Obavijest – veterinarska skrb o životinjama iz područja pogođenih potresima

03.01.2021., Novosti

Zahvaljujemo svim organizacijama, udrugama i pojedincima koji su u ovom teškom trenutku pružili pomoć i ljudima i životinjama. Zahvaljujemo svima na interesu, podršci i donacijama za životinje.

Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u kontaktu je s veterinarima koji rade na ugroženom području, Skloništem za nezbrinute životinje grada Zagreba Dumovec, udrugama i pojedincima koji su na terenu s ciljem pomaganja životinjama.

Za sada je tek manji broj životinja zahtijevao našu veterinarsku skrb, određeni broj pasa je na privremenom smještaju kod udruga i pojedinaca dok se ne ispune uvjeti za povratak vlasnicima ili drugi oblik trajnog smještaja. Udruge i pojedinci prikupili su i distribuirali veće količine donacija hrane za životinje, a informacije s terena govore da trenutačno nema životinja u hitnoj potrebi za veterinarskom skrbi.

Molimo pojedince da se suzdrže od odlaska u pogođena područja u samoinicijativnu potragu za životinjama i distribuciju donacija hrane za životinje. Veterinarske organizacije i udruge za zaštitu životinja odrađuju taj posao, a nestručno postupanje sa životinjama može im naškoditi. Također, ostale nadležne službe (policija, vojska, HGSS) mole građane da ne dolaze samoinicijativno na ugrožena područja jer velik broj automobila na uskim prometnicama otežava rad profesionalnih službi i pružanje sustavne, organizirane pomoći. I našim kolegama veterinarima jučer je bio otežan pristup u pojedina područja zbog velikog broja vozila, a to može uzrokovati zastoje i probleme u pružanju skrbi onima kojima je najpotrebnija.

Ukoliko ste pronašli i zbrinuli kućne ljubimce s ugroženog područja, o tome obavezno obavijestite najbliže sklonište za zaštitu životinja (kontakti dostupni na poveznici http://www.veterinarstvo.hr/default.aspx?id=60) ili Ministarstvo poljoprivrede Upravu za veterinarstvo i sigurnost hrane na e-mail veterinarstvo@mps.hr. Važno je objediniti popis životinja koje su preuzete s ugroženog područja te ih povezati s vlasnicima.

Također apeliramo na suzdržavanje od dijeljenja neprovjerenih informacija na društvenim mrežama, na taj se način otežava rad, gubi se mnogo vremena i posljedično se može zakinuti one kojima je pomoć potrebna. Oslobodite kanale društvenih mreža za komunikaciju udruga i pojedinaca koji su na terenu te vlasnika životinja kojima je potrebna pomoć.

Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu sa svim svojim resursima stoji na raspolaganju ljudima i životinjama, te nas u slučaju potrebe za veterinarsku skrb možete kontaktirati u inbox, na e-mail pr@vef.hr ili na broj telefona 01 2390 111.

 

Uz iskrenu sućut svima koji su pogođeni ovom tragedijom, želimo vam miran posljednji dan 2020. te mnogo zdravlja i blagostanja u novoj godini.

 

Procedura zbrinjavanja kućnih ljubimaca s područja Sisačko-moslavačke županije ugroženim potresom

Skip to content