Evolucijski razvoj srca i translacijska medicina

26.02.2024., Novosti

U subotu 24. veljače 2024. godine u Velikoj dvorani Hrvatskog liječničkog zbora u organizaciji Akademije medicinskih znanosti Hrvatske i Medicinske naklade održan je simpozij Evolucijski razvoj srca i translacijska medicina u sklopu kojega je predstavljena i knjiga Evolutionary development of the heart autora prof. dr. sc. Antona Šmalcelja i našeg izv. prof. dr. sc. Marina Tortija.

Simpozij su uz pozdravne govore otvorili predsjednica Akademije medicinskih znanosti Hrvatske prof. dr. sc. Alemka Markotić te predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva i potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Davor Miličić. Govornici su toplo i srdačno pozdravili inicijative poput ove i izrazili želju za nastavkom suradnje u području translacijske medicine. Akademik Miličić pritom je najavio i formiranje kolegija unutar poslijediplomskog specijalističkog studija iz kardiologije, kao i radne skupine iz eksperimentalne (razvojne) kardiologije unutar Hrvatskog kardiološkog društva.

Cilj simpozija bila je razmjena znanja i iskustva unutar biomedicinskog područja te poticanje interdisciplinarnosti. Kroz nekoliko vrlo zanimljivih predavanja sudionici su čuli o evoluciji i anatomskim razlikama srca kao i animalnim modelima te translacijskoj medicini u području kardiologije.

Izdavanje knjige o evolucijskom razvoju srca svakako je korak prema nastavku suradnje te ostvarivanju novih projekata i suradnji u biomedicinskom području kao i u području translacijskih i kliničkih istraživanja.

Autorima, a posebno našem profesoru Tortiju, od srca čestitamo!

Skip to content