Jeste li znali da Vaš pas može biti darivatelj izmeta za postupak fekalne transplantacije i spašavati živote drugih pasa?

19.01.2021., Novosti

Što je fekalna transplantacija?

Fekalna transplantacija postupak je prijenosa izmeta zdravog psa darivatelja u crijevo psa primatelja, kako bi se uspostavila ravnoteža primateljeve crijevne mikrobiote. Ova metoda pokazala se vrlo uspješnom u liječenju mnogih zaraznih i nezaraznih bolesti povezanih s narušenom ravnotežom crijevne mikroflore, neovisno o tome je li ona uzrok ili posljedica pojedine bolesti. Na Klinici za zarazne bolesti Veterinarskoga fakulteta fekalna transplantacija najčešće se primjenjuje u liječenju parvoviroze pasa.

Tko može biti darivatelj?

Darivatelj može biti zdrav pas, cijepljen protiv zaraznih bolesti koji unazad godinu dana nije imao zdravstvenih poteškoća niti je bio liječen antibioticima. Poželjno je da je darivatelj pas u dobi od jedne do pet godina te da je, zbog količine uzorka, srednje ili velike pasmine.

 Koje pretrage mora proći moj pas da bi bio pogodan darivatelj?

Da bi Vaš pas bio prikladan darivatelj za fekalnu transplantaciju, kliničkim pregledom te pretragama krvi moramo ustanoviti da je Vaš pas zdrav. Osim toga, feces potencijalnog psa darivatelja bit će pretražen na crijevne parazite te najčešće mikrobiološke uzročnike proljeva u pasa (Campylobacter spp. i Salmonella spp., parvovirus 2 pasa, štenećak, crijevni koronavirus pasa, adenovirus pasa, pseći bokavirus 1 te enterotoksin C. perfringens). Sve navedene pretrage odrađujemo mi i to potpuno besplatno!

 Kako mogu uključiti svog psa?

Ukoliko Vaš pas odgovara prethodno navedenim kriterijima, kako biste dobili sve detaljne informacije i upute, potrebno je javiti se na Kliniku za zarazne bolesti s izolacijskom jedinicom Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Javiti se možete na email mcvetnic@vef.hr ili ibenvin@vef.hr.

 ** S obzirom na to da pas darivatelj mora biti negativan na sve navedene uzročnike, koji su ponekad prisutni i u zdravih pasa, pronalaženje prikladnog darivatelja može biti zahtjevno. Kako bismo na našoj klinici nastavili provoditi ovaj izrazito koristan postupak i pomagati našim pacijentima, pozivamo Vas da nam se povratno javite i uključite se! **

Skip to content