Danas slavimo veliki uspjeh našeg kolege dr. sc. Ivana Alića

15.07.2020., Novosti

Danas slavimo veliki uspjeh našeg kolege dr. sc. Ivana Alića. Dr. Alić je prvi autor znanstvenog rada objavljenog u prestižnom znanstvenom časopisu Nature Molecular Psychiatry (IF (2019) = 12.384, 10/271 u Neuroscience području). U radu su prikazani rezultati istraživanja provedenog na uzorcima stanica prikupljenih od osoba s Down sindromom, koji bi mogli biti ključni u razumijevanju molekularnog mehanizma koji vodi do pojave Alzheimerove bolesti. Međunarodni tim znanstvenika je dokazao da djelovanje BACE2 gena ima suprimirajući učinak za nastanak Alzheimerove bolesti budući da je izazvana povećana aktivnost toga gena usporavala nastanak karakterističnih patoloških promjena. Rad je dostupan na poveznici – https://www.nature.com/articles/s41380-020-0806-5.

Dr. Alić je diplomirao na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i započeo svoju znanstvenu karijeru kao znanstveni novak – asistent na Zavodu za anatomiju, histologiju i embriologiju. Doktorirao je na Sveučilištu u Zagrebu pod mentrstvom prof. Mitrečića s Medicinskog fakulteta, te zatim kao post-doktorant radio 3 godine na Nanyang Technological University u Singapuru. Dr. Alić je trenutno zaposlen na Queen Mary University of London i zasigurno je jedna od velikih zvijezda među mnogim uspješnim hrvatskim znanstvenicima u inozemstvu.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/techsci/uspjeh-nasih-znanstvenika-korak-blize-otkricu-lijeka-za-alzheimer-1417011 – www.vecernji.hr

Skip to content