Predavanje prof. dr. sc. Kristijana Ramadana

19.09.2022.

Odbor za animalnu i komparativnu patologiju Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti poziva na predavanje prof. dr. sc. Kristijana Ramadana pod naslovom Ruijs-Aalfs sindrom: od klinike do laboratorija i natrag, koje će se održati u utorak 27. rujna 2022. u 14,00 sati u knjižnici HAZU, Trg Josipa Jurja Strossmayera 14, Zagreb.

Prof. dr. sc. Kristijan Ramadan bavi se proučavanjem osnovnih mehanizama obrane ljudskih stanica od oštećenja DNK uzrokovanih vlastitim metabolizmom, kemoterapijom i radijacijskom terapijom. Sa suradnicima je otkrio gen SPRTN čije mutacije dovode do razvoja karcinoma jetre u ljudi. Njegov je znanstveni tim otkrio stanični proces degradacije kromatinskih proteina, koji je neizostavan za očuvanje stabilnosti i oporavak ljudskog genoma. Proučavajući mehanizme oporavka oštećene DNK, prof. Ramadan i suradnici otkrili su rijetku bolest u čovjeka (Ruijs-Aalfs Syndrome) koja je uzrokovana mutacijom na SPRTN genu (Spartan).

Rezultate svojih istraživanja objavljuje u prestižnim svjetskim znanstvenim časopisima, kao što su Nature, Nature Genetics, Nature Cell Biology, Nature Communications, Molecular Cell i EMBO J. Održao je više od 50 pozvanih predavanja u najprestižnijim znanstvenim institucijama kao sto su Harvard Medical School, University of Cambridge, Karolinska Institute te na mnogim međunarodnim znanstvenim skupovima.

Znanstveni rad prof. dr. sc. Kristijana Ramadana sponzorira Medical Research Council britanske vlade za istraživanja u radijacijskoj onkologiji i biologiji.

Skip to content