Završna konferencija projekta „Study4Career”

15.02.2023., Stručna praksa, URKAPS

Završna konferencija projekta „Study4Career: Razvoj cjelovite podrške ranom razvoju karijera studenata Fakulteta organizacije i informatike“ održala se u četvrtak 9. veljače 2023. godine u hotelu Trakošćan.

Projekt Study4Career provodio je Centar za podršku studentima i razvoj karijera (CPSRK) Fakulteta organizacije i informatike (FOI) u partnerstvu s tvrtkom Northwest Agency, Tehnološkim parkom Varaždin (TPV) i Institutom za razvoj i inovativnost mladih (IRIM). Projekt se financirao iz Europskog socijalnog fonda u sklopu poziva „Razvoj, unapređenje i provedba stručne prakse u visokom obrazovanju“ iz Europskoga socijalnog fonda (ESF), Operativnoga programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“.  Razdoblje provedbe projekta je od 9. ožujka 2020. do 9. ožujka 2023. godine, a ukupna vrijednost projekta je 3.939.784,99 kn.

Ciljevi ovog projekta bili su:

  • Unapređenje postojećih modela obavezne stručne prakse na Fakultetu organizacije i informatike te razvoj novog modela stručne prakse za sveučilišni prijediplomski studij Informacijski i poslovni sustavi
  • Razvoj modela učenja kroz rad (engl. work-based learning)
  • Jačanje kompetencija nastavnog i nenastavnog osoblja visokog učilišta za razvoj modela učenja kroz rad u okviru nastavnih i izvannastavnih aktivnosti
  • Omogućavanje stjecanja radnog iskustva i praktičnih vještina studenata FOI-ja kroz provedbu stručne prakse i unaprjeđenje rada Centra za podršku studentima i razvoj karijera (CPSRK).

Tijekom projekta unaprijeđena je aplikacija za provedbu stručne prakse te je razvijena inovativna aplikacija za podršku radu Centra za podršku studentima i razvoj karijera (CPSRK app).

Organizatori završne konferencije proveli su nas sadržajno kroz sve segmente projekta ističući ostvarene ciljeve. Osobito su ponosni na inovativnu web aplikacija za podršku radu CPSRK-a koja je izrađena u suradnji sa studentima, alumnijima i poslodavcima u sklopu projekta Study4Career te na veliki broj poslodavaca koji žele surađivati kao mentori studentima i predstaviti svoj rad na Karijernom španciru FOI-a.

Sredstvima s projekta uređen je novi prostor Centra za podršku studentima i razvoj karijera, pri čemu se osobito vodilo računa o lokaciji Centra (dislocirano od dekanata unutar kojega je Centar počeo djelovati) i uređenosti samog prostora koji odiše toplinom i udobnošću.

Svi sudionici konferencije ističu važnost i dobrobiti postojanja ureda i centara za razvoj karijera i podršku studentima, svjesni nereguliranog statusa zaposlenika tih ureda i centara.

Tijekom konferencije nekoliko puta je isticana potreba za pronalaskom kojeficjenata za zapošljavanje stručnjaka iz područja društveno – humanističkog područja, te umrežavanje i povezivanje unutar sastavnica Sveučilišta s osobitim naglaskom na korištenje zajedničkih aplikacija.

U posljednjem dijelu konferencije – Budućnost karijernih centara na visokim učilištima ponovno je pokrenuta neformalna rasprava o mogućnostima i teškoćama s kojima se kolege susreću unutar svojih institucija.

Sa završne konferencija projekta „Study4Career: Razvoj cjelovite podrške ranom razvoju karijera studenata Fakulteta organizacije i informatike“ odlazim puna pozitivnih dojmova i otvorenog puta za uspješnu suradnju i pružanje uzajamne podrške budućem radu Ureda za razvoj karijere, akademsko i psihološko savjetovanje VEF-a, CPSRK-a FOI-a i drugih sastavnica Sveučilišta.

 

Iva Lehunšek Panić, prof. pedagogije
Ured za razvoj karijere, akademsko i psihološko savjetovanje

Skip to content