Coffee Club „Što nakon srednje veterinarske škole? Nebo je granica!”

31.05.2023., Događanja, Novosti, Vijesti

Dana 22. svibnja u Vet Skill & Chill studentskim prostorijama u organizaciji debatnog kluba Veterina (tzv. Coffee Club), a na inicijativu pročelnice klinika VEF-a izv. prof. dr. sc. Mirne Brkljačić, održana je tematska rasprava primarno namijenjena učenicima srednje Veterinarske škole u Zagrebu koji su na ovo događanje došli u pratnji svojih nastavnica Dragice Karoline Kovačić, dr. med. vet. i Edite Poropat Čolig, dr. med. vet.
Događanju je u ulozi pozvanih gostiju prisustvovalo šest bivših učenika srednje Veterinarske škole: dvije nastavnice – prof. dr. sc. Snježana Kužir, dr. med. vet., dr. sc. Valentina Plichta, dr. med. vet.; dva veterinarska tehničara – Alen Šabanović, veterinarski tehničar Klinike za unutarnje bolesti, Ivona Dačnik, veterinarska tehničarka Klinike Kreszinger; dva studenta VEF-a – Ivana Mihalina (1. godina) i Tvrtko Mataušić (5. godina) te voditeljica Magdalena Bogović, apsolventica VEF-a. Cilj je bio upoznati sadašnje učenike Veterinarske škole s različitim brojnim mogućnostima zaposlenja po uspješno položenoj maturi, ali i s mogućnosti studiranja na VEF-u.

Pozvani su se gosti na početku ukratko predstavili, a potom se u ugodnom okružju uz kavu i kolače, puno smijeha i interaktivno sudjelovanje publike (u kojoj je osim učenika bilo i nastavnika i studenata VEF-a) održala dvosatna rasprava o srednjoškolskim danima, trenutnim zaposlenjima i tijeku profesionalne karijere nakon srednje škole. Studenti su učenicima iz svoje perspektive objasnili uvjete upisa na studij, način pripreme za maturu i razloge odluke o upisu na VEF. S obzirom na to da je studentski život (barem na VEF-u) puno više od samog studiranja, u kratkim su crtama predstavljene i sve izvannastavne aktivnosti, poput studentskih udruga, razmjena, pisanja znanstveno-stručnih radova, volontiranja na klinikama itd. Također, predstavljeno je i objašnjeno funkcioniranje sustava mentorstva (student – student i student – nastavno osoblje) kao specifične i izrazito korisne pomoći brucošima. O razlikama između učenika iz srednjih veterinarskih škola i učenika iz gimnazija govorili su i nastavnici i studenti, a tijekom cijele rasprave isticala se vrijednost oba zanimanja (veterinar i veterinarski tehničar) koja predstavljaju prvenstveno poziv, često i stil života, a tek onda posao. Ugošćeni veterinarski tehničari prisjetili su se svojih prvih radnih dana, objasnili kako izgleda njihov radni tjedan i koje se sve kompetencije od njih traže. Ukratko su predstavljeni i drugi poslovi kojima se mogu baviti veterinarski tehničari uz objašnjenje mogućnosti dodatnih edukacija tijekom karijere.

Predstavljanjem različitih interesa i zanimanja bivših učenika srednje Veterinarske škole nadamo se da smo sadašnje ohrabrili i podignuli svijest o bezgraničnim mogućnostima koje su im otvorene nakon završetka škole bez obzira na to odluče li se raditi u klinici, javnom sektoru ili na farmi ili pak upisati Veterinarski fakultet. Zahvalni smo svima na velikom odazivu i ne sumnjamo da je ovo tek početak ponovnog povezivanja i suradnje VEF-a s Veterinarskom školom.

Skip to content