Profesorica Trbojević Vukičević koautorica rada objavljenog u časopisu Cell

04.06.2019., Novosti

Izniman znanstveni uspjeh postigla je naša prof. dr. sc. Tajana Trbojević Vukičević u području arheozoologije. Profesorica je koautorica rada pod nazivom „Tracking five millennia of horse management with extensive ancient genome time series“ koji je objavljen u časopisu Cell.
Navedeni časopis je visokog 5-godišnjeg impakt faktora koji iznosi 33,796. Upornost naše profesorice i njen dugogodišnji rad u području arheozoologije svrstali su ju u skupinu stručnjaka koja je na temelju analize uzorka genoma porijeklom od 278 drevnih konja s prostora današnje Azije i Europe objasnila kako su drevni narodi gospodarenjem, razmjenom i uzgojem konja utjecali na gensku strukturu modernog konja.
Osim što je ovo istraživanje obuhvatilo najveću gensku strukturu nehumanih vrsta kroz pet tisućljeća, važan je nalaz kako konj s arheološkog lokaliteta Nuštar (9. stoljeća naše ere) pripada novoj liniji domaćih konja. Ovo je prvi takav nalaz na području Europe i sugerira uvođenje novih loza na jug kontinentalne Europe između 7. i 9. stoljeća, u vrijeme vrhunca prodora Arapa na obale Mediterana, odnosno rastući utjecaj orijentalnih krvnih linija konja u kontinentalnoj Europi. Čestitamo profesorici!

Frages i sur. (2019): Tracking five millennia of horse management with extensive ancient genome time series. Cell 177. https://doi.org/10.1016/j.cell.2019.03.049

 

Skip to content