LabDay – dan otvorenih vrata laboratorija

31.10.2019., Događanja

Hrvatsko društvo za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu (HDMBLM) idućeg utorka (5.11.) organizira nacionalni LabDay – dan tijekom kojeg će se kroz koncept otvorenih vrata na pedesetak različitih lokacija diljem zemlje predstaviti ‘što se zapravo događa u laboratoriju’ nakon što nam izvade krv. U akciji sudjeluju i klinike u zagrebačkim bolnicama, čak i klinika na Veterinarskom fakultetu specijalizirana za analize životinjske krvi (tamo će se održati Razgled laboratorija i predavanje Kako radi biokemijsko-hematološki laboratorij za životinje?)

Istraživanja pokazuju kako se 70 posto svih liječničkih dijagnoza uspostavlja na temelju nalaza, a kao pacijenti nikada ne razmišljamo kako se dolazi do tih ‘brojki’ i graničnih parametara. Uz dane otvorenih vrata po bolnicama, medicinski biokemičari će u velikom broju vrtića održavati specijalizirane igraonice (I moj medo vadi krv) kroz koje se djeci približava rad u laboratoriju te otklanja strah koji često imaju od igle.

LabDay 2019 održat će se u cijeloj Hrvatskoj, 5. studenog 2019. godine. Aktivnosti i program obilježavanja ovog dana dostupni su je na mrežnoj stranici HDMBLM (www.hdmblm.hr/hr/) i Facebook stranici „Međunarodni dan laboratorijske medicine“ (www.facebook.com/HDMBLMLabday).

 

Program LABday

Skip to content