Održana međunarodna konferencija u sklopu provedbe LIFE Lynx projekta

03.10.2023., Događanja, Novosti, Vijesti

Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Udruga BIOM, su u sklopu provedbe LIFE Lynx projekta organizirali međunarodnu konferenciju na kojoj se okupilo preko 150 znanstvenika i stručnjaka koji se bave istraživanjem i zaštitom risa. Konferencija je održana na Sveučilištu u Zadru, od 26. do 29. rujna 2023. godine.

Prvi dan konferencije je bio posvećen LIFE Lynx projektu, te su nizom izlaganja predstavljene najznačajnije aktivnosti i rezultati projekta. Partneri LIFE Lynx projekta su međunarodnim naporima, temeljenim na suradnji znanstvenika s lovcima, šumarima, upraviteljima zaštićenih područja i lokalnim stanovništvom, uspješno zaustavili izumiranje populacije risa u Dinaridima. Najvažniji rezultat provedbe projekta jest naseljavanje 18 risova iz Slovačke i Rumunjske u Hrvatsku i Sloveniju, a iznimno uspješnu provedbu projekta potvrđuje činjenica da je na teritorijima naseljenih risova više puta zabilježena reprodukcija, te je nedavno potvrđeno da je jedan od naseljenih mužjaka već postao i djed.

Drugi dan konferencije sudionici su posjetili Nacionalni park Paklenica i lokaciju ispuštanja risa Alojzija, a nakon cjelodnevnog planinarenja svima je godilo osvježenje u moru. Treći i četvrti dan konferencije su bili rezervirani za godišnji sastanak europske mreže istraživača risova Eurolynx, gdje su predstavljeni najnoviji istraživački rezultati, a na nizu radionica su se planirale nove suradnje.

“Posljednjih šest godina cijeli tim LIFE Lynx projekta uložio je iznimne napore kako bismo osigurali budućnost risa u ovom dijelu Europe. Zahvalni smo svima koji su nas podržali, posebno svim suradnicima koji su sudjelovali u prikupljanju podataka te javnosti i medijima koji su navijali za naše naseljene risove. Ovom konferencijom zaokružujemo i slavimo naš zajednički rad. Smatramo da smo posljednjih godina pokazali kako se kombinacijom znanstveno utemeljenih aktivnosti i poštivanja interesa svih dionika može uspješno upravljati zaštićenom vrstom, a sada se nadamo da će sve institucije nadležne za zaštitu risa i staništa na kojem živi preuzeti svoj dio odgovornosti i nastaviti uspješno upravljanje na temeljima koje smo postavili”, na zatvaranju vrlo uspješne konferencije je izjavila izv. prof. dr. sc. Magda Sindičić, koordinatorica provedbe LIFE Lynx projekta te predsjednica organizacijskog odbora konferencije.

Skip to content