Svečana proslava 99. obljetnice Veterinarskoga fakulteta

26.11.2018.

Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u petak 9. studenoga 2018. svečano je obilježio 99. obljetnicu svojega osnutka i rada. Svečana sjednica Fakultetskoga vijeća započela je državnom himnom u izvedbi Akademskog zbora i orkestra Veterinarskoga fakulteta Ab ovo i uz nazočnost brojnih uglednih uzvanika. Osim članova Vijeća, zaposlenika i studenata sjednici su prisustvovali rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras s prorektorom prof. dr. sc. Milošom Judašem, akademici Josip Madić i Dražen Matičić uime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, državni tajnik dr. sc. Željko Kraljičak i pomoćnik ministra poljoprivrede Damir Tuđan, dr. med. vet., izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba mr. sc. Katarina Milković, prof., dekani i prodekani fakulteta iz Skopja i Beograda kao i dekani i prodekani sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, predstavnici Hrvatskoga veterinarskog instituta, Mađarske veterinarske komore, Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje, predstavnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Andrija Štampar“, Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Instituta Ruđer Bošković, Genere d.d., Agroproteinke d.d. i drugih suradnih ustanova i veterinarskih organizacija.

Dekan prof. dr. sc. Nenad Turk u svojemu je uvodnom govoru istaknuo da je fakultet vodeća znanstveno-nastavna institucija veterinarske struke u regiji i da će tu poziciju nastojati zadržati i u vremenu što dolazi, i u području obrazovanja doktora veterinarske medicine i u području znanstvenih istraživanja, stručnoga rada, cjeloživotnog obrazovanja te međuinstitucijske i međunarodne suradnje, u skladu s novopostavljenim strateškim smjernicama za petogodišnje razdoblje. Istaknuo je i aspekte djelatnosti Fakulteta kojima nismo zadovoljni, poput financiranja ustanove od strane države u kojemu je nedovoljno uvažena specifičnost studija i obrazovanja doktora veterinarske medicine što utječe na financijsku stabilnost i održivost institucije. Upozorio je na nužnost mudrog provođenja reformi unutar struke kako se ne bi narušio strukturni okvir i okruženje u kojemu se veterinarska djelatnost obavlja, kao i na problem odlaska mladih, novodiplomiranih doktora veterinarske medicine u inozemstvo odmah nakon završetka studija zbog nepostojanja minimalnih standarda vrednovanja njihova rada. Podsjetio nas je i na važnost ljudskosti i zajedništva kao vrlina koje su jamac još boljim rezultatima i prepoznatljivosti Fakulteta.

Uzvanicima su se na svečanoj sjednici kratkom govorom obratili i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede dr. sc. Željko Kraljičak te pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za odgoj i obrazovanje mr. sc. Katarina Milković, prof.

Dekan je zatim predstavio najvažnije aktivnosti u ak. god. 2017./2018. U nastavnoj aktivnosti novost je test psihomotorike koji se od protekle akademske godine provodi kao dodatna provjera specifičnih znanja, vještina i sposobnosti, te uvođenje novoga predmeta kao dijela obvezne jezgre studijskog programa – Komunikacijske vještine u veterinarskoj medicini. Reorganizirana je nastava na Ambulantnoj klinici što je rezultiralo većim brojem obrađenih pacijenata i intenzivnijim individualnim radom studenata. Upisana je treća generacija studenata na studij veterinarske medicine na engleskom jeziku, na kojemu je popunjena upisna kvota od 25 studenata. Od međunarodnih aktivnosti izdvojio je 31. glavnu skupštinu EAEVE-a na kojoj nam je svečano uručena prijelazna zastava kao organizatoru sljedeće glavne skupštine. S Veterinarskim sveučilištem u Budimpešti potpisan je strateški sporazum na temelju kojega se planiraju razni oblici suradnje, s naglaskom na studiju na engleskom jeziku te razvoju zajedničkih poslijediplomskih studija i projekata. Dekan je istaknuo i dobivanje certifikata za visoku razinu kvalitete doktorskog studija Veterinarske znanosti kao i dobivanje dvaju važnih projekata: Pan-European soft skills curriculum for undergaduate veterinary education i Internacionalizacija visokog obrazovanja. U financijskom i investicijskom dijelu započeta je gradnja ograde na južnom ulazu te radovi na pojedinim zavodima i klinikama kojima je cilj podizanje energetske učinkovitosti Fakulteta. Na kraju je spomenuo i brojne izvannastavne aktivnosti kojima se Fakultet predstavio na Smotri Sveučilišta u Zagrebu, Noći muzeja, Festivalu znanosti i drugim događanjima.

Kao potvrda kvalitete rada i izvrsnih rezultata koje je dekan ukratko predstavio uslijedila je dodjela certifikata Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Ravnateljica Agencije prof. dr. sc. Jasmina Havranek dekanu je svečano uručila Certifikat za učinkovit i razvijen sustav osiguravanja kvalitete. Certifikat je izdan na razdoblje od pet godina, na temelju vanjske neovisne periodične prosudbe sustava osiguravanja kvalitete koju je AZVO proveo u ožujku ove godine.

Kao visokoobrazovna i afirmirana znanstvena ustanova u kojoj znanstvenoistraživački timovi svojim radom podižu kvalitetu istraživanja, istraživačku izvrsnost i učinke te znajući koliko je objava znanstvenih radova važno sredstvo širenja i promicanja znanstvenih postignuća i spoznaja, osobito u biomedicinskim znanostima, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu dodjeljuje priznanje za objavljeni znanstveni rad s prvim autorstvom s najvećim čimbenikom odjeka. Priznanje za proteklu akademsku godinu dobile su dr. sc. Kristina Starčević i Petra Bilić, mag. mol. biol., najbolja znanstvenica u suradničkim zvanjima.

Aktivnosti studenata u protekloj akademskoj godini predstavio je predsjednik Studentskog zbora Veterinarskoga fakulteta Jurica Horvat. Među njima ističu se edukativna izložba Reptilomanija+ koju je ove godine posjetilo više od 15 000 posjetitelja, drugi Europski veterinarski studentski seminar, Humanijada, Dan studenata, humanitarni kviz studenata biomedicinskog područja te brojna druga događanja.

Znajući koliko naši sjajni studenti, uz dobre rezultate u nastavi, promiču ugled fakulteta i veterinarske struke i rade za dobrobit šire društvene zajednice, Veterinarski fakultet svake godine nagrađuje one najbolje. Dekanovu nagradu za izvrsne rezultate tijekom studija i uspjeh u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima dobila je studentica pete godine Iva Bačić. Nagrađeni su i studenti s najvišim prosjekom ocjena na svakoj godini studija veterinarske medicine na hrvatskom i engleskom jeziku.

Priznanja su dobili i studenti koji su se u protekloj akademskoj godini osobito istaknuli svojim angažmanom u izvannastavnoj aktivnosti. Glavna urednica znanstveno-stručnog časopisa studenata veterine Veterinar studentica Iva Benvin dobila je priznanje za doprinos osuvremenjivanju i promicanju znanstvenih i stručnih aktivnosti studenata. Predsjednik Organizacijskog odbora drugog Europskog veterinarskog studentskog seminara Luka Špelić dobio je priznanje za organizaciju uspješno održanog međunarodnog seminara.

Izvrsnost studenata veterinarske medicine prepoznale su i tvrtke s kojima fakultet surađuje. Tako je Genera d.d. – grupa Dechra već tradicionalno dodijelila jednu novčanu nagradu, koju je dobila studentica Marta Šurbek, te dvije stipendije koje su dobili studenti Iva Bačić i Zvonimir Delać. Nagrade i stipendiju uručio je predstavnik Genere d.d. Neven Čakarun, dr. med. vet.

Od ove godine studente veterinarske medicine stipendira i jedna veterinarska organizacija – Veterinarska stanica Vrbovec d.o.o., čiju je stipendiju povodom ove svečane obljetnice uručio direktor Ivica Vujević, univ. mag. med. vet. studentici Antoniji Krmpotić Đerek.

Svečanu proslavu 99. obljetnice Veterinarskoga fakulteta i ove je godine uljepšao Akademski zbor i orkestar Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Ab ovo pod umjetničkim vodstvom maestra Josipa Degl’Ivellia. Zboru je dodijeljeno priznanje za izniman uspjeh i promicanje kulturno-umjetničkih aktivnosti zaposlenika i studenata Veterinarskoga fakulteta, koje su preuzele voditeljice prof. dr. sc. Nina Poljičak Milas i izv. prof. dr. sc. Kristina Matković. Osim državne himne na početku sjednice zbor je izveo i skladbe Ave Maria i Cantate Domino. Članica zbora i studentica veterinarske medicine Mia Reba uz pratnju gitarista Filipa Sekereša izvela je skladbu Cesarica, a za sam kraj svečanosti premijerno je prikazan spot zbora Gaudeamus Igitur.

I ove nam je godine bilo iznimno zadovoljstvo ugostiti brojne važne i drage uzvanike, kolege, suradnike i prijatelje, i predstaviti im Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, njegove vrijedne ljude i izvrsne rezultate rada u protekloj akademskoj godini. Poticajnim mislima i biranim riječima dekan prof. dr. sc. Nenad Turk zaokružio je razdoblje koje je iza nas te naznačio put kojim ćemo kročiti ususret stotoj obljetnici: „Nastavljamo putovanje kroz vrijeme promičući temeljne akademske vrijednosti i svakim našim korakom ucrtavamo povijesni trag a da toga u stvarnom vremenu nismo ni svjesni. Danas je godišnjica našega fakulteta i s ponosom se možemo osvrnuti na put koji smo dosad prošli kao i na uspjehe koje smo ostvarili. Posebno se možemo ponositi što smo prihvaćali iskušenja postupnog razvoja, pristajali na odvažne korake i donosili hrabre odluke za koje smo vjerovali da će donijeti napredak. Živimo u čudnim vremenima, mnoge vrijednosti su postale upitne, a ljudi, posebno u akademskoj zajednici, svojim ponašanjem često, nažalost, zaboravljaju na uljuđene i dobrohotne oblike međusobnoga zajedničkog življenja. Društveni je trenutak bremenit izazovima, stalnim promjenama okruženja u kojemu djelujemo i stvaramo, i gotovo da ne ostavlja vremena za normalan život kojemu svi težimo. Sredstva za ostvarivanje naših ciljeva i vrijednosti ne treba uvijek i nužno tražiti oko nas, već čvrsto vjerujem da se dubljim poniranjem u vlastitu svijest može pronaći najbolji način artikuliranja osnovnih vrijednosti društva poput razumijevanja, tolerancije ili dobrohotnosti, vrijednosti koje dobro poznajemo, ali prečesto zaboravljamo. Stoga u ovom neobuzdanom tijeku vremena u kojemu živimo ljudskost i zajedništvo i dalje moraju biti vrline koje će nas krasiti i kojima ćemo se dičiti, a koje će biti jamac još boljim rezultatima i prepoznatljivosti Veterinarskoga fakulteta u budućnosti. Svjesni da predstavljamo tek svjetlucavo zrnce u tamnoj pustinji svakodnevice i da nam je dužnost i obveza da to svjetlo, koje nam je našom profesijom povjereno, širimo oko sebe, ne oklijevajmo, potrudimo se da ovaj fakultet i ovo društvo ostavimo boljim no što smo ga našli. Hvala vam od srca!

 

Ključne riječi: