Udruga studenata veterinarske medicine – USVM

Prema marginama i principima prvotno osnovane udruge,  2017. osnovana je današnja Udruga studenata veterinarske medicine (USVM). Prva izborna skupština Udruge studenata veterinarske medicine održana je 1. ožujka 2017. godine, pri čemu su članovi upoznati s ciljevima nove udruge te su provedeni izbori za njeno vodstvo s mandatom u trajanju od dvije godine. Zadnja izborna skupština održana je 10. svibnja 2019. gdje su za predsjedništvo izabrani Damjan Džakula, Elizabeta Pongrac, Magdalena Bogović i Ante Vidošević. Osim navedenih članova predsjedništva njega čine i po jedan predstavnik iz svake pojedine sekcije odnosno Karlo Jerabek kao predstavnik SportVEF, Nikola Čudina predstavnik Debatnog kluba i Morana Šćuric kao predstavnik IVSA-e Croatia. Predsjedništvo se redovito sastaje jednom mjesečno, dok se sjednice na kojoj sudjeluju svi članovi USVM-a održavaju svaka dva mjeseca.

Cilj udruge je ujediniti sve studente Veterinarskoga fakulteta, promovirati sam fakultet te predstaviti djelatnosti veterinarske medicine široj javnosti. Udruga se sastoji od tri sekcije koje aktivno djeluju na fakultetu tokom nastavne godine, a to su: IVSA Croatia, Debatni klub Veterina i SportVEF.

IVSA Croatia dio je globalne IVSA-e udruge koja povezuje studente diljem svijeta te preko simpozija, kongresa i edukacija podiže veterinarsku medicinu na višu razinu među budućim doktorima veterinarske medicine. IVSA Croatia sekcija je koja povezuje studente i omogućuje studentima našeg fakulteta razmjene diljem svijeta. U razdoblju od 22.srpnja 2019. do 1.8.2019. sekcija je u suradnji sa USVM-om organzirala 68. IVSA Kongres kojem je prisustvovalo 150 delegata iz cijelog svijeta te na taj način predstavila Veterinarski fakultet Zagreb u najboljem svijetlu i upoznala delegate s Lijepom našom ali isto tako i radom samog fakulteta.

SportVEF sekcija je koja ujedinjuje studente nadarene ne samo za učenje, liječenje i pomaganje životinja već i za raznorazne sportske aktivnosti. U samu sekcija uključene su muška i ženska futsal ekipa, odbojkaška ekipa, stolni tenis i dr. SportVEF svake godine prisustvuje Humanijadi, koja okuplja studente biomedicinskog područja cijele Hrvatske, gdje tradicionalno osvaja medalje zlatnog sjaja.

Debatni klub Veterina najmlađa je sekcija USVM-a ali mnogima i najzanimljivija. Sekcija okuplja studente koji se “vole svađati u kontroliranim uvjetima“ te iznositi svoje argumente. Osim ljubavi prema diskusiji sekcija uči buduće doktore veterinarske medicine kako se jednog dana izboriti i zastupati svoje stavove u nepredvidivim situacijama. Predsjednik sekcije je student N. Čudina. Članovi sekcije sudjelovajući na međunarodnom debatnom turniru „Zagreb Open 2019“ odradili su svoje prvo debatno natjecanje na engleskom jeziku. Uz navedeno, održana je prezentacijskih debata na temu „Ovaj dom bi dopustio trgovinu bjelokosti“ u Studentskim prostorijama Veterinarskog fakulteta.

Osim navedenih aktivnosti pojedinih sekcija, USVM organzira i mnoge druge poput Kviza općeg znanja koji je formiran u tipu kviz lige kroz oba akademska semestra koji okuplja studente ne samo s našeg fakulteta već sa cijelog Sveučilišta.

Isto tako u ak.god. 2018./2019. udruga uvodi Sustav mentorstva koji omogućuje studentima prve godine studija pomoć od strane starijih studenata koji im je dodijeljen. Svake godine udruga organizira Dan studenata čiji je cilj studente i djelatnike fakulteta izvući iz predavaona, vježbaona i klinika i omogućiti im jedan njihov dan za druženje, odmor i sport organiziranjem sportskih natjecanja, izbora najboljih djelatnika, roštiljem, druženjem i partyjem.

Članovi udruge organizirali su događaj edukativnog i društvenog karaktera pod nazivom „Upoznajmo pasmine pasa – Meet The Breeds“ 25. svibnja 2019. godine na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koji je ujedno održan i prvi put u Hrvatskoj. Na događaju je predstavljeno 17 pasminskih klubova od strane Hrvatskog kinološkog saveza uz interaktivne radionice u kojima su sudjelovali psi tragači, psi vodiči slijepih te dog dancing show. Uz navedeno, organizirana je i radionica za djecu te su se prodavale slastice koje su pripremili studenti veterine.

Cilj USVM-a je ovim putem povezati studente fakulteta ne samo na profesionalnoj i kolegijalnoj razini već stvoriti prijateljstva koja ostaju dugotrajno te na taj način tvore jaku sponu između budućih veterinara kojima je u budućnosti nužna suradnja s kolegama u svrhu poboljšanja zdravlja pacijenata.

Skip to content