Svečanom sjednicom obilježena 102. obljetnica Veterinarskoga fakulteta

17.11.2021.

Svečana sjednica Fakultetskoga vijeća Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kojom je obilježena 102. obljetnica Fakulteta održana je u petak 12. studenoga 20201. Zbog pandemije bolesti COVID-19 i nepovoljne epidemiološke situacije u Hrvatskoj obljetnica je i ove godine obilježena u posebnim okolnostima – s ograničenim brojem uzvanika, uz COVID-potvrde, s maskama i propisanim fizičkim razmakom. Za razliku od prethodne godine, ovu su obljetnicu svojom nazočnošću uveličali i gosti i suradnici izvan Fakulteta, a sjednica je popraćena i glazbom i prigodnim domjenkom organiziranim na otvorenom prostoru Fakulteta.

Uvodnim govorom nazočnima se obratio dekan prof. dr. sc. Nenad Turk. Kao najvažnije postignuće u ak. god. 2020./2021. istaknuo je ostvarivanje statusa akreditirane ustanove nakon što je stručni tim Europske udruge veterinarskih visokoškolskih ustanova (EAEVE) proveo ekspertno vrednovanje kontrole kvalitete Veterinarskoga fakulteta u svim segmentima njegova djelovanja. Fakultet se tako našao u izabranom društvu dvadesetak akreditiranih veterinarskih visokoškolskih ustanova od ukupno njih 120 koliko ih je trenutačno u Europskoj uniji.

Osim već isprobanog modela nastave na daljinu uspješno je proveden i hibridni model nastave, te u najboljem mogućem obliku izvedena i praktična nastava s obzirom na objektivne okolnosti. Svjesni negativnih psihosocijalnih učinaka izolacije i nedostatka socijalnih kontakata, te u želji da život što je moguće više bude kao u pretpandemijsko vrijeme, velika većina nastavnika, nenastavnog osoblja i studenata pristupila je preventivnom cijepljenju. Dekan je ponosno objavio da je u trenutku kad se Hrvatska nosi s vrlo visokim brojem bolesnika zaraženih koronavirusom više od 90 % zaposlenika Veterinarskoga fakulteta cijepljeno ili je preboljelo COVID-19, a također i oko 70 % studenata, što osigurava povoljnu epidemiološku situaciju na Fakultetu i u novoj akademskoj godini. Uz ispunjenje kvote na integriranom prijediplomskom i diplomskom studiju na hrvatskom jeziku od 135 studenata u protekloj je akademskoj godini upisana peta generacija stranih studenata, dok je sa šestom upisanom generacijom u ovoj akademskoj godini po prvi put ispunjena kvota od 35 studenata. Većina stranih studenata dolazi iz Europske unije, a ostali dolaze iz više od dvadeset zemalja svijeta. Stjecanjem statusa međunarodno akreditirane ustanove interes za engleski studij toliko se povećao da se broj zainteresiranih udvostručio u odnosu na predviđenu kvotu.

Veterinarski je fakultet i u protekloj godini nastavio s investicijskim aktivnostima iz vlastitih sredstava te je dovršen novi ulaz i porta Fakulteta iz ulice Charlesa Darwina. Privedena je kraju i treća faza uređenja južnog ulaza u Fakultet, južnog parkirališta s 50 novih parkirališnih mjesta te sanacija prilaznih cesta prema klinikama Fakulteta, a izgrađen je i zeleni otok kao mjesto za centralno zbrinjavanje otpada na Fakultetu.

Dekan je upozorio i na probleme koje valja rješavati, poput snažnije financijske potpore koju Fakultet, kao jedina visokoobrazovna institucija u Hrvatskoj koja obrazuje doktore veterinarske medicine, treba od nadležnih institucija. Ozbiljno i temeljito sagledavanje tog problema nema alternativu želi li se postići nužna financijska stabilnost i omogućiti trajna održivost Veterinarskog fakulteta kao javne ustanove.

Osim dekana nazočnima su se obratili rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras i ministar znanosti i obrazovanja dr. sc. Radovan Fuchs, koji su se također osvrnuli na financijski aspekt obrazovanja  i održivosti studija veterinarske medicine te izvođenje nastave i svih drugih djelatnosti u okolnostima pandemije bolesti COVID-19.

Tradicionalno su dodijeljene nagrade, priznanja i stipendije. Među umirovljenim djelatnicima svečanosti su prisustvovali i svoja priznanja osobno preuzeli prof. dr. sc. Darko Capak i prof. dr. sc. Ivica Harapin te Branka Križanić.

Ove godine priznanje za objavljeni znanstveni rad s prvim autorstvom u časopisu s visokim čimbenikom odjeka dobila je izv. prof. dr. sc. Jelena Šuran, a priznanje zaslužnom zaposleniku otišlo je u ruke Jurice Ćutuka, za izniman doprinos u radu dvaju odsjeka, Odsjeka za održavanje i tehničke poslove i Odsjeka za zaštitu na radu.

Kao najbolji student na svih šest godina studija Dekanovu nagradu na integriranom studiju veterinarske medicine na hrvatskom jeziku dobio je student četvrte godine studija Mihovil Matković, dok je istu nagradu kao najbolji među studentima veterine na studiju na engleskom jeziku dobio student druge godine Ashkan Sadri.

 

Nagrađeni su i studenti s najboljim prosjekom ocjena na svakoj godini studija. Najbolja je studentica na prvoj godini studija u ak. god. 2020./2021. Višnja Bašić, na drugoj godini studija studentica s najvećim prosjekom je Buga Slavica, na trećoj godini Mihovil Matković, na četvrtoj Nikola Serdar, na petoj godini Sanja Mofardin, a na šestoj godini Mihaela Vranješ.

Nagrade su dobili i studenti studija veterinarske medicine na engleskom jeziku. U protekloj su akademskoj godini najbolji uspjeh imali  Ashkan Sadri na prvoj godini studija te Francuskinje Pauline Claire Jourdain na drugoj godini studija, Abigail Rose Lily Plançon na trećoj godini studija, Elise Farah na četvrtoj godini studija i Juliette Alexandra Magoga na petoj godini studija.

Kao i svake godine, na sjednici su dodijeljene studentske stipendije. Predstavnica tvrtke Genere d.d. Lorena Klarić, dr. med. vet. uručila je novčanu nagradu studentu Damjanu Džakuli te dvije stipendije, Dunji Fuštin i Nikoli Serdaru. Direktor Agroproteinke Ivica Grlić Radman, dipl. ing. uručio je stipendiju te tvrtke studentu Ivanu Lošiću.

Svečana je sjednica ove godine popraćena i s mnogo glazbe. Imali smo iznimnu čast da hrvatsku himnu, kojom sjednica uvijek započinje, otpjeva primadona Lidija Horvat Dunjko, prof. art. uz klavirsku pratnju Marija Čopora. Osim himne primadona Lidija Horvat Dunjko otpjevala je i pjesme Brune Bjelinskog Šuma spava, Ivan Zajca Domovini i ljubavi, skladbu Richarda Straussa Zueignung kao i skladbu Ja ljubim iz filma Tko pjeva, zlo ne misli. Također smo pogledali i videospot Dunjo mirisna, Akademskog zbora veterinarskoga fakulteta Ab ovo koji je nastao u vrijeme prošlogodišnjeg lockdowna. Nakon što su članovi zbora zborski obradili pjesmu Dunjo mirisna, svaki je član zbora u vrijeme samoizolacije sam uvježbavao svoje dionice, sam se snimio, bend je snimio svoje dionice, te je nastala obrada ove predivne božićne pjesme Novih fosila kojoj se svojim vokslom pridružio i Vladimir Kočiš Zec. Sjednica je završila studentskom himnom Gaudeamus igitur nakon čega je uslijedio prigodni domjenak u jedinstvenom ambijentu kolonada Veterinarskoga fakulteta.

Za kraj prenosimo osvrt dekana prof. dr. sc. Nenada Turka na aktualni trenutak u kojemu se Fakultet i društvo u cjelini nalaze.

U ovim izazovnim vremenima, moramo bistra uma i ispunjeni mudrošću nalaziti prava rješenja za sva iskušenja koja nam se nađu na putu, kako bismo bili sigurni da nećemo pogriješiti i ostaviti negativan zalog generacijama koje dolaze. Budimo nadasve pravedni i očuvajmo jednakost svih, neovisno o položaju ili statusu. Trebamo uvažavati jedni druge unutar institucije, ali i izvan nje, što često nije slučaj. Pred nama je novo vrijeme i nužne neizostavne reforme koje će tražiti prava, optimalna i dugotrajna rješenja. Kako bismo izbjegli loše odluke i poteze, potrebno je pozorno slušati, trebamo biti sigurni da razumijemo to što smo čuli, a tek potom donositi prosudbe i zaključke. I ove godine želim istaknuti da u ovom neobuzdanom tijeku vremena u kojemu živimo, više nego ikad, ljudskost, zajedništvo i solidarnost i dalje moraju ostati vrline koje će nas krasiti, a koje će biti jamac kvalitete akademske zajednice u budućnosti. U tom svjetlu temeljna nam je dužnost podržati i ohrabriti stidljive, obuzdati i suspregnuti nagle, a odabrati i istaknuti najbolje.

U prirodi je našega posla da osluškujemo i one koje poučavamo. Student nije netko tko stoji sa strane, već je on životni dio našega posla. Mi studentima ne činimo uslugu zato jer ih učimo, naprotiv, oni nama čine uslugu jer nam omogućuju da to učinimo. Ponekad moramo shvatiti da bavljenje studentima nije prekid u našem poslu, nego je njegov smisao i svrha, zato je potrebno da ih slušamo i razumijemo. Studenti nam dolaze sa svojim željama, naš je pak zadatak da ispunimo njihova očekivanja, dobrom i kontinuiranom kvalitetom poučavanja, pružajući im najveći mogući kvantum znanja i vještina uz najbolju moguću informaciju. Studenti pak u skladu sa svojim statusom akademskog građanina moraju u potpunosti preuzeti i svu odgovornost i obveze koji taj status sa sobom nosi.

Poštovane kolegice i kolege, želim zaključiti da je danas Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu europski prepoznata, vrhunska obrazovna institucija visoke kvalitete. Međunarodno evaluirani i akreditirani, trenutačno smo pozicionirani među najboljim veterinarskim fakultetima Europe i dio smo europskog i svjetskog kompetitivnog tržišta veterinarskog obrazovanja. Fakultet smo koji promišlja društveni trenutak, koji nastoji razumjeti da je naša uloga u suvremenom svijetu zahtjevnija nego ikad prije. S tim u vezi ustrajat ćemo na ulozi obrazovanja stručnjaka za budućnost, stručnjaka koji neće biti striktno i jedino doktori veterinarske medicine nego i pravi akademski građani i intelektualci sposobni razmišljati, povezivati stečena znanja i utjecati na razvoj svoje okoline i društva.  

I na kraju, budući da je na današnji dan uz našu obljetnicu i obljetnica smrti jednog od najvećih hrvatskih sinova i pjesnika Tina Ujevića, dopustite mi slobodu da njemu u čast moje obraćanje završim jednim njegovim prigodnim stihom:

I na oblak koji tišti, i na munju koja prijeti, naša blaga Nada vrišti: biti čisti, biti sveti!

Hvala vam na pozornosti!

 

Skip to content