B-THENET projekt o inovacijama za održivo pčelarstvo

07.03.2023., Događanja, Novosti, Vijesti

Najbolje prakse i inovacije za održivo pčelarstvo ili B-THENET (engl. Best Practices and Innovations for a sustainable Beekeeping) projekt je financiran od Europske unije kojim se želi prepoznati najbolje prakse u pčelarstvu te promoviranjem inovativnosti pomoći modernizirati pčelarski sektor. Glavni je cilj proširiti i podijeliti znanje i vještine uvježbavanjem korisnih i primjenjivih najboljih pčelarskih praksi na lokalnoj razini.

Projektni partneri (18), uključujući istraživačke organizacije, sveučilišta, nevladine organizacije, nacionalne i međunarodne predstavnike pčelara i njihovih udruženja, zajedno sa suradničkim partnerima (19) prikupit će, organizirati, podijeliti i proširiti stupnjevane pčelarske prakse preko interaktivnih platformi.

B-THENET
izgrađen je na iskustvima ranije provedenih projekata i uspostavlja vlastitu cjelovitu zbirku praksi (od osnovnih do složenih praksi) u suradnji s pčelarima. To omogućuje da se uzmu u obzir lokalni čimbenici poput klime i socio-ekonomskih ograničenja, korištena pčelarska oprema i pribor, jezik, regionalna rasprostranjenost podvrsta medonosne pčele (genetika pčela) te praćenje i proširenost patogenih uzročnika bolesti, nametnika i bolesti pčela u pojedinoj zemlji.

Informacije o projektu mogu se pronaći na poveznici www.bthenet.eu.

Skip to content