Equus

Udruga Studenata Veterinarske Medicine „Equus“ je neprofitna studentska udruga, osnovana 1993. godine, čiji je cilj poboljšanje uvjeta studiranja te provođenje različitih studentskih projekata. U početku se sastojala od nekoliko različitih sekcija koje su se kroz vrijeme mijenjale. Danas djeluje koa najstarija udruga na Veterinarskom fakultetu kroz dvije sekcije „Egzoteam Equus“ i konjička sekcija.

Članovi Udruge se brinu o vođenju Nastambe za labaratorijske životinje i Nastambu za egzotične životinje koje se nalaze na Veterinarskom fakultetu. Tamo se u suradnji sa mnogim Zavodima organiziraju vježbe gdje studenti uče kako pristupiti i pregledati te vrste životinja, koje nisu česte kao kućni ljubimci, ali postaju sve popularniji pacijenti. Također, neke od naših aktivnosti su i organizacija različitih događaja (ftitulomanija, advent, humanitarne akcije) i izleta (kongresi, sajmovi).

Naš najveći projekt je edukativna izložba živih gmazova i vodozemaca  „Reptilomanija+“, koja se prvi puta održala 2013. godine. Glavni cilj izložbe je bio i ostao upoznati i educirati ljude o držanju, brizi i hranidbi egzotičnih životinja, zanimljivostima samih vrsta koje su danas sve češći kućni ljubimci, pa tako i sve veći dio veterinarske prakse. Svake godine izložba je sve veća i proširenija a ima i sve veći broj posjetitelja. Tako je prošlogodišnju posjetilo oko 20 000 ljudi, svih uzrasta. Izlažemo oko  50-ak vrsta egzotičnih životinja  (zmije, pauci, gušteri, rakovi, kukci,…),  a oko 100 jedinki. Omogućujemo i slikanje sa nekima od njih,  a veliku pažnju posvećujemo dekoraciji prostora. Rad studenata je volonterski, koji uz sve obaveze na fakultetu, pronađu  slobodno vrijeme, te ga iskoriste da zajedničkim snagama omogućavaju rast i napredak izložbe.Važnost ove izložbe proteklih su godina prepoznali, i o njoj izvještavali, neki od najvećih hrvatskih medija. Danas je „Reptilomanija+“ poznata kao brend Veterinarskog fakulteta te je također nagrađena Rektorovom nagradom.

Uz mnoge nadolazeće projekte i izlete naše Udruge, nadamo se i dalje povezati što više studenata, te svakom od njih obilježiti ovo vrijeme studiranja.

Skip to content