U sklopu HKO projekta polietilenglikolom impregnirani anatomski preparati za nastavu

15.11.2019., Novosti

Prvi anatomski preparati impregnirani polietilenglikolom dopremljeni su 5. studenog 2019. sa Sveučilišta veterinarske medicine u Beču. Radi se o šest prsnih i pet zdjeličnih udova koji ovaj tjedan kreću u primjenu na nastavi iz anatomije domaćih životinja. Prije impregnacije u Beču preparati su pripremljeni detaljnom anatomskom sekcijom na našem fakultetu i predstavljaju ogledne primjerke za izučavanje mišića, krvnih žila i živaca udova. Ovi trajni, netoksični preparati poslužit će studentima u prvoj fazi izučavanja anatomije udova. Nakon učenja na ovakvom modelu, studenti će pristupiti anatomskoj sekciji vlastitog preparata.
Novost u provedbi vježbi iz anatomije domaćih životinja jest da studenti prvo uče na trajnom, oglednom modelu i tek nakon toga pristupaju anatomskoj sekciji kojom započinje neposredna primjena njihovog znanja. Po završetku vježbi očekujemo razvijenu višu razinu stečenih vještina naših studenata u odnosu na studente prijašnjih generacija.

Impregnacija anatomskih preparata provedena je u okviru aktivnosti projekta “Razvoj visokoobrazovnih standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i unaprjeđenje integriranog preddiplomskog i diplomskog studija veterinarske medicine uz primjenu HKO-a na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu”, a u svrhu smanjenja korištenja formalina do njegovog potpunog isključenja iz nastave.

prof. dr. sc. Martina Đuras, Zavod za anatomiju, histologiju i embriologiju

Trajanje projekta “Razvoj visokoobrazovnih standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i unaprjeđenje integriranog preddiplomskog i diplomskog studija veterinarske medicine uz primjenu HKO-a na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu” – UP.03.1.1.03.0020 je  22.3.2019. – 21.3.2022. (36 mjeseci). Ukupna vrijednost projekta: 3.932.338,51 kn a projekt je sufinancirala EU kroz Europski socijalni fond. Postotak sufinanciranja je 100%.

Skip to content