30. obljetnica Fakulteta veterinarske medicine Sveučilišta sv. Ćirila i Metoda u Skopju

21.11.2022., Novosti

Fakultet veterinarke medicine Sveučilišta Sv. Ćirila i Metoda u Skopju obilježio je 14. studneoga 2022. dana svoju 30. godišnjicu, a povodom te važne obljetnice za Republiku Sjevernu Makedoniju Fakultet u Skopju ugostio je i predstavnike Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U trodnevnom su posjetu, od 13. do 16. studenoga 2022., prodekani izv. prof. dr. sc. Hrvoje Capak i doc. dr. sc. Marko Pećin te voditelj ureda za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Alen Slavica sudjelovali u programu obilježavanja ovog važnog jubileja. Njegujući dugogodišnje profesionalne, znanstvene i stručne, a prije svega prijateljske odnose s kolegama s Fakulteta veterinarske medicine u Skopju, naši su nastavnici sudjelovali u radnom i svečanom dijelu programa.

U radnom dijelu programa održan je raspravni panel aktualnog naslova New models and approaches for improving veterinary education. U sklopu panela održana su predavanja prof. Stephanea Martinota, predsjednika Europske udruge ustanova za veterinarsku naobrazbu (European Association of Establishments for Veterinary Education, EAEVE-a), Improving quality of veterinary education in Europe i prof. Tibora Barthe, prorektora za međunarodnu suradnju Sveučilišta veterinarske medicine u Budimpešti, Compliance with the requirements of stakeholders and EAEVE: a new challenge in veterinary education. Teme predavanja izazvale su velik interes kolega koji sudjeluju u edukaciji, kao i makedonske akademske zajednice.

Proslava je nastavljena svečanom akademijom, u stilu najvećih i najraskošnijih veterinarskih učilišta u Europi, uveličana važnim sudionicima iz sveučilišne i akademske zajednice, diplomacije, mnogih prijateljskih fakulteta i suradnih institucija te veterinarskih stručnjaka praktičara. Tijekom svečanosti predstavljena je prigodna monografija 30 Years Faculty of veterinary medicine – Skopje. Tim je povodom Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu uručena plaketa za doprinos razvoju djelatnosti fakulteta.

Dekan Fakulteta veterinarske medicine u Skopju prof. Lazo Pendovski uručio je svečane plakete dekanima i prodekanima veterinarskih fakulteta u Budimpešti, Košicama, Zagrebu, Ljubljani, Beogradu, Sarajevu, Tirani, Staroj Zagori i Sofiji. Tom je prigodom učinjena i zajednička fotografija, a uime svih Fakulteta domaćinu se obratila izv. prof. dr. sc. Breda Jakovac Strajn, dekanica Veterinarskog fakulteta u Ljubljani.

I ovom prilikom, još jednom svim nastavnicima i studentima Fakulteta veterinarske medicine u Skopju čestitamo veliku obljetnicu!

Skip to content