Održana 32. godišnja skupština EAEVE-a

05.06.2019., Novosti

U Zagrebu je od 29. svibnja do 1. lipnja 2019. održana 32. godišnja skupština Europske udruge ustanova za veterinarsku naobrazbu (European Association of Establishments for Veterinary Education, EAEVE). Na godišnjoj skupštinu sudjelovalo je više od 250 predstavnika iz preko 40 zemalja Europe i svijeta. Najmnogobrojnije delegacije došle su iz Japana, Italije i Španjolske (više od 20 sudionika po zemlji) te Francuske, Njemačke, Portugala i Poljske (više od 10 sudionika po zemlji). Osim rektora i dekana većine europskih sveučilišta i fakulteta na Skupštini su sudjelovali i predstavnici svih važnijih svjetskih i europskih veterinarskih udruženja (WVA, FVE, AVMA, AAVMC, EBVS), kao i izaslanici iz Rusije, Ukrajine, Južne Koreje, Tajlanda te Australije i Novog Zelanda.

Ponosni domaćin ovoga važnog događaja bio je Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Tako smo godišnjom skupštinom EAEVE-a na najbolji mogući način započeli obilježavanje 100. obljetnice Fakulteta te 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu. Prvoga radnog dana skupštine, 30. svibnja, u koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije prihvaćen je zapisnik s prošlogodišnje skupštine koja je održana u Hannoveru. Svoja su godišnja izvješća tom prilikom podnijeli predsjednik EAEVE-a Stéphane Martinot i blagajnik. Za Veterinarski fakultet u Zagrebu najvažniji je događaj bilo prihvaćanje novih članova Izvršnog odbora EAEVE-a (ExComm), pri čemu je naš dekan prof. dr. sc. Nenad Turk potvrđen za predstavnika regije 7 te je uz ostale novoizabrane predstavnike regija ušao u najvažnije upravljačko tijelo EAEVE-a.

Istoga su dana u večernjim satima svečanim domjenkom u Auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu predstavnici akademske zajednice i Grada Zagreba poželjeli dobrodošlicu sudionicima 32. godišnje skupštine EAEVE-a. Rektore i dekane veterinarskih visokoobrazovnih ustanova iz Europe i svijeta pozdravili su prorektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miloš Judaš, zamjenica gradonačelnika dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević i dekan Veterinarskoga fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Nenad Turk.

Drugoga dana skupštine, 31. svibnja, sudionici su se okupili u Velikoj predavaonici Veterinarskoga fakulteta. Prisutne je uvodnim govorom pozdravio dekan prof. Nenad Turk. Edukacijski program započeo je predavanjima o novim izazovima u naobrazbi doktora veterinarske medicine i mogućnostima za unapređenje. Osim toga predstavljeno je 20 postera na teme laboratorija kliničkih vještina, metoda procjene u veterinarskoj naobrazbi i primjene načela 3R. U stanci za ručak organiziran je prigodni roštilj. Sudionici su imali priliku razgledati izložbu slika na temu animalistike akademskog slikara Bane Milenkovića te izložbu skulptura konja akademskog kipara Hrvoja Dumančića. Osim toga mogli su posjetiti i Reptilomaniju+, izložbu egzotičnih životinja koju već sedmu godinu zaredom organiziraju studenti veterinarske medicine okupljeni u udruzi Equus. Nakon radnoga dijela Edukacijskog dana u poslijepodnevnim su satima sudionici skupštine obišli klinike i zavode Veterinarskoga fakulteta.

Svečana večera organizirana je istoga dana u Kristalnoj dvorani hotela Westin. Pri kraju večere, kao kandidat za organizaciju 33. godišnje skupštine EAEVE-a potvrđen je  Veterinarski fakultet iz Nantesa, koji će skupštinu organizirati 2020. godine. Ovogodišnji domaćin dekan prof. Nenad Turk simbolično je predao zastavu EAEVE-a predstavniku fakulteta iz Nantesa, prof. Marcu Gognyju, čime je uspješno završen službeni dio skupštine.

U subotu 1. lipnja organiziran je izlet u najveći i najstariji nacionalni park u Hrvatskoj, Plitvička jezera, gdje su sudionici skupštine mogli uživati u iznimnoj ljepoti šumske vegetacije i 16 kaskadno poredanih jezera. Na povratku su obišli i Rastoke gdje su se također mogli diviti biljnome svijetu i bogatim vodama tog turističkog odredišta. Uz uspješno odrađen radni dio skupštine gosti iz Europe i svijeta tako su imali priliku upoznati i neke od najljepših prirodnih znamenitosti naše zemlje.

U godini u kojoj Sveučilište u Zagrebu slavi svoju 350. obljetnicu, a Veterinarski fakultet 100. obljetnicu osnutka i rada u Zagrebu, ugostili smo sve vodeće dekane i rektore ne samo europskih nego i ostalih svjetskih institucija koje obrazuju doktore veterinarske medicine. Ovaj je povijesni događaj, od međunarodne važnosti, bio velika obveza i čast za naš fakultet. Ponosni smo jer smo pokazali da smo dobri domaćini i uzorni organizatori te da ovako velik i na svjetskoj razini važan skup možemo organizirati jednako uspješno kao i zemlje koje, s mnogo više iskustva i potpore, to rade već godinama. Koliku će dobrobit Fakultetu ovo događanje donijeti, vidjet ćemo u godinama koje slijede, a nama ostaje da se veselimo što smo našu visokoobrazovnu i znanstvenu ustanovu u svakom pogledu podignuli na razinu europskih i svjetskih fakulteta i sveučilišta veterinarske medicine.

Pripremili:

Koordinator 32. godišnje skupštine EAEVE-a prof. dr. sc. Alen Slavica
Željana Klječanin Franić, prof.
Fotografije: Alen Bregeš, dr. med. vet.

Skip to content