Prva četiri su najvažnija

03.02.2021., Novosti

Prva četiri su najvažnija

„Prva četiri su najvažnija“ je kampanja udruge Kako psi komuniciraju, pod pokroviteljstvom Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.  Cilj kampanje je educirati javnost da je pravilna rana socijalizacija šteneta jednako bitna kao i pravovremeno cijepljenje protiv zaraznih bolesti.

Vrlo je važno da se štene ne odvoji prerano od majke i legla te da mu se osiguraju kvalitetni uvjeti odrastanja u razdoblju razvoja koje se naziva ključnom socijalizacijom.

Prva dva mjeseca života štenci moraju biti u leglu! Ovime se nastoji probuditi svijest budućih i sadašnjih vlasnika pasa, uzgajivača i šire javnosti o tome koliko je važno da štenci kvalitetno provedu prva dva mjeseca života u leglu s majkom (i čovjekom!) i da ih se od njih ne odvaja dok ne navrše dva mjeseca života.

Prva četiri mjeseca u životu šteneta ključno su razdoblje socijalizacije u kojem štene treba postupno i umjereno upoznavati što više ljudi, pasa, životinja, zvukova, okolina i mirisa. Važno je da psi u tom osjetljivom razdoblju nikako ne žive u izolaciji od drugih pasa i ljudi jer to može utjecati na pojavu ozbiljnijih problema u ponašanju u odrasloj dobi psa.

No ovo ključno razdoblje rane socijalizacije preklapa se s postupkom primarne imunoprofilakse. Primarna imunoprofilaksa jest cijepljenje protiv psećih zaraznih bolesti, koje se provodi s ciljem sprječavanja pojavnosti i širenja zaraznih bolesti. Izrazito je važna jer u većini slučajeva zarazne bolesti klinički brzo napreduju i često može biti prekasno da se štene izliječi, a vremenski se provodi usporedno s pravilnom ranom socijalizacijom štenaca. To znači da trebate paziti kamo vodite svoje štene prije nego što primi sva cjepiva, ali ne i da ga trebate držati zatvorenog u kući.

Želite li svog psa naučiti da se ne treba bojati posjeta veterinaru? Naviknuti na glasne i iznenadne zvukove poput grmljavine? Spriječiti probleme u ponašanju u odrasloj dobi?

Štenci se gotovo odmah može navikavati na dodir (na početku diranjem šapa, repa, ušiju, njuške, maženjem, držanjem u krilu, nošenjem, a u dobi od nekoliko tjedana već se mogu navikavati na podrezivanje noktiju, češljanje, četkanje, čišćenje ušiju, brisanje šapa i tijela). Prema našem iskustvu psi koji odmalena nauče takav dodir povezivati s ugodom češće su i pri veterinarskom pregledu mirniji jer su već naučeni na to da ih svatko dodiruje i ne doživljavaju veterinara kao prijetnju, pa ga se i manje boje (ili ga se uopće ne boje) 😊.

Za više informacija o uvjetima odrastanja zahvaljujući kojima će se štene razviti u stabilnog odraslog psa možete pročitati u članku „Prva četiri su najvažnija: o važnosti pravilne rane socijalizacije štenaca“ studentskog časopisa „Veterinar“: https://www.vef.unizg.hr/wp-content/uploads/2019/12/veterinar-3.2019.pdf  i na stranici kampanje: https://kakopsikomuniciraju.hr/kampanja/

Skip to content