojnim je odlukama na dnevnoj razini, a u suradnji s djelatnicima Fakulteta, uspješno čuvala njihovo zdravlje i zdravlje studenata te osigurala provedbu znanstvene, nastavne i stručne djelatnosti. Sjetimo li se uza sve to i razornog potresa koji je pogodio Zagreb ni tjedan dana od proglašenja strogih mjera karantene, vidljivo je koliko je protekla akademska godina bila posebna.

Veterinarski je fakultet i u protekloj akademskoj godini, unatoč svim nedaćama koje su nas zadesile, nastavio s uzlaznim trendom i pozicioniranjem na nacionalnom i međunarodnom planu.

Nažalost, i nova akademska godina, 2020./2021., započela je još i u goroj epidemiološkoj situaciji, pa smo bili primorani poduzeti niz striktnih protuepidemijskih mjera koje zasad daju odlične rezultate te na zadovoljstvo studenata, a i većine djelatnika i zaposlenika gotovo u potpunosti provodimo naš izvedbeni program kako smo i zacrtali. Nadam se da ćemo i dalje moći osigurati koliko-toliko normalne uvjete za održanje sustava  i nastavak akademske godine u istom ritmu.

No čitav taj proces stvaranja i održanja sustava prate brojni socijalni i drugi izazovi, ne samo kod nas na Fakultetu nego i u čitavom društvenom okruženju. Danas, više nego ikad, čini mi se nezamislivim da bismo mogli biti izvan ovoga trenutka, koliko god on zahtjevan i težak bio. Živimo u vrijeme opće fluidnosti i sve je manje čvrstih točaka za koje se možemo uloviti, a koje bi služile kao metar vlastite ili tuđe ispravnosti ili uspješnosti. Samim tim vrednovati svoj ili tuđi život korištenjem tradicionalnih normi i vrijednosti nije nužno u skladu s kontekstom vremena. Psihološki gledano, to sa sobom vuče mnogo nesigurnosti na osobnoj razini, čak i psihičkih poremećaja.  Pokušavati strukturirati realnost korištenjem staromodno čvrsto definiranih klišea u vrijeme koje izmiče mogućnosti da se išta čvrsto i jednoznačno definira, može biti i više nego pogubno. Stoga moramo biti svjesni da smo odgovorni za naše studente i ne smijemo biti sebični prema njima. Moramo im omogućiti redovito školovanje na najkvalitetnijem mogućem mjestu gdje će se obrazovati za ono što žele. Na nama je da se pobrinemo za to da naš Veterinarski fakultet bude vrhunski, da korespondira s potrebama društva i da smo u stanju našim studentima ponuditi kvalitetno i ugodno okruženje za ispunjenje njihovih snova i naše misije. Samo zajedništvom, uključivanjem svih i međusobnim povjerenjem možemo postići napredak za našu djecu i boljitak za naše društvo. Kao institucija pokazali smo mudrost kad je to najviše trebalo, zato apeliram da je nužno i dalje njegovati društvenu toleranciju i odgovornost na svim razinama. Istodobno, moramo se otvoriti za nove ideje i nove paradigme, jer novo vrijeme i sve što ono sa sobom donosi to traži od nas. Ukopavanje u razne interesne ili druge rovove neće nam iznjedriti novu vrijednost. Moramo prihvatiti i naviknuti se da samo kvaliteta i nedjeljiva odgovornost jamče opstanak i prosperitet i da alternativa tome teško može postojati.

Zaključno, u sveopćoj krizi koja je zadesila društvo zbog objektivnih i subjektivnih čimbenika Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu danas se ističe kao jedno od rijetkih svjetala na uzburkanom moru akademske zajednice. Akademska zajednica nije savršeno mjesto, ona ima svoje unutarnje i vanjske izazove, no ključevi uspjeha u našim su rukama i o nama ovisi hoćemo li imati vještine otključati ga. Ne zaboravimo da poučavanje, kao i znanost imaju posebno važnu ulogu u društvu, ali i nama samima. Oni povezuju, stvaraju mostove, uglađuju oštre bridove naših karaktera te čine ljude boljima. Potrudimo se i ustrajmo na očuvanju tih vrijednosti!

 

 

 

Skip to content