Puštanje mladog risa Karla iz Hrvatske

14.06.2023., Događanja, Novosti

Jučer je na području Tarvisia u Italiji u prirodu pušten mladi ris Karlo iz Hrvatske. Karlo je u jesen 2022. pronađen u Gorskom kotaru, kao izgladnjeli mladunac koji je izgubio majku. Budući sam nije mogao preživjeti u prirodi, rehabilitiran je u suradnji Zoološkog vrta grada Zagreba te Zoološkog vrta Bojnice u Slovačkoj. Kada je bio spreman za povratak u prirodu, Karlo je preseljen u Italiju, kako bi sudjelovao u projektu sprječavanja izumiranja risa u Dinaridima i Alpama te na taj način pomogao u borbi za opstanak risa u našim šumama.

U sklopu LIFE Lynx projekta u čijoj provedbi sudjeluje naš projekt, tijekom posljednjih 5 godina je ukupno 18 risova iz Karpata preseljeno u Hrvatsku i Sloveniju kako bi se zaustavilo izumiranje risa u Dinaridima i jugoistočnim Alpama. Zatim se talijanski projekt ULyCA2 (Urgent Lynx Conservation Action) nadovezao na ovaj uspjeh, te su ovog proljeća u Julijske Alpe preseljena dva risa iz Švicarske, dva risa iz Rumunjske a sada im se sada pridružio i Karlo. Ris je najrjeđi kopneni sisavac u Italiji, u opasnosti je od potpunog nestanka te je naseljavanje novih jedinki jedini spas za opstanak risa. No prisutnost risova u Julijskim Alpama je važna i za opstanak risa u Hrvatskoj, budući će se povezivanjem risova iz Alpa i Dinarida prekinuti izolacija naše populacije, omogućiti protok gena i zaustaviti parenje u srodstvu koje ugrožava opstanak naše populacije risa.

Ris Karlo je nazvan po Karli Boban, koja ga je gladnog i iznemoglog pronašla ispred vikendice u Jasenku te je uz pomoć lokalnog lovca pokrenula akciju njegovog spašavanja. Nasreću, lovci su vrlo dobro upućeni u postupanje u ovako hitnim situacijama, te je odmah obaviješten Interventni tim za vuka i risa koji djeluje u okviru Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Član interventnog tima,  Vedran Slijepčević dr. med. vet. je potvrdio se da radi o siročetu te je mladunca mase 3,7 kg prevezao u Zoološki vrt grada Zagreba, koji je službeno Oporavilište za zaštićene životinjske vrste. Rehabilitacija koja bi omogućila povratak u prirodu tako mlade životinje je vrlo zahtjevan i specifičan proces, stoga su tu pomogli stručnjaci iz Zoološkog vrta Bojnice u Slovačkog gdje je Karlo proveo posljednjih 6 mjeseci. Na prijedlog stručnjaka s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji provodi LIFE Lynx projekt, te uz odobrenje resornog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, organizirana je rehabilitacija u Slovačkoj te je dogovoreno preseljenje u Italiju. Ovaj izniman poduhvat, prvi je korak u novom načinu upravljanja risom u Europi, koji budi novu nadu u opstanak ove vrste.

Skip to content