Započeo projekt „Razvoj inovativnog brzog testa za dijagnostiku subkliničkog mastitisa u mliječnih krava“

09.04.2020., Novosti

Dekan Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Nenad Turk 27. ožujka 2020. potpisao je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014-2020, za Projekt „Razvoj inovativnog brzog testa za dijagnostiku subkliničkog mastitisa u mliječnih krava“ (KK 01.1.1.04.0086). Riječ je o projektu koji pripada prvom pozivu  iz područja istraživanja, tehnološkog razvoja i inovacija, Operativnog programa konkurentnost i kohezija, financiranom iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ideja za Projekt „Razvoj inovativnog brzog testa za dijagnostiku subkliničkog mastitisa u mliječnih krava“ rodila se nakon dugogodišnjeg praćenja i istraživanja mastitisa u mliječnih krava. Na temelju predmetnog istraživanja mastitis (upala mliječne žlijezde) je prepoznat kao najveća prijetnja zdravlju i produktivnosti mliječnih krava, te stvara velike gospodarske štete u proizvodnji i preradi mlijeka i mliječnih proizvoda. Također je utvrđeno da se u većini slučajeva liječe se samo klinički mastitisi, dok subklinički prolaze neprimijećeno uzrokujući velike gubitke. Dok se klinički mastitis u većini slučajeva lako uočava, subklinički oblik predstavlja veliki problem na farmama, tako da pojavnost u nekom stadu može biti od 2 do 20 puta veća od kliničke forme. Temeljem svega navedenog, te u suradnji s partnerima na projektu, Hrvatskim veterinarskim institutom te Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, došlo se do zaključka kako putem bespovratnih sredstava Europske unije pomoći prvenstveno hrvatskim stočarima, a zatim i samom hrvatskom gospodarstvu.

Istraživanja opisana u projektu biti će provođena u suvremeno opremljenom laboratoriju za proteomiku u kojem se nalazi oprema za genomska i proteomska istraživanja. Ukupna vrijednost projekta iznosi 7.486.733, 12 HRK, a iznos bespovratnih sredstava 6.074.754, 51 HRK.

Skip to content