Laboratorij za bolesti pčela (APISlab)

Laboratorij za bolesti pčela – APISlab je ovlašteni službeni dijagnostički laboratorij za bolesti pčela u Republici Hrvatskoj. Nalazi se u sastavu Zavoda za biologiju i patologiju riba i pčela. Godine 2016. u Laboratoriju za bolesti pčela – APISlab uspješno je završen postupak akreditacije laboratorija koji je osposobljen prema zahtjevima norme HRN EN ISO/IEC 17025:2007 .

Laboratorij za bolesti pčela (APISlab)

Radno vrijeme

Radnim danom: 8 – 16 sati

 

Kontakt

Prijamni ured Zavoda:

tel. 00385 1 2390 153

e-mail: apislab@vef.hr

 

 

Laboratorij za bolesti pčela – APISlab je ovlašteni službeni dijagnostički laboratorij za bolesti pčela u Republici Hrvatskoj. Nalazi se u sastavu Zavoda za biologiju i patologiju riba i pčela. Godine 2016. u Laboratoriju za bolesti pčela – APISlab uspješno je završen postupak akreditacije laboratorija koji je osposobljen prema zahtjevima norme HRN EN ISO/IEC 17025:2007 za obavljanje laboratorijskih ispitivanja u području veterinarske medicine u opsegu:

  • Postupak ispitivanja saća s pčelinjim leglom na prisutnost spora bakterija Paenibacillus larvae pomoću mikroskopske pretrage;
  • Postupak utvrđivanja prisutnosti i morfološka identifikacija nametnika Aethina tumida, Varroa destructor i Tropilaelaps (prilog – potvrda o akreditaciji od 27. travnja 2016.)

Usluge: dijagnostika bolesti zajednica medonosne pčele

Upute za uzimanje i slanje uzoraka:

Brošura „Prepoznavanje bolesti medonosne pčele“ pruža osnovne informacije potrebne za postavljanje sumnje na pojedine bolesti pčela i pčelinjeg legla, upute za uzimanje, pakiranje, označavanje i slanje uzoraka na laboratorijske pretrage.

Kontakti:

Voditeljica laboratorija: izv. prof. dr. sc. Ivana Tlak Gajger, tel. +385 2390 151
Zamjenik voditeljice laboratorija: izv. prof. dr. sc. Emil Gjurčević
Voditelj kvalitete Zavoda: dr. sc. Krešimir Matanović

 

prof. dr. sc. Ivana Tlak Gajger

Redovita profesorica
Ivana Tlak Gajger

prof. dr. sc. Emil Gjurčević

redoviti profesor
Emil Gjurčević

izv. prof. dr. sc. Krešimir Matanović

Predstojnik, izvanredni profesor
Krešimir Matanović

vet. teh. Gordana Husinec

laborant
Gordana Husinec

Draženka Kos

Ured
Draženka Kos

Prema zahtjevima norme HRN EN ISO/IEC 17025:2007 APISlab je akreditiran za obavljanje laboratorijskih ispitivanja u području veterinarske medicine u opsegu (potvrda o akreditaciji od 29. ožujka 2018.):

 

  • Postupak ispitivanja saća s pčelinjim leglom na prisutnost spora bakterija Paenibacillus larvae pomoću mikroskopske pretrage;
  • Postupak utvrđivanja prisutnosti i morfološka identifikacija nametnika Aethina tumida, Varroa destructor i Tropilaelaps

Upute za uzimanje i slanje uzoraka:

Brošura „Prepoznavanje bolesti medonosne pčele“  pruža osnovne informacije potrebne za postavljanje sumnje na pojedine bolesti pčela i pčelinjeg legla, upute za uzimanje, pakiranje, označavanje i slanje uzoraka na laboratorijske pretrage.

Zainteresirani ste za studiranje na Veterinarskom fakultetu?

Više o programima

Skip to content