Svečano obilježena 103. obljetnica Veterinarskog fakulteta

15.11.2022., Novosti

Svečana sjednica Fakultetskoga vijeća Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kojom je obilježena 103. obljetnica Fakulteta, održana je u četvrtak 10. studenoga 2022. Nakon dvogodišnje pandemije bolesti COVID-19 i ograničenja broja uzvanika na prethodnim dvjema svečanim sjednicama te drugih epidemioloških mjera, ove je godine obljetnica obilježena bez maski i uz velik broj članova Fakultetskog vijeća i gostiju.

Uvodnim se govorom nazočnima obratio dekan prof. dr. sc. Marko Samardžija. Osvrnuo se na položaj Veterinarskoga fakulteta u sadašnjem trenutku istaknuvši najvažnije aspekte: poučavanje sa studentom u središtu obrazovnog procesa, međunarodnu integriranost i prepoznatljivost te društvenu ulogu koju ima Sveučilišna veterinarska bolnica.

Osim dekana nazočnima su se obratili rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, koji je pohvalio dosadašnja postignuća Veterinarskoga fakulteta te naglasio da će Fakultet uvijek imati potporu Sveučilišta, i u najzahtjevnijim zadaćama. Kratko nam se obratio i uzvanike pozdravio i ministar znanosti i obrazovanja dr. sc. Radovan Fuchs.

Aktivnosti u protekloj akademskoj godini predstavio je glavni urednik Ljetopisa za ak. god. 2021./2022. prof. dr. sc. Željko Pavičić. Čuli smo tako da u ak. god. 2021./2022. imamo prvu diplomanticu na studiju veterinarske medicine na engleskom jeziku, studenticu Oliviju Kaloyianni. Uspješno je provedena reakreditacija Agencije za znanost i visoko obrazovanje, gdje je četiri od pet standarda ocijenjeno ocjenom visoke razine kvalitete, a jedan je standard ocijenjen kao zadovoljavajuća razina kvalitete. U pogledu unapređenja nastave osnovana je Edukativno-arhivska postaja za pčelarstvo i otvoren Laboratorij kliničkih vještina. Uspješno su provedene i sve ostale redovite nastavne, znanstvene, istraživačke i stručne aktivnosti, kao i izvannastavna događanja koja organiziraju studenti i zaposlenici.

Obilježavanje Dana Fakulteta prigoda je da se zaposlenicima i studentima dodijele nagrade i priznanja. Dodjelu priznanja za objavljeni znanstveni rad s prvim autorstvom u časopisu s visokim čimbenikom odjeka najavio je prodekan za znanost, poslijediplomske studije i međunarodnu suradnju izv. prof. dr. sc. Nino Maćešić koji nam je otkrio da ove godine priznanje dobiva doc. dr. sc. Ivan Alić, zaposlen na Zavodu za anatomiju, histologiju i embriologiju. Prodekanica za kontrolu kvalitete izv. prof. dr. sc. Gordana Gregurić Gračner predstavila nam je dobitnicu priznanja zaposleniku za izniman doprinos u radu – to je ove godine Sanja Vindiš, administratorica u Referadi za integrirani preddiplomski i diplomski studij.

Tradicionalno su dodijeljene nagrade, priznanja i stipendije koje su zaslužnim zaposlenicima i studentima najavili prodekani, a nagrade je uručio dekan prof. dr. sc. Marko Samardžija. Umirovljene djelatnike najavio je prodekan za financijsko poslovanje i investicije izv. prof. dr. sc. Hrvoje Capak, a svečanosti su prisustvovali i svoja priznanja osobno preuzeli dugogodišnji nastavnik na Zavodu za mikrobiologiju i zarazne bolesti s klinikom prof. dr. sc. Zoran Milas i zaposlenica Tajništva Nevenka Božičević koja je radila na poslovima zaštite na radu te vodila zbrinjavanje otpada na Fakultetu.

Nagrade studentima studija veterinarske medicine na hrvatskom jeziku najavila je prodekanica za integrirani studij i studente prof. dr. sc. Ksenija Vlahović. Najbolji student na svih šest godina studija i dobitnik Dekanove nagrade student je šeste godine studija Viktor Mašović. Nagrađeni su i studenti s najboljim prosjekom ocjena na svakoj godini studija. Najbolja je studentica na prvoj godini studija u ak. god. 2021./2022. Marijana Pandža, na drugoj godini studija studentica s najvećim prosjekom je Višnja Bašić, na trećoj godini Buga Slavica, na četvrtoj Mihovil Matković, na petoj godini Nikola Serdar, a na šestoj godini Sanja Mofardin.

Nagrađene studente studija veterinarske medicine na engleskom jeziku najavio je prodekan za studij na engleskom jeziku i cjeloživotno učenje doc. dr. sc. Marko Pećin. Kao najbolje među studentima veterine na engleskom studiju Dekanovu nagradu dobile su studentica treće godine Anna Titova i studentica šeste godine Charlotte Francesca Stiles. U protekloj su akademskoj godini najbolji uspjeh imali Tara Adelaide Rutherford na prvoj godini studija, Ashkan Sadri na drugoj godini studija te francuske studentice Pauline Claire Jourdain na trećoj godini studija, Abigail Rose Lily Plançon na četvrtoj godini studija, Elise Farah na petoj godini studija i Juliette Alexandra Magoga na šestoj godini studija.

Kao i svake godine, na sjednici su dodijeljene studentske stipendije i novčane nagrade tvrtki s kojima Fakultet ima dugogodišnju suradnju. Predstavnik tvrtke Genere d.d. Neven Čakarun, dr. med. vet. uručio je novčanu nagradu studentici Magdaleni Bogović te dvije stipendije, Valentini Huzjak i Katarini Mohač. Predstavnik Agroproteinke Zlatko Heruc, univ. mag. med. vet. uručio je stipendiju te tvrtke studentici Mariji Batinjan. Ove je godine u nagrađivanju naših studenata prvi put sudjelovala tvrtka Medical Intertrade d.o.o., čiji je predstavnik Hrvoje Rogina, dr. med. vet. dodijelio novčanu nagradu studentu s najvećim prosjekom ocjena među svim studentima u protekloj akademskoj godini – studentu Nikoli Serdaru.

Svečana je sjednica ove godine popraćena snimkama izvedbi Akademskog zbora Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Ab ovo i orkestra Veterinarskoga fakulteta. Pogledali smo glazbene videospotove Your raise me up, Autobus Kalypso i Dunjo mirisna. Svečana je sjednica završila studentskom himnom Gaudeamus igitur nakon čega je uslijedio prigodni domjenak i neformalno druženje uzvanika.

Za kraj prenosimo dio govora dekana prof. dr. sc. Marka Samardžije.

Ovaj Fakultet ispunjava i uvijek je ispunjavao svoju civilizacijsku i društvenu dužnost na način i snagom koju su prepoznali mnogi, premda nije mnogima dano da ga i u tuđe ime ocjenjuju. Zato smo, kao članovi reguliranog sustava europskog veterinarskog obrazovanja, još odlučniji, ne samo da u tom članstvu ustrajemo nego i da u istom smjeru dokažemo, ponajprije sebi, da uz predan rad svih nas u tome možemo i moramo uspjeti. To je naša jedina budućnost, za koju se ne trebamo boriti, nego je svakoga dana što kvalitetnije živjeti. Granica budućnosti i sadašnjosti nikada nije pred nama, nego upravo u ovom trenutku. Znamo da nije uvijek lako determinirati ona najbolja i najučinkovitija ulaganja u budućnost, osobito kada govorimo o razvoju stogodišnje institucije kao što je naš fakultet. Danas obilježavamo njegove 103 godine, a kako je napisao Lucius Annaeus Seneca, „Nije važno koliko si, već kako si živio“. U tom kontekstu mi i dalje imamo dužnost tim godinama dodijeliti i kvalitetan sadržaj.

Znamo isto tako da pametna ulaganja u mlade moraju polučiti rezultate. Današnja energija mladosti i entuzijazma naših studenata zalog je naše budućnosti i stoga smo usmjereni njima, dok, vjerujem, institucionalno zauvijek ostajemo posvećeni kvaliteti. Ne izlazeći iz zadanih strukovnih okvira obrazovanja, zadržat ćemo takav smjer, duboko uvjereni da njime možemo ostvariti i više nego što se od nas formalno očekuje, tim više što su naši kriteriji u nekim segmentima kvalitete čak i viši od zadanih nacionalnih i međunarodnih standarda.

Očekujem, i od sebe i od svih djelatnika Fakulteta, da uspješno nastavimo s realizacijom strateških ciljeva, i to prije svega s dodatnim osuvremenjivanjem studijskih programa u skladu s nacionalnim i međunarodnim obrazovnim, gospodarskim i društvenim standardima, uz stvaranje kreativnog, inovativnog i motivirajućeg okružja za učenje i poučavanje sa studentom u središtu obrazovnog procesa. Kako i današnja razina to zahtijeva, a i zbog fokusa na studente, mi ćemo nastaviti unapređivati i kvalitetu nastave i pedagoške kompetencije svojih nastavnika, premda su unutar sustava evaluirani i više nego zadovoljavajuće dobro.

Kao znanstvenik želim reći da ćemo intenzivirati znanstvenoistraživačku djelatnost, ali i međunarodnu vidljivost i prepoznatljivost, osobito na međunarodnoj razini europskoga visokoobrazovnog prostora, jer smo svjesni da možemo i moramo biti u društvu najboljih kako bismo osigurali kontinuitet svog daljnjeg napretka i razvoja.

Kao dekan – želim Vam zahvaliti što ste danas ovdje s nama, zahvaliti svim prijateljima Fakulteta na svakoj dosadašnjoj i budućoj podršci, pa i na najmanjem naporu učinjenom u smjeru ostvarenja zacrtanog cilja, a to je ispunjenje visokih kriterija nacionalnih i međunarodnih standarda izvrsnosti u europskom okružju ustanova visokog veterinarskog obrazovanja.

Skip to content