Dan otvorenih vrata i Festival znanosti na Veterinarskom fakultetu

04.04.2019.

Sudjelovanje Veterinarskog fakulteta na 17. Festivalu znanosti, Dan otvorenih vrata Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, u četvrtak 11. travnja 2019. od 12 do 16 sati.

  1. Radionica VIDLJIVE I NEVIDLJIVE BOJE – Zavod za fiziologiju i radiobiologiju – voditeljice doc. dr. sc. Ivona Žura Žaja i doc. dr. sc. Ana Shek Vugrovečki

Opis radionice: Radionica s edukativnom izložbom, uključujući i prezentacije, zamišljena je kao niz od tri sekcije. Prva sekcija Varijacije i imitacije boja u životinjskom svijetu prikazala bi različite životinjske vrste koje boje koriste u različitim životnim uvjetima (prilagodba okolišu, zastrašivanje, komunikacija i dr.). Druga sekcija, Kako vidjeti boje nevidljive ljudskom oku, upoznat će vas s bojama nevidljivim ljudskom oku (važnost i primjena ultraljubičastog i infracrvenog svjetla, dokaz bioloških tragova pomoću luminola). Treća sekcija, Boje u laboratorijskoj dijagnostici, demonstrirat će i educirati o primjeni i promjeni boja uzrokovanih kemijskim i fizikalnim čimbenicima u laboratorijskim uvjetima (dokazivanje aktivnosti enzima, bjelančevina, ugljikohidrata, doza ionizirajućih zračenja itd.) te različito obojenje i funkciju svih vrsta krvnih stanica domaćih i egzotičnih životinja. Prikazat će se i kako boje pomažu u dijagnostici plodnosti pasa i time postaju jedan od glavnih alata u svakodnevnoj kliničkoj praksi (bojenjem spermija utvrđuje se njihova vitalnost te morfološke i funkcionalne osobitosti važne u oplodnji jajne stanice, a bojenje vaginalno-citološkog obriska omogućuje uvid u fazu spolnog ciklusa kuje i optimalno vrijeme za parenje). U prostorijama Zavoda bit će izložene fakultetske životinje (akvarij, vodozemci, zmije, poluvodene kornjače, kopnene kornjače, kajman, gušteri i ptice koje će posjetitelji uz vodstvo moći razgledati i naučiti nešto više o njima i bojama koje ih obilježavaju).

2. Radionica TRAGOVIMA VELIKIH ZVIJERI – Zavod za veterinarsku biologiju – voditelj Slaven Reljić, dr. med. vet.

Opis radionice: U Hrvatskoj žive tri velike zvijeri: euroazijski ris, sivi vuk i smeđi medvjed. Zovemo ih velikima jer se svojom veličinom ističu među ostalim pripadnicima iz reda zvijeri (Carnivora) koje možemo naći na prostoru Hrvatske. Skupina istraživača s Veterinarskoga fakulteta dugi niz godina bavi se znanstvenim i stručnim istraživanjima ovih vrsta. Sudionici će na radionici naučiti zašto je poznavanje tragova životinja važno u istraživanjima, kako prepoznati tragove velikih zvijeri i razlikovati ih od tragova drugih vrsta, a mlađi sudionici mogu izraditi vlastiti suvenir: otisak šape medvjeda ili risa u gipsu.

3. Radionica DEMONSTRACIJA TRAŽENJA ŽIVOTINJA POMOĆU RADIOSIGNALA (TELEMETRIJA) – Zavod za veterinarsku biologiju – voditelj prof. dr. sc. Josip Kusak

Opis radionice: U istraživanjima prostorne ekologije životinja već oko 60 godina koristi se telemetrijsko (daljinsko) praćenje kretanja životinja u njihovu staništu. Za trianguiranje radiosignala potrebno je imati VHF radioprijemnik, usmjerenu VHF antenu, kompas, kartu i/ili GPS uređaj, te program koji će izračunavati lokaciju izvora VF radiosignala. Lokacija (koordinate) izvora radiosignala računaju se temeljem smjerova (najmanje tri) VHF signala određenih korištenjem VHF radioprijemnika i usmjerene antene, te izmjerenih pomoću kompasa.

4. Radionica NATJECANJE U GAĐANJU PUHALJKOM ZA KEMIJSKU IMOBILIZACIJU – Zavod za veterinarsku biologiju – voditelj prof. dr. sc. Josip Kusak

Opis radionice: U svrhu istraživanja katkad je potrebno uhvaćenu divlju životinju privremeno uspavati (narkoza). Narkotike treba dati sa sigurne udaljenosti. Jedan od načina sigurne primjene narkotika jest upotreba puhaljke kojom se s udaljenosti od 5 do 10 metara ispuhuje strelica s narkotikom. U strelici treba biti pripremljena doza sredstva za uspavljivanje koja odgovara vrsti i masi životinje. Gađa se određeni dio tijela, ponajprije stražnjica i gornji dio stražnje noge. Ako taj dio tijela nije vidljiv i dostupan, tada se može gađati i u plećku, te u krajnjoj nuždi gornji dio vrata. Ostali dijelovi tijela, zbogpoložaja vitalnih organa i/ili premalog sloja mišića, ne smiju se gađati.

5. Radionica BRIGA O MLADUNČADI – Klinika za porodništvo i reprodukciju – voditeljica doc. dr. sc. Branimira Špoljarić

Opis radionice: Briga o mladunčadi je, s aspekta reprodukcije, vrlo zahtjevna, neobična i dinamična. Počinje utvrđivanjem gravidnosti, praćenjem zdravlja buduće majke, a potom i  mladunčeta. Posebna sepažnja posvećuje prehrani i napredovanju mladih životinja. Na radionici će sudionicima biti omogućen ultrazvučni pregled koza na gravidnost, zatim izdajanje ojarenih koza i ojanjenih ovaca, pregled i bojenje pomuženog mlijeka te hranjenje mladunčadi na bočicu. Isto tako, sudionici će se upoznati s osnovama nasljeđivanja i doznati kako je moguće da se, naprimjer kod pasa, od dva crna roditelja dobije svijetlo štene.

6. Radionica SVE BOJE PROBAVE – Klinika za unutarnje bolesti – voditeljica doc. dr. sc Martina Crnogaj

Opis radionice: Posjetiteljima radionice na pristupačan i zabavan način prikazat će se probava u pasa od ulaska hrane kroz usta, prolaska kroz želudac i crijeva pa sve do izlaska. Posjetitelji će dobiti priliku samostalno, na posebno pripremljenim modelima, otkriti što i kako vidi ultrazvuk. Nakon toga će dobiti priliku okušati se u navigaciji endoskopom kroz model probavnog trakta i spasiti “nestašnog psa“ od strašne kosti koja je zapela u želucu. Energija u tijelu dolazi iz hrane, a hrana se u probavnom sustavu razgrađuje na jednostavnije hranjive tvari koje se krvlju transportiraju do svih organa. Posjetitelji će zaviriti u mikrosvijet krvnih stanica i krvne plazme, glavnih i odgovornih za transport tvari i obranu organizma od raznih prijetnji za organizam.

7. Radionica SAVEZNIŠTVO PLAVE I BIJELE – BOJE NAŠE SIGURNOSTI! – Klinika za unutarnje bolesti – voditeljice doc. dr. sc. Mirna Brkljačić i prof. dr. sc. Vesna Matijatko

Opis radionice: Na radionici će biti prikazane pokazne vježbe detekcije sa službenim psima iz Centra za obuku vodiča i službenih pasa (MUP RH). Na posterima će se prikazati osjetilo njuha u pasa (u odnosu na čovjeka) te spektar boja koji psi vide. Ako ćemo imati mogućnosti, kao i prošle godine, emitirat ćemo i edukativne videomaterijale vezane za njuh i vid pasa. Radionica će se održavati u kliničkom dvorištu Veterinarskoga fakulteta od 12 do 15 sati, pri čemu će se svakih 30-ak minuta izvesti pokazna vježba.

8. DOMAĆI I DIVLJI KRALJEŽNJACI – PRIKAZ KOSTURA – Zavod za anatomiju, histologiju i embriologiju – voditeljica izv. prof. dr. sc. Martina Đuras

Opis radionice: Anatomski muzej na prvome katu Zavoda za anatomiju, histologiju i embriologiju prikazuje raznolikost koštanog sustava kralježnjaka. Raznolikost građe koštanog sustava životinja temelj je razlika u načinu života pojedinih vrsta. Ova zbirka služi studentima veterinarske medicine u svladavanju gradiva vezanog za koštani sustav. Posjetiteljima će se omogućiti obilazak zbirke uz stručno vodstvo.