Debatni klub

Debatni klub Veterina najmlađa je sekcija USVM-a ali mnogima i najzanimljivija. Sekcija okuplja studente koji se “vole svađati u kontroliranim uvjetima“ te iznositi svoje argumente. Osim ljubavi prema diskusiji sekcija uči buduće doktore veterinarske medicine kako se jednog dana izboriti i zastupati svoje stavove u nepredvidivim situacijama. Predsjednik sekcije je student N. Čudina. Članovi sekcije sudjelovajući na međunarodnom debatnom turniru „Zagreb Open 2019“ odradili su svoje prvo debatno natjecanje na engleskom jeziku. Uz navedeno, održana je prezentacijskih debata na temu „Ovaj dom bi dopustio trgovinu bjelokosti“ u Studentskim prostorijama Veterinarskog fakulteta.

 

DEBATA I VETERINARI

Znamo rješenje ali ga ne znamo argumentirati. Problem većine studenata veterinarske medicine i čest kamen spoticanja u svakodnevnoj praksi. Uvidjevši prirodu veterinarske struke i njeno zahtijevanje jasne i promišljene argumentacije od strane veterinara prema vlasnicima životinja i kolega navelo je nekolicinu studenata Veterinarskog fakulteta na traženje adekvatne izvannastavne aktivnosti koja bi mogla pomoći u razvijanju retorike, logičkog razmišljanja, artikulacije i dikcije. Rješenje za to su našli u razvijanju debatnog kluba pod imenom DK Veterina kao aktivnosti u sklopu rada Udruge studenata veterinarske medicine USVM. Službenim početkom rada kluba smatra se prezentacijska debata u suradnji sa udrugom Zagreb student debate forum što  je privuklo dovoljan broj zainteresiranih studenata za mogućnost organiziranja vlastitih debatnih sastanaka i vježbi. Kako bi potvrdio kvalitetu rada i edukacije unutar kluba, DK Veterina provodi akademsku godinu 2018. / 2019. obilazeći lokalne i međunarodne debatne turnire. Tako se na debitantnom početničkom turniru u Beogradu zvanom Decembarac ekipa u sastavu studenata Dorian Butković i Katja Močibob ponosio kvalifikacijom u četvrtinu finala. Uz to je klub sudjelovao na domaćem turniru na engleskom jeziku Zagreb Open u organizaciji Zagreb student debate foruma debatirajući protiv studenata iz raznih zemalja diljem svijeta. Svoju aktivnost za prvu godinu DK Veterina okrunjuje pohađanjem Mediterranean Debate Academy u Splitu, u organizaciji Splitske debatne unije, Athens EUDC i Thailand EUDC. Akademija se sastojala od intenzivnih radionica i seminara s područja govorništva, ekonomije, međunarodnih odnosa, politike i retorike te završnog dvodnevnog turnira. Kao sjajan uspjeh se istaknuo plasman u finale turnira ekipe u sastavu Sonja Ann Chiddenton i Dorian Butković te pojedinačni plasman Sonje Ann Chiddenton i Nikole Čudine u prvih 10 govornika turnira.

Početkom akademske godine 2019. / 2020. Debatni klub Veterina postaje ravnopravnom i sastavnom sekcijom Udruge studenata veterinarske medicine USVM što označava nastavak ozbiljnog i predanog rada i razvijanja sportskog duha debatnog kluba. Misija i vizija DK Veterina su učvrstiti svoju poziciju prvog studentskog debatnog kluba u Republici Hrvatskoj čiji matični studenti dolaze s fakulteta prirodoslovnog usmjerenja te osigurati širokopojasno razvijanje studenata preko izvannastavnih aktivnosti Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Voditelj sekcije Debatni klub Veterina

Nikola Čudina

Skip to content