Održana Ljetna škola akvakulture

05.09.2023., Događanja, Novosti

I ove je godine u organizaciji Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održana međunarodna ljetna škola akvakulture (Summer School in Aquaculture) u okviru srednjoeuropskog programa razmjene za sveučilišne studije (Central European Exchange Program for University Studies; CEEPUS) koja stipendira mobilnost studenata unutar svoje mreže, a ova je realizirana unutar mreže VetNEST (Veterinary Network of European Student and Staff Transfer).

Ljetna škola je održana od 16. do 23. srpnja, a na njoj je sudjelovalo jedanaest studenata sa sarajevskog i zagrebačkog veterinarskog fakulteta. Na žalost, studenti Veterinarskog Sveučilišta u Beču morali su otkazati sudjelovanje. Nastavu su održali prof. dr. sc. Almedina Zuko i prof. dr. sc. Adnan Jažić s Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, te prof. dr. sc. Alen Slavica i prof. dr. sc. Lidija Kozacinski s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Nastava (teoretska i praktična, 46 sati ) studentima donosi 3 ECTS boda.

Teoretski dio nastave održan je na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu, a praktična je nastava bila na ribogojilištima i preradama salmonidnih vrsta niz rijeku Neretvu (ribogojilište „Eko-fish“, Grabovica,  ribogojilište Blagaj i Buna ribogojilište i prerada ribe „Salmon“, Salakovac), pa sve do neumskih uzgajališta orade i brancina („Karaka“ i „Ancora“), odnosno uzgajališta dagnji i kamenica u Stonu.

Na koncu, kao i svake godine, zahvaljujemo svima koji su nas primili, prenijeli nesebično svoje praktično znanje studentima i trudili se da u prekrasnom okruženju uz rijeke Neretvu i Bunu, te morske pejsaže Neuma i Pelješca učine našu nastavu drugačijom i posebnom. Zahvaljujemo i studentima, bili su krasni, znatiželjni, veseli, pravi mali znalci i divno društvo, baš kako bi se od mladosti i očekivalo.

Prof. dr. sc. Lidija Kozačinski

Skip to content