Karijerni centar za 10!

15.12.2021., URKAPS

Stručna radionica „Karijerni centar za 10!“ o razvoju karijernih centara održana u sklopu EU projekata “Study4Career: razvoj cjelovite podrške ranom razvoju karijera studenata Fakulteta organizacije i informatike“ u organizaciji Centra za podršku studentima i razvoj karijera Fakulteta organizacije i informatike (CPSRK FOI) Varaždin 21. listopada 2021. godine  uživo na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu.

Centar za podršku studentima i razvoj karijera FOI (CPSRK FOI) gore navedenu radionicu održao je u sklopu desetog Tjedna karijera Fakulteta organizacije i informatike, što je sudionicima omogućilo da dožive FOI-jev deseti Tjedan karijera i neke od aktivnosti na licu mjesta. Organizatori radionice omogućili su nam da zajedno sa studentima prošpanciramo po Karijernom španciru koji je uz pomoć poslodavaca bio organiziran pod velikim šatorom na unutarnjem parkiralištu fakulteta. Susret s potencijalnim poslodavcima organiziran je ležerno u toploj atmosferi koja je podsjećala na druženje u velikom dnevnom boravku, kako bi se svim sudionicima i gostima omogućilo lakše započinjanje razgovora.

Sve ostale aktivnosti koje zaposlenici CPSRK-a provode s poslodavcima i studentima voditeljice susreta podijelile su s kolegama s drugih visokih učilišta tijekom i nakon stručne radionice. Pitanja kojima je otvorena kratka rasprava na samom uvodu i koja su ujedno poslužila i kao motivator za stručnu radionicu bila su: Što čini dobar karijerni centar? Što trebaju naši studenti? Kako pronaći kvalitetne partnere, kontinuirano unaprjeđivati suradnju i osmisliti kvalitetne aktivnosti? Organizatori su željeli kroz interaktivnu razmjenu iskustava, ideja i mišljenja, pomoći sudionicima da pronađu i dobiju odgovore na ova i druga pitanja, a bazirajući se na desetogodišnjem iskustvu

Nakon kratkog neformalnog razgovora slijedilo je predstavljanje 10 lekcija o radu centra, a vezano uz uključivanje studenata, alumnija, poslodavaca; uspostava kontakata i mreže studenata; motiviranje studenata i tome slično.

Zatim je sudionicima predstavljena inovativna web aplikacija za podršku radu CPSRK-a koja je izrađena u suradnji sa studentima, alumnijima i poslodavcima u sklopu projekta Study4Career.

U posljednjem dijelu radionice ponovno je pokrenuta neformalna rasprava o mogućnostima i teškoćama s kojima se kolege susreću unutar svojih institucija.

Za vrijeme kratke pauze organizatori su nas proveli kroz fakultet kako bi nam pokazali novo mjesto Centra koje su nakon nekoliko godina izmjestili iz dekanata u ugodno namještenu prostoriju na samom ulasku u zgradu, jer su neformalnim putem saznali kako je studentima prostor dekanata psihološki stvarao prepreku za dolazak na razgovor. Predstavili su nam  i četvero djelatnika koji rade u Centru, njihova zaduženja, te istaknuli važnost timskog rada. U podrumu zgrade fakulteta uz pomoć poslodavaca/partnera ugodno je opremljena velika prostorija za druženje, gdje je moguće popiti topli napitak i kratko predahnuti uz neformalni razgovor. Prostor kako doznajemo redovito koriste svi, i nastavno i nenastavno osoblje i studenti, a često ga koriste i za organizaciju manjih događanja. Primijetili smo i kako Centar koristi glavne hodnike fakulteta kao prostor za informiranje o aktivnostima Centra, aktivnostima poslodavaca, ali i mjesto gdje se ističu vizija i misija Fakulteta za organizaciju i informiranje.

Sa Stručne radionica „Karijerni centar za 10!“ odlazimo puni pozitivnih dojmova i otvorenog puta za uspješnu suradnju i pružanje uzajamne podrške budućem radu Ureda za razvoj karijere, akademsko i psihološko savjetovanje VEF-a i CPSRK-a FOI-a.

 

Iva Lehunšek Panić, prof. pedagogije
Ured za razvoj karijere, akademsko i psihološko savjetovanje

Aktivnost je financirana iz projekta  “Unapređenje stručne prakse na farmskim životinjama i konjima na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu – VETFARM“ (UP.03.1.1.04.0045)

Skip to content