Započeo projekt unaprjeđenja oporavilišta za divlje životinje WildrescueVEF

10.03.2021., Novosti

U svrhu unaprjeđenja oporavilišta za divlje životinje na Veterinarskome fakultetu koje djeluje od 2017. godine odlukom Ministarstva zaštite okoliša i energetike,  početkom 2021. godine započeo je projekt pod nazivom „Unaprjeđenje i povećanje kapaciteta oporavilišta za divlje životinje na Veterinarskom fakultetu – WildRescueVEF“ koji se provodi u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Projekt će trajati 30 mjeseci, a doprinijet će zbrinjavanju većeg broja  i vrsta jedinki divljih životinja – gmazova, vodozemaca, ptica i manjih sisavaca, edukaciji osoblja, studenata i javnosti, te saznavanju brojnih novih informacija o fiziološkim i patološkim stanjima divljih životinja. U periodu trajanja projekta, preuredit će se unutarnji i vanjski prostori Veterinarskoga fakulteta kako bi se povećao kapacitet smještaja za divlje životinje, te će se nabaviti nova suvremena oprema.

Osim samog zbrinjavanja ozlijeđenih i bolesnih životinja, cilj projekta je i edukacija djelatnika oporavilišta kroz razne radionice, kongrese i tečajeve za rehabilitatore, te kroz  posjete drugim oporavilištima u zemlji i inozemstvu.

Jedan od glavnih ciljeva oporavilišta je edukacija široke populacije o zaštiti prirode i bioraznolikosti, osobito edukacije mladih. Kroz interaktivne radionice, učenici osnovnih i srednjih škola moći će se upoznati s divljim životinjama koje nas okružuju, postupcima u slučaju pronalaska životinje, te važnosti očuvanja prirode i bioraznolikosti. Izradit ćemo i edukativne brošure o divljim životinjama koje će se moći skinuti sa web stranica Veterinarskoga fakulteta. Studenti će se moći uključiti u rad oporavilišta kao volonteri. Kroz volonitiranje će naučiti brojne stvari vezane uz ekologiju, biologiju i patologiju divljih životinja, a zajedno s djelatnicima oporavilišta imat će priliku sudjelovati i u brojnim edukativnim aktivnostima te raznim javnim događajima i festivalima koji promiču zaštitu prirode i edukaciju budućih generacija.

WildRescueVEF tim

 

Skip to content