Najava Dana otvorenih vrata na Veterinarskom fakultetu i Festivala znanosti 2024.

16.04.2024., Događanja, Novosti

U sklopu ovogodišnjeg Festivala znanosti Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu 26. travnja 2024. godine od 9 do 15 sati otvara svoja vrata. Ovo je prilika da istražite svijet veterine, upoznate naše profesore i studente te saznate više o mogućnostima koje nudi naše uzbudljivo područje studija. Ovogodišnji program bogat je s raznovrsnim sadržajem prilagođenih svim dobnim i interesnim skupinama, od onih najmlađih do najstarijih. Tijekom dana moći ćete u mogućnosti sudjelovati u raznovrsnim interaktivnim radionicama i  izložbama, razgovarati s našim stručnjacima i upoznati naše predivne životinje na fakultetu.

Zavod za sudsko i upravno veterinarstvo održat će predavanje i izložbu “Kukci kao skriveni svjedoci” i “Biološkim tragom do počinitelja i žrtve” u suradnji sa Zoologijskim zavodom, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U sklopu izložbe bit će prikazana kolonija kukaca (porodica Dermestidae) uzgojena u forenzičke svrhe na Zavodu za sudsko i upravno veterinarstvo, različite vrste kukaca koje možemo pronaći na mjestu zločina, njihovi razvojni stadiji, 3D prikazi razvojnih stadija s pomoću stereo mikroskopa i različiti drugi poučni materijali vezani za forenzičku entomologiju te će se održati predavanje o forenzičkoj entomologiji. Biološki tragovi životinjskog podrijetla česti su nalazi u događajima u kojima je životinja kao sudionik  počinitelj ili žrtva. Utvrđivanje uzročno posljedične veze na temelju materijalnih tragova često je veliki izazov koji se stavlja pred sudske vještake i djelatnike Zavoda za sudsko i upravno veterinarstvo. Utvrđivanje materijalne štete na vozilu, odgovornosti posjednika životinje koja je napala i prouzrokovala štetu, zlostavljana i mučenja životinja, borbe pasa samo su neki od slučajeva u kojima biološki tragovi imaju veliku dokaznu snagu i na neki način pomoći u rješavanju slučaja. U sklopu izložbe prikazat će se neki od materijalnih i bioloških tragova iz različitih slučajeva arhive Zavoda te demonstrirati neke od metoda identifikacije tagova.

Klinika za kirurgiju, oftalmologiju i ortopediju predstavit će se radionicom, prezentacijom i izložbom pod nazivom “Kako nam razvoj umjetne inteligencije pomaže u svakodnevnom rad“. U prvoj tematskoj jedinici posjetitelji će se putem interaktivne izložbe susresti s povijesti ortopedije. Postav povijesti liječenja lomova u životinja obuhvaća povijesni pregled razvoja implantata, od rudimentarnih improvizacija kojima se anegdotalno pomagalo unesrećenim životinjama, preko njemačke ovčarke – Kai, prve životinje u povijesti kojoj je 1943. godine operiran prijelom bedrene kosti, do modernih rješenja kojim se implantati i metode liječenja biraju i kroje uz pomoć računalnih programa. Posjetitelji će moći vidjeti antologijske i moderne implantate na postavu izložbe, kao i planirati liječenje loma na računalu uz pomoć računalnih programa za planiranje operacija. Sudionici će se moći okušati u postavljanju implantata na PVC cijev koja ‘glumi’ kost. Druga tematska jedinica jedinstvena je prilika da stvari vidite u potpuno novom svjetlu. Jeste li se ikada zapitali kako svijet izgleda kroz oči konja ili kameleona, te koliko je sam vid bitan životinjama? Oči životinjama pomažu da prežive u specifičnim uvjetima zbog čega su dijelovi oka i njihove funkcije različite kod različitih životinjskih vrsta. U ovoj radionici pokazat će se kako se životinje snalaze vidom u prostoru te kako se snalaze bez njega. Sudionici će sudjelovati u demonstraciji provjere vida i oftalmološkog pregleda psa te se iskušati u prepoznavanju poznatih predmeta bez korištenja vlastitog vida. Treća tematska jedinica iz područja anesteziologije približit će sudionicima anestezijske protokole. Kroz prikaz povijesti razvoja anestezije polaznici radionice naučit će o modernizaciji i razvoju anesteziološke opreme, od samih početaka do današnje inteligentne suvremene opreme. Izložena životinjska pluća koristit će se u svrhu prikaza disanja životinje uz pojašnjenje mehaničke ventilacije tijekom anestezije, upotrebom modernih anestezioloških aparata. Također će biti izložene različite veličine tubusa za male i velike životinje, uz prikaz slika ždrijela različitih životinja, kako bi se prikazale različitosti anatomske građe životinja. Prikazat će se i primjeri snalažljivosti kojima se koristimo prilikom anestezije različitih vrsta. U zadnjem dijelu radionice mlađi sudionici moći će odabrati vrstu anestezije te na modelima iskušati se u anesteziološkim i operacijskim tehnikama.

Zavod za anatomiju, histologiju i embriologiju otvorit će svoja vrata s izložbom pod nazivom „Složi puzzle života“ i radionicom „Crveno krvno zrnce ili eritrocit?“. Tijekom izložbe posjetitelji će moći razgledati označene embrionalne preparate različitih životinjskih vrsta. Nakon toga će moći provjeriti svoje nove spoznaje kroz slaganje puzzli načinjenih prema eksponatima. Na ekranu pametne ploče moći će pronaći i gledati eksponate unutar Virtualne zbirke preparata Veterinarskog fakulteta VEF EXPO u turn around verziji. U sklopu radionice posjetitelji će moći mikroskopirati preparate krvnih razmaza. U pronalasku krvnih stanica, pomoći će im i ulja na platnu (autor: Silvio Trapan). Nakon što pronađu krvne stanice i pogledaju razlike krvnog razmaza sisavaca i peradi, posjetitelji će moći provjeriti svoje znanje rješavanjem interaktivnog kviza.

Zavod za mikrobiologiju i zarazne bolesti s klinikom ove godine po prvi put sudjeluje s interaktivnom prezentacijom i praktičnom radionicom pod nazivom “Mačak Retro u pustolovini misterioznim svijetom virusa”. U svijetu životinja mačke slove kao vrlo inteligentna vrsta. Međutim, ovakva bića nalazimo  i u svijetu mikroorganizama. Primjer za njih su virusi mačaka koji uspijevaju zaobići mačje obrambene mehanizme i trajno se nastaniti u njima.  Sukladno odabranoj temi Festivala znanosti „INTELIGENCIJA“, zainteresiranima pružamo fascinantno putovanje u svijet mačjih virusa, fokusirajući se posebno na retroviruse i njihovu „lukavu taktiku“ prikrivanja. Kroz interaktivnu prezentaciju i aktivnosti primjerene dobi, djeca će biti upoznata s retrovirusima, posebnom skupinom virusa koji mogu umetnuti svoj genetski materijal u stanice mačaka i trajno se nastaniti u njima. Koristeći jednostavne metafore te izradom šarenih virusnih čestica, objasnit ćemo kako se retrovirusi prikradaju pored tjelesnih obrambenih mehanizama, što mačke zavarava u pokušaju da ih otkrije i eliminira. Kreativnom igrom i jednostavnim objašnjenjima, radionica služi poticanju znatiželje i svijesti o virusima na zabavan i pristupačan način prilagođen djeci predškolske dobi te nižim razredima osnovne škole. Shvaćanjem koncepta izbjegavanja imunološkog sustava u mačjem svijetu, djeca će steći osnovne spoznaje o virusima i važnosti održavanja zdravlja naših krznenih prijatelja. Na kraju radionice, naši mladi istraživači otići će s novim saznanjima o virusima nadahnuti da svoje istraživanje nastave i drugdje.

Zavod za parazitologiju i invazijske bolesti s klinikom održat će izložbu pod nazivom “Svijet parazita” i dva predavanja pod nazivom “Što se krije u izmetu životinja?” i “Što se krije u izmetu životinja?”. „Svijet parazita“ edukativna je izložba gdje posjetitelji mogu razgledati preparate različitih vanjskih i unutarnjih parazita domaćih i divljih životinja te kućnih ljubimaca. Kroz predavanje „Što se krije u izmetu životinja?“ polaznici će dobiti informacije o najčešćim parazitima životinja, s naglaskom na kućne ljubimce. Prikazat će se načini parazitološke dijagnostike i polaznicima približiti rad parazitološkog laboratorija. Stručnjaci će putem kratke prezentacije „Grizu me, gazda pomozi!“ polaznike naučiti o najčešćim vanjskim parazitima te metodama zaštite životinja.

Zavoda za veterinarsku patologiju otvorit će svoja vrata izložbom “Dijagnoze u bojama. Histopatološki preparati uz pomoć brojnih metoda bojenja omogućuju identifikaciju patoloških promjena kao što su tumori ili upalni procesi. Ova izložba će pružiti jedinstvenu priliku da zavirite u fascinantni svijet tkiva i organa kroz objektiv mikroskopa. Kroz niz impresivnih mikrofotografija, istražit ćemo različite patološke procese, od najjednostavnijih do najkompleksnijih. Razvoj tehnologije nam je omogućio da sliku ispod mikroskopa prenesemo i na veće ekrane.

Udruga studenata veterinarske medicine “EQUUS” kao i do sada predstavlja izložbu egzotičnih životinja pod nazivom Mini – “Reptilomanija+”. Reptilomanija+ je edukativna izložba živih egzotičnih životinja (gmazova, vodozemaca, člankonožaca) čiji je glavni cilj popularizacija ovih vrsta kao ljubimaca, edukacija o brizi za iste i destigmatizacija životinja koje su nekad bile tabu tema. Tradicionalno se održava krajem svibnja svake godine, a kao uvertiru za petodnevno egzotično ludilo, članovi Udruge će u sklopu Festivala znanosti i Dana otvorenih vrata prirediti mali uvid u ono što vas čeka na Reptilomaniji kroz “mini” Reptilomaniju. Osim izložbe, na najegzotičnijem događaju u Zagrebu posjetitelji će se moći suočiti sa svojim strahom i pod budnim okom volontera upoznati neke od naših životinja – kraljevskog pitona i bradatu agamu. Također, Udruga “EQUUS” će se u sklopu održavanja Festivala znanosti u Tehničkom muzeju Nikola Tesla 24. travnja 2023. godine od 12 do 13 sati predstavit predavanjem „GMAZOVI – inteligencija ili instinkt?“. Jesu li gmazovi samo vođeni instinktom ili posjeduju određenu razinu inteligencije? Može li se guštera naučiti da šeće na povodcu poput psa? Ovo su neka od pitanja na koje će vam Klara i Ena, studentice Veterinarskog fakulteta i članice U.S.V.M. “EQUUS” odgovoriti. Ovom prezentacijom sudionici će dobiti uvid u složeni svijet kognitivnih sposobnosti gmazova, dok istovremeno istražujemo granice njihovog učenja i ponašanja. Kroz niz zanimljivih primjera i zabavnih činjenica, istražit ćemo kako ova fascinantna stvorenja percipiraju svijet oko sebe, kako uče, te kako se to uspoređuje s kognitivnim sposobnostima sisavaca. Razmotrit ćemo različite strategije učenja i prilagodbe koje gmazovi koriste u divljini. Postavit ćemo i pitanje je li uopće prikladno primijeniti pojmove poput “inteligencije”. Kroz interaktivnu prezentaciju, potaknut ćemo sudionike na postavljanje pitanja kako bi im se približio koncept treninga pasa i zmija. Stoga se pripremite na “putovanje” kroz svijet gmazova koji će vas iznenaditi, nadahnuti i potaknuti na daljnje istraživanje kognicije i inteligencije u životinjskom carstvu.

Projekcija dokumentarnog filma „Zajedno za risa

U sklopu održavanja Festivala znanosti u Tehničkom muzeju Nikola Tesla 24. travnja 2023. godine od 18 do 19 sati održati će se projekcija dokumentarnog filma “Zajedno za risa”. Film predstavlja napore našeg međunarodnog tima znanstvenika na sprječavanju ponovnog izumiranja risa u Dinaridima i jugoistočnim Alpama. Više o LIFE Lynx projektu možete pronaći na navedenom linku: https://www.lifelynx.eu/.

Raspored svih događanja na Festivalu znanosti nalazi se na internetskoj stranici festivala: https://www.festivalznanosti.hr/2024/Zagreb/

Skip to content