Umro je profesor emeritus Josip Kos

16.07.2019., Novosti

Kolegama, prijateljima i suradnicima javljamo tužnu vijest da nas je u svojoj 67. godini, nakon teške bolesti, prerano napustio profesor emeritus Josip Kos, cijenjeni nastavnik i znanstvenik, dugogodišnji djelatnik Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Prof. em. Josip Kos čitav je svoj radni vijek proveo na Klinici za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju, uz koju je vezana njegova nastavna, znanstvenoistraživačka i stručna djelatnost. Usavršavao se na kirurškim klinikama iz humane medicine u zemlji i inozemstvu, završio je AO tečajeve u inozemstvu te je bio predavač na brojnim tečajevima u našoj zemlji. Sudjelovao je u izvođenju svih oblika diplomske nastave i bio voditelj više predmeta iz kirurgije, ortopedije i oftalmologije u okviru znanstvenih i specijalističkih poslijediplomskih studija Veterinarskoga fakulteta. Bio je pročelnik specijalističkog studija Patologija i terapija domaćih papkara i kopitara. Uz redoviti rad u matičnoj ustanovi bio je gostujući profesor za kolegij Kirurgija, ortopedija i oftalmologija na Veterinarskim fakultetima u Sarajevu, Skopju i Novom Sadu. Bio je voditelj i suradnik na više domaćih i međunarodnih projekata. U suradnji s drugim autorima objavio je skriptu Fiziologija i patologija reprodukcije, hranidba i bolesti papaka u ovaca, udžbenike Laparotomija u desnoj slabini goveda i Veterinarska kirurgija i anesteziologija te prijevod ICAR-ova atlasa bolesti papaka, jedan od autora četvrtog i petog izdanja te urednik i suautor šestog izdanja Veterinarskoga priručnika.

Obnašao je više dužnosti u upravnim tijelima Fakulteta, pa je tako u dva mandata prodekan za nastavu (1999. – 2003.), u jednom mandatu pročelnik Odjela klinika (2008. – 2010.) i u dva mandata prodekan za kvalitetu i cjeloživotno obrazovanje (2010. – 2016.). Obnašao je različite dužnosti i izvan Fakulteta: bio je predsjednik Matičnog odbora za polje veterinarske medicine (2009. – 2013.), član Područnoga znanstvenoga vijeća za biomedicinu i zdravstvo Sveučilišta u Zagrebu (2012. – 2017.), predsjednik Vijeća biomedicinskog područja (2013. – 2015. i 2015. – 2017.) i član Senata Sveučilišta u Zagrebu (2002. – 2003. i 2012. – 2017.).

Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu povodom 70. godišnjice postojanja i rada dodijelio mu je priznanje za suradnju u unapređenju obrazovanja, znanosti i stručnog rada u veterinarstvu (1989.).

Posljednji ispraćaj prof. em. Josipa Kosa bit će u četvrtak 18. srpnja 2019. godine u 12.10 sati u KrematorijuGaj urni (Gradska groblja Zagreb).

Skip to content