Boravak prof. dr. sc. Josipa Kusaka u Turskoj

11.08.2020.,

Prof. Josip Kusak boravi tijekom ljeta 2020 u sjevero-istočnom, planinskom dijelu Turske, gdje od 2011. godine sudjeluje u istraživanju velikih zvijeri. U istraživanju sudjeluju i istraživači sa University of Utah (SAD), Koč University (Turska, Istanbul), te članovi lokalne nevladine udruge KuzeyDoga.

Planinskom visoravni između gradova Kars i Ardahan pasu na tisuće goveda i ovaca, dok su od divljih parnoprstaša prisutne jedino divlje svinje. Domaće životinje dobro su čuvane uporabom pasa čuvara pasmina kangal i karabaš. Medvjedi, a još više vukovi u tom kraju, ovisni su o hrani iz ljudskih izvora, te je razumijevanje njihovog uspješnog načina bliskog suživota sa ljudima bitno kao model za sve dijelove svijeta gdje velike zvijeri postoje ili se vraćaju blizu ljudima.

Istraživanje uključuje hvatanje velikih zvijeri u svrhu opremanja GPS ogrlicama za praćenje kretanja, korištenja staništa i aktivnosti velikih zvijeri. Do sada je tijekom deset godina istraživanja uhvaćeno i praćeno 68 medvjeda, 28 vukova i 13 risova. Ovakav omjer praćenih životinja razmjeran je njihovoj obilnost u istraživanom području.

https://www.dropbox.com/s/obt7vk5gqbxlh69/Sarikamis2020.mp4?dl=0

 

Skip to content