Dani lovstva na Veterinarskome fakultetu – Priča iz Črnovšćaka

11.09.2019.

Na Veterinarskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 11. rujna 2019., u sklopu Dana lovstva, otvorena je izložba fotografija Igora Ilića Servala „Prikaz faune i flore Državnog otovrenog lovišta br. I/3 Črnovšćak“. Fotografije su nastale u šestogodišnjem ciklusu snimanja u lovištu Črnovšćak kojim Veterinarski fakultet, kao svojim lovno-nastavnim poligonom, upravlja od 2005. godine.

Drugu po redu izložbu na Fakultetu kojom, među ostalim događanjima, ove godine slavimo stotu obljetnicu, otvorio je dekan prof. dr. sc. Nenad Turk. Dekan je predstavio autora naglasivši kako lovište Črnovšćak sve više postaje ne samo edukativni poligon nego i poligon za različita izvannastavna događanja, posebice fotografske aktivnosti njegovih korisnika koji svojim fotoaparatima bilježe aktivnosti u lovištu.

Voditelj lovno-nastavnog poligona izv. prof. dr. sc. Dean Konjević istaknuo je kako je Veterinarski fakultet, uz Šumarski i Agronomski fakultet, primjer kako se treba gospodariti lovištima. Zahvalio je autoru s kojim je imao nezahvalnu zadaću izbora fotografija među više od 400 prekrasnih fotografija flore i faune u svim godišnjim dobima u lovištu Črnovšćak.

Povjesničar umjetnosti Milan Ilić, prof. svojim je obraćanjem približio prisutnima likovnu umjetnost, čiji je sastavni dio danas i umjetnička fotografija, nazvavši izloženi ciklus fotografija lirskim realizmom u koji je unesena osobna poetska nota emotivnosti.

Predstavio nam se i autor Igor Ilić koji je svoj umjetnički izričaj našao u digitalnoj kolor-fotografiji te je svojim radovima pokazao mogućnosti i ljepotu dokumentarističkog i umjetničkog prikaza lovišta, zabilježivši njegov pejzaž u raznim godišnjim dobima te život njegova životinjskog svijeta.

Želite li vidjeti šumu u sunčano zimsko jutro, zeca u polju kamilice, raspjevanog fazana, srnjaka i srnu u ljubavnom trku, divlju svinju kako vodi svoje mladunce i druge fotografije kojima je zabilježena ljepota biljnoga i životinjskog svijeta lovno-nastavnog poligona Črnovšćak, sljedeća dva tjedna posjetite izložbu Igora Ilića na prvome katu glavne zgrade Veterinarskoga fakulteta.

Željana Klječanin Franić, prof.

Ured dekana