Unaprijeđena nastava anatomije plastinacijom anatomskih preparata

02.11.2020., Novosti

Uz pomoć sredstava iz Europskog socijalnog fonda unaprijedili smo nastavu iz anatomije domaćih životinja. U sklopu provedbe projekta „Razvoj visokoobrazovnih standarda zanimanja, standarda kvalifikacije i unaprjeđenje integriranog preddiplomskog i diplomskog studija veterinarske medicine uz primjenu HKO-a na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu“ provedena je plastinacija anatomskih preparata na Veterinarskom sveučilištu u Beču. Cilj je u potpunosti iz nastave isključiti preparate koji se čuvaju u formalinu te da studenti anatomsku građu domaćih životinja uče na plastiniranim i svježim preparatima. Plastinacija je provedena pomoću polietilenglikola koji je potpuno netoksičan. Preparati se čuvaju u plastičnim posudama i ne zahtijevaju posebne spremnike i tekućine za čuvanje.

Generacija 2019. studenata studija na engleskom jeziku je imala nastavu iz Anatomije i organogeneze domaćih životinja bez preparata konzerviranih formalinom, dok je za studij na hrvatskom jeziku potpuni prelazak na plastinirane i svježe preparate u tijeku.

Zbog zaštite naših studenata i djelatnika te zbog unapređenja kvalitete nastave iznimno smo sretni da preparati konzervirani formalinom odlaze u povijest.

Pogledajte galeriju (za veće fotografije, kliknite na pojedinu fotografiju)

Skip to content