Nabavljena oprema za forenzičku entomologiju u sklopu HKO projekta

30.09.2021., Novosti

U okviru projekta Razvoj visokoobrazovnih standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i unaprjeđenje integriranog preddiplomskog i diplomskog studija veterinarske medicine uz primjenu HKO-a na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na Zavodu za sudsko i upravno veterinarstvo nabavljeni su inkubator s grijanjem i hlađenjem ST B SMART (Pol-Eko), steremikroskopom SMZ-171-TLED s digitalnom kamerom Moticam S 12 i Illuminator s dvostrukim osvjetljenjem (Motic). Navedena oprema doprinijet će razvoju forenzičke entomologije koja će postupno uvoditi kroz laboratorijske vježbe i postati sastavni dio nastavnog programa. Uz to, oprema će pripomoći u utvrđivanju postmortalnog intervala u lešina procjenom stupnja starosti prikupljenih kukaca s mjesta nalaska lešine i stereomikroskopskoj analizi materijala biološkog porijekla.

Za potrebe nastave, znanstvenog i stručnog rada uzgojena je kolonija kukaca kornjaša porodice Dermestidae koji su prikupljeni s mjesta nalaska lešina medvjeda koji su protuzakonito usmrćeni vatrenim oružjem. Metodom identifikacije specifičnih polimorfizma na genu citokrom c oksidaza (COI) utvrdili smo da je riječ o vrsti Dermestes undulatus. Jedna od primjena kolonije kukaca bit će obrada kostiju s ciljem što bolje vizualizacije, napose onih koje su oštećene djelovanjem tupe sile.

Nabava ove opreme dio je aktivnosti unapređenja nastavne djelatnosti na integriranom preddiplomskom i diplomskom studiju veterinarske medicine.

Skip to content