Dan otvorenih vrata Veterinarskoga fakulteta

U sklopu 16. Festivala znanosti, u petak 20. travnja 2018. godine održan je Dan otvorenih vrata Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Naši su nastavnici održali niz interaktivnih radionica iz raznih područja veterinarske medicine za posjetitelje svih uzrasta. Što su sve javnosti predstavili i u čemu su posjetitelji mogli i sami sudjelovati u vremenu od 12 do 18 sati, pročitajte u nastavku.

Na Zavodu za fiziologiju i radiobiologiju te Zavodu za patofiziologiju radionica „Evolucija krvi“ posjetitelje je upoznala s filogenetskim promjenama krvnih stanica. Prva sekcija predstavila je fiziološka i morfološka svojstva krvnih stanica te evolucijske razlike među pojedinim vrstama. Druga sekcija pokazala je koje se promjene na krvnim stanicama zbivaju kada organizam obolijeva. Treća je sekcija objasnila važnost određivanja ukupnog broja krvnih stanica nakon izlaganja nakon izlaganja ionizirajućem zračenju.

Na Zavodu za kemiju i biokemiju održana je radionica „Kemijski kutak“ na kojoj su posjetitelji mogli izvoditi pokuse iz kemije prirodnih spojeva (priprava balzama za usne) i biokemije (funkcija enzima).

Nastavnici s Klinike za porodništvo i reprodukciju na radionici „Život u malom“ prikazali su spermije raznih životinjskih vrsta pod mikroskopom u nativnom preparatu i nakon bojenja. Na fantomu krave Betsy posjetitelji su imali priliku sami isprobati tehniku osjemenjivanja koristeći se priborom za umjetno osjemenjivanje.

Zavod za veterinarsku biologiju organizirao je radionicu „Dani akademika Zdravka Lorkovića na Veterinarskom fakultetu od 1941. do 1951.“ na kojoj su nas upoznali s otkrićima prof. Lorkovića. Posjetitelji su mogli razgledati primjerke iz zbirke leptira te mikroskopirati preparate kromosoma leptira koje je izradio prof. Lorković.

Zavod za anatomiju, histologiju i embriologiju pripremio je radionicu „Od grdobine do medvjeda – identifikacija vrsta na temelju kostiju“ na kojoj su posjetitelji imali priliku na temelju pojedinih morfoloških karakteristika prepoznati i razlikovati vrste riba, gmazova, ptica i sisavaca. Poseban je naglasak bio na prepoznavanju velikih zvijeri (medvjed, vuk, ris) i morskih sisavaca iz Jadrana (dobri dupin, plavobijeli dupin, glavati dupin, veliki sjeverni kit).

Klinika za unutarnje bolesti organizirala je nekoliko radionica pod zajedničkim nazivom „Njihovo zdravlje – naša briga“ u sklopu kojih su posjetiteljima pokazali kako vlasnici kućnih ljubimaca i doktori veterinarske medicine mogu dobro brinuti za životinje.

Radionica „Njihov nos – naš ponos“ upoznala je posjetitelje s anatomskom osnovom građe nosa i fiziologijom osjeta njuha pri čemu su se demonstrirale pokazne vježbe službenih pasa za detekciju iz Centra za obuku vodiča i dresuru policijskih pasa.

Radionica „Tajna šifra ultrazvuka“ na praktičan je način prikazala primjenu ultrazvučne dijagnostike u veterinarskoj medicini. Sudionici su mogli samostalno, na posebno pripremljenim modelima, upoznati dijagnostičke mogućnosti ultrazvuka.

Radionica „Pogled iznutra“ pokazala je gdje odlazi hrana i kako naši ljubimci izgledaju iznutra. Posjetitelji su imali priliku okušati se u navigaciji endoskopom na modelu probavnog trakta.

Radionica „Opasno fino“ upoznala je posjetitelje s najčešćim namirnicama iz domaćinstva koje kućni ljubimci ne smiju jesti jer su potencijalno ili izrazito opasne, pa čak i smrtonosne. Za posjetitelje je bila osigurana degustacija odabranih proizvoda.

Radionica „Što kola krvnim žilama“ prikazala je svakodnevni rad s uzorcima u Hematološkom laboratoriju Klinike za unutarnje bolesti – zaprimanje uzoraka krvi, izradu razmaza, bojenje i mikroskopiranje. Posjetitelji su se upoznali s različitim razmazima krvi domaćih i nekih divljih životinja.

Klinika za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju na radionici „Povijest liječenja lomova u veterinarskoj medicini“ predstavila je evoluciju implantata koji su se u veterinarskoj medicini koristili kroz povijest te moderna rješenja u zbrinjavanju ozljeda lokomotornog sustava koje veterinarska ortopedija nudi danas.

Radionica „Njegovo veličanstvo – konj“ posjetitelje je upoznala s metodama pregleda probavnog sustava konja. Posjetitelji su mogli i sami na trenutak postati veterinari i pokušati konju spasiti život.

 

Skip to content