Ljetna škola VetNEST Summer School Animal Welfare, Veterinary Ethics and Law and Communication Skills

05.09.2023., Događanja, Novosti, Vijesti

Ovogodišnja četvrta po redu Ljetna škola VetNEST Summer School Animal Welfare, Veterinary Ethics and Law and Communication Skills koja je održana od 10. do 14. srpnja 2023. godine po prvi puta je organizirana na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U Ljetnoj školi sudjelovalo je 26 studenata s veterinarskih visokoobrazovnih ustanova okupljenih u udruženju VetNEST iz ukupno 9 zemalja (Poljske, Češke, Austrije, Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Srbije i Hrvatske).

Nastavni program Ljetne škole objedinjuje više disciplina različitih područja koje se nadovezuju na dobrobit životinja, a sve s ciljem da se polaznicima, budućim veterinarima, omogući potpuno razumijevanje nastavne materije i primjena stečenog znanja. Horizontalna integracija različitih nastavnih disciplina predstavlja dodanu vrijednost regularnom nastavnom programu i omogućuje studentima razvoj kompetencija rješavanja situacija s etičkog, pravnog i komunikacijskog  stanovišta u svrhu očuvanja dobrobiti životinja. Dobrobit životinja i zaštita njihovog pravnog statusa od današnjih veterinarskih djelatnika zahtijevaju ne samo poznavanje načela dobrobiti nego i različita postupanja vezana uz nadzor i poboljšanje kvalitete njihovog života kao i radnje kod bitnog pogoršanja dobrobiti i zdravlja kao posljedice njihovog zanemarivanja i zlostavljanja.

Nastava je održana kroz pet dana od kojih je jedan dan bio praktični rad na terenu koji je organiziran u Zootehničkom praktikumu Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima.

U Ljetnoj školi osim stručnjaka i predavača područja veterinarske medicine sudjeluju pravnici, etičari, filozofi i komunikolozi. Osim nastavnika s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Krešimira Severina i izv. prof. dr. sc. Maria Ostovića, predavači su bili prof. dr. sc. Vlatko Ilieski i izv. prof. dr. sc. Miroslav Kjosevski s Fakulteta veterinarke medicine Sveučilišta Sv. Ćirila i Metoda u Skoplju, dr. sc. Svenja Springer i dr. sc. Christian Dürnberger sa Sveučilišta veterinarske medicine u Beču, prof. dr. sc. Danijel Labaš s Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Boris Bakota s Pravnog fakulteta Osijek Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i dr. sc. Viktor Denkovski s University American College Skoplje.

prof. dr. sc. Krešimir Severin

Skip to content