Godišnja VETNEST skupština održana na Ohridu

08.10.2018., Novosti

Sukladno dogovoru na posljednjoj Godišnjoj skupštini u Budimpešti jubilarna skupština VetNEST-a održana je na Ohridu od 20. do 22. rujna 2018. godine. Za naš Fakultet ova vrlo značajna skupština organizirana je u prekrasnom okruženju Ohridskog jezera, a makedonski kolege kao odlični domaćini dobili su pohvale svih učesnika za besprijekornu organizaciju skupa. Zaključno s ovom skupštinom završilo je naše dvogodišnje predsjedanje VetNEST asocijacijom koje smo preuzeli na Godišnjoj skupštini u Šibeniku 2016. godine, kada je dekan Fakulteta prof. Nenad Turk izabran za predsjednika, a prof. Alen Slavica za generalnog tajnika VetNEST-a.

U proteklom razdoblju pokrenut je čitav niz inicijativa, osnovana je ”Task-force” skupina, nadopunjen je Statut VetNEST-a, određena su pravila pristupanja za nove članice, prijavljeni su novi zajednički projekti te je krenula realizacija zajedničkog ERASMUS+ projekta ‘‘Pan-European soft skills curriculum for undergraduate veterinary education” (SOFTVETS) u kojem je Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu koordinator. Delegacija našeg Fakulteta u sastavu prof. Nenad Turk, dekan; prof. Alen Slavica, voditelj ureda za međunarodnu suradnju; doc. Zoran Vrbanac, CEEPUS koordinator VetNEST mreže; doc. Marko Pećin,  CEEPUS koordinator Fakulteta i dr. Lada Radin, koordinatorica SOFTVETS projekta uključila se u rad Godišnje skupštine kojom je predsjedavao prof. Nenad Turk. Svoje su godišnje izvještaje podnijele sve članice VetNEST-a (Austrija, BiH, Češka, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Poljska, Slovačka, Slovenija, Srbija), a na kraju skupštine za novu predsjednicu asocijacije izabrana je prof. Petra Winter, rektorica Bečkog veterinarskog univerziteta. Kao slijedeći domaćin Godišnje skupštine VetNEST-a predložen je Veterinarski fakultet iz Brna.

Posebno valja istaknuti svečano obilježavanje 25. godišnjice osnutka VetNEST-a pri čemu je jedini još uvijek aktivni član osnivačke skupine prof. Laszlo Frenyo iz Budimpešte evocirao uspomene na praktično neformalno druženje i ideju osnutka srednjoeuropske veterinarske asocijacije, koja je evo izrasla u stabilnu mrežu s dvadeset i petogodišnjim iskustvom te uspješnim djelovanjem na prostorima srednje Europe. Prof. Frenyo se posebice zahvalio našem dekanu prof. Turku, istaknuvši da je u posljednje dvije godine VetNEST doživio novi uzlet, praćen nizom novih inicijativa i aktivnosti te znatno boljom povezanošću među članicama. Zajedničko druženje zaključili smo završnim izletom po Ohridskom jezeru, a siguran sam da su svi učesnici uživali u prirodnim ljepotama Makedonije i odličnom gostoprimstvu naših domaćina na čelu s dekanom Veterinarskog fakulteta u Skopju prof. Lazom Pendovskim.

prof. dr. sc. Alen Slavica

Ključne riječi:

Skip to content