Stručni skup “Oral diseases are painful”

18.12.2018.

U kliničkoj predavaonici Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 1. prosinca 2018. godine World Small Animal Veterinary Association (WSAVA, Global Dental Guidelines) i Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu organizirali su stručni skup Oral diseases are painful (Bolesti usne šupljine su bolne), čiji je primarni cilj promidžba veterinarske stomatologije kao specijalnosti unutar područja veterinarske kliničke medicine, ali i upućivanje veterinara na nužnost cjeloživotnog obrazovanja glede bolje stomatološke skrbi za životinje.

Predsjednik organizacijskog odbora bio je akademik Dražen Matičić. Uime Veterinarskoga fakulteta sudionike je pozdravio izv. prof. dr. scDean Konjević, prodekan za znanost, poslijediplomske studije i cjeloživotno učenje Veterinarskoga fakulteta u Zagrebu. Prof. Konjević istaknuo je da WSAVA na svojim stranicama navodi da samo oko 20% veterinarskih fakulteta u SAD-u ima specijalista iz veterinarske stomatologije, a u svijetu je taj postotak još niži. Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu prepoznao je tu potrebu i uveo veterinarsku stomatologiju u svoju stručno-kliničku ponudu, pa je ona već godinama uključena i u integrirani preddiplomski i diplomski studij i u poslijediplomski studij. Prošlo je više od deset godina otkad su organizirane radionice veterinarske stromatologije na našem fakultetu i otkad smo ostvarili kontakte s pojedinim eminentnim stručnjacima kao što je to prof. dr. Frank Verstraete. Zahvalio je akademiku Draženu Matičiću i cjelokupnoj Klinici za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju što potiče širenje znanja iz ovog područja na veterinarsku profesiju i djeluje kao lider u ovome području u Hrvatskoj.

Predavanja su održali dr. sc. Ana Nemec DAVDC/DEVDC, dr. sc. Janoš Butinar, voditelj Bolnice za životinje u Postojni, Slovenija, Mirta Vučković, dr. med. vet. i akademik Dražen Matičić.

Na skupu je sudjelovalo 50 doktora veterinarske medicine te studenti poslijediplomskog specijalističkog studija Kirurgija, anesteziologija i oftalmologija s veterinarskom stomatologijom.

Ključne riječi: