Svečana proslava 100. obljetnice Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

13.11.2019.

Dana 13. studenoga 2019., točno sto godina nakon što je na Veterinarskoj visokoj školi održano prvo predavanje iz anatomije profesora Jaroslava Sakara, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u Kristalnoj dvorani hotela Westin svečano je obilježio svoju stotu obljetnicu. Brojne visoke uzvanike – rektora i prorektore Sveučilišta u Zagrebu, predstavnike državnih tijela i lokalnih tijela samouprave, dekane sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, rektore i dekane veterinarskih visokoobrazovnih ustanova iz zemlje i svijeta, predstavnike raznih institucija i veterinarskih organizacija s kojima Fakultet surađuje, bivše i sadašnje zaposlenike i studente uvodnim je govorom pozdravio dekan prof. dr. sc. Nenad Turk. Nazočnima su se obratili i rektor prof. dr. sc. Damir Boras, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević i državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja dr. sc. Tome Antičić.

Povodom stote obljetnice plakete, povelje, priznanja i zahvalnice dobili su profesori Veterinarskoga fakulteta najzaslužniji za njegov razvoj i promicanje njegova ugleda: akademici Josip Madić, Željko Cvetnić i Dražen Matičić, profesori koji su obnašali dužnost prorektora – Petar Kraljević i Ljiljana Pinter te sadašnji prorektor Miljenko Šimpraga i dekani Fakulteta – profesori Zvonimir Vinovrški, Zdenko Biđin, Ljiljana Pinter, Velimir Sušić i Tomislav Dobranić.

Za iznimno znanstveno postignuće alumna plaketu je dobio prof. dr. sc. Kristijan Ramadan, naš bivši student i prvi Hrvat izabran u znanstveno-nastavno zvanje redovitoga profesora na prestižnom sveučilištu Oxford. Priznanje je dobio i dr. sc. Atila Kos, za doprinos u međunarodnoj suradnji i promociji Fakulteta.

Povelje za dugogodišnju uspješnu poslovnu suradnju dodijeljene su Gradu Zagrebu, Generi d.d., Agroproteinki, Medical Intertradeu,  Koki d.d. te veterinarskim stanicama Jastrebarsko i Vrbovec.

Za suradnju u nastavnim, znanstvenim i stručnim djelatnostima zahvalnicu i medalju sjećanja dobili su Hrvatski veterinarski institut, Hrvatska veterinarska komora, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada i Institut „Ruđer Bošković“.

Veterinarska sveučilišta u Beču, Budimpešti, Brnu i Lavovu dobila su zahvalnice i medalje sjećanja za doprinos u osnivanju Veterinarskoga fakulteta u Zagrebu, dok su veterinarski i srodni fakulteti iz Beograda, Sarajeva, Ljubljane, Skopja, Novoga Sada, Košica, Pomone (SAD), Bile Tserkve (Ukrajina), Tirane i Prištine nagrađeni za uspješnu međunarodnu suradnju.

Službeni je program bio popraćen glazbenim izvedbama primadone mr. art. Lidije Horvat-Dunjko, prof. art. i Akademskoga zbora Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu „Ab ovo“.

Za kraj ovoga kratkog osvrta na svečanu proslavu 100. obljetnice Veterinarskoga fakulteta citirajmo dekana prof. dr. sc. Nenada Turka: „Nastavljamo putovanje kroz vrijeme promičući temeljne akademske vrijednosti i svakim našim korakom ucrtavamo povijesni trag, a da toga u stvarnom vremenu nismo ni svjesni. S ponosom se možemo osvrnuti na put koji smo dosad prošli kao i na uspjehe koje smo ostvarili. Na krilima uspjeha ne zaboravljamo da je društveni trenutak bremenit izazovima, stalnim promjenama okruženja u kojemu djelujemo i stvaramo, i gotovo da i ne ostavlja vremena za normalan život kojemu svi težimo. Sredstva za ostvarivanje naših ciljeva i vrijednosti ne treba uvijek i nužno tražiti oko nas, već čvrsto vjerujem da se dubljim poniranjem u vlastitu svijest može pronaći najbolji način artikuliranja osnovnih vrijednosti društva poput razumijevanja, tolerancije ili dobrohotnosti, vrijednosti koje dobro poznajemo, ali prečesto zaboravljamo. Stoga se potrudimo da u ovom neobuzdanom tijeku vremena u kojemu živimo, ljudskost i zajedništvo i dalje budu vrline koje će nas krasiti i kojima ćemo se dičiti, a koje će Veterinarski fakultet voditi stazama uspjeha i u idućih sto godina“.

Željana Klječanin Franić, prof.