Predavanja uglednih svjetskih znanstvenika i veterinarskih stručnjaka – prof. dr. sc. Kristijan Ramadan i dr. Milorad Radaković, MRCVS

09.11.2019.

Svoju stotu obljetnicu Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu tijekom ove godine obilježava i mnogim znanstveno-stručnim događanjima. Tako u tjednu kada se slavi sto godina otkad je na Veterinarskoj visokoj školi 13. studenoga 1919. održano prvo predavanje iz anatomije, Fakultet organizira predavanja dvaju uglednih hrvatskih znanstvenika – alumna koji su svoje diplome ponijeli upravo iz ove ustanove, prof. dr. sc. Kristijana Ramadana i dr. Milorada Radakovića, MRCVS. Predavanja će se održati u četvrtak 14. studenoga 2019. u 11 sati u Velikoj predavaonici Veterinarskoga fakulteta.

Prof. dr. sc. Kristijan Ramadan prvi je Hrvat izabran u znanstveno-nastavno zvanje redovitoga profesora na Odjelu medicinskih znanosti Sveučilišta Oxford. Profesor Ramadan završio je studij veterinarske medicine na Veterinarskome fakultetu u Zagrebu, na kojemu je i magistrirao iz veterinarske patologije. Zahtjevan doktorski studij iz biokemije i molekularne biologije završio je na Sveučilištu u Zürichu. Poslijedoktorsko usavršavanje imao je na Sveučilištu tehnologije, znanosti i menadžmenta u Zürichu. Od 2009 do 2013. radio je na Zavodu za biokemiju švicarskog Saveznog instituta za tehnologiju, kao mlađi voditelj znanstvene grupe, gdje je prepoznat njegov rad u području proteinske degradacije i terapije tumora. Tako je dobio ponudu Zavoda za onkologiju medicinskoga fakulteta Sveučilišta Oxford kojemu se pridružio 2013. godine. Od 2014. na tom zavodu radi kao izvanredni profesor, a 2019. promaknut je u redovitoga profesora molekularne medicine. Kristijan Ramadan već je za vrijeme studija veterine svoj interes usmjerio k znanosti, naime najviše su ga zanimali fiziološki i patološki molekularni mehanizmi različitih biokemijskih procesa u stanici. Danas je njegovo područje izučavanje DNA, njezine replikacije, oštećenja i oporavka, jer su upravo poremećaji u replikaciji DNA glavni uzroci svih sporadičnih tumora, a prema posljednjim istraživanjima i nasljednih tumora.

Dr. Milorad Radaković, MRCVS studij veterinarske medicine završio je na Veterinarskome fakultetu u Zagrebu 1989. Punopravan je član UK Royal College of Veterinary Surgeons s certifikatom iz Veterinarskoga javnog zdravstva (Higijena mesa) i usavršavanjem za nacionalnog eksperta za nadzor u EU Food and Vetreinary Office. Radio je i u maloj praksi i s velikim životinjama, no većinom je bio vezan uz poslove veterinarskoga javnog zdravstva, pa je tako 12 godina bio savjetnik za veterinu u UK Food Standards Agency. Radeći u nadzoru mnogih farmi i prehrambene industrije u Europi i Južnoj Americi shvatio je da ne postoji apsolutno sigurna hrana. Uz brojne i dinamične zadaće koje je obavljao bio je i predsjednik britanske udruge Veterinary Public Health Association (VPHA). Nastavnička uloga na Cambridgeu osobito mu je draga jer su mnogi student zainteresirani za ono što je i njemu samome bila motivacija za veterinarski poziv – koncept jednoga zdravlja, odnosno istodobna briga za zdravlje ljudi i životinja.

U četvrtak 14. studenoga 2019., točno sto godina i jedan dan nakon prvoga predavanja na studiju veterinarske medicine u Hrvatskoj, ova će dvojica vrhunskih znanstvenika i veterinarskih stručnjaka u Velikoj predavaonici Veterinarskoga fakulteta održati predavanja iz svojih područja. Prof. dr. sc. Kristijan Ramadan održat će predavanje Degradacija kromatinskih proteina – od žaba do starenja i razvoja raka u ljudi, nakon čega slijedi predavanje dr. Milorada Radakovića, MRCVS pod naslovom Doprinos veterinarske struke društvenoj zajednici – veterinarsko javno zdravstvo i održivi razvojni ciljevi.

Pozivamo vas da nam se pridružite u Velikoj predavaonici i od naših uvaženih alumna i priznatih svjetskih znanstvenika čujete najnovije spoznaje iz znanstvenih disciplina i tema koje intrigiraju ne samo znanstvenike iz tih područja nego i široku javnost: razvoj sporadičnih i nasljednih tumora te doprinos doktora veterinarske medicine društvu u kontekstu jednoga zdravlja. Predavanja će upotpuniti interaktivni kviz i kratka anketa.

Željana Klječanin Franić, prof.