Istraživačka skupina Veterinarsko javno zdravstvo

02.01.2024., Istraživačke skupine

Istraživačka skupina Zavoda za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane sastoji se od svih nastavnika i suradnika Zavoda, a istraživačke teme kojima se skupina bavi najlakše je definirati kao veterinarsko javno zdravstvo. Ipak, značajan se fokus posljednjih godina u istraživanjima skupine stavlja na antimikrobnu rezistenciju, unapređenje sustava sigurnosti hrane, inovacijama u proizvodnji mesnih i mliječnih proizvoda, povezivanje cjelokupnog ciklusa uzgoja životinja sa kvalitetom i sigurnošću proizvoda te istraživanjem stajališta hrvatskih potrošača.

Istraživačka skupina Zavoda redovito surađuje sa drugim znanstvenim institucijama u zemlji i inozemstvu kroz stručne i znanstvene projekte, a mnogo svojih istraživačkih aktivnosti može zahvaliti odličnoj dugogodišnjoj suradnji sa subjektima u poslovanju s hranom koji predstavljaju najznačajnije poligone za provedbu terenskih dijelova istraživanja.

U posljednjim desetljećima, Zavod je iznimno aktivan u provedbi međunarodnih i domaćih stručnih i znanstvenih projekata od kojih je možda najvažnije izdvojiti sljedeće:

  1. Safety of traditional fermented sausages: research on protective cultures and bacteriocins. INCO project EU, FP5;
  2. Quality Management of Food Products. TEMPUS CD-19068-2004;
  3. BASELINE Selection and improving of fit-for-purpose sampling procedures for specific foods and risks. FP/-KBBE-2007-2A Collaborative project;
  4. Potencijal mikroinkapsulacije u proizvodnji sireva, KK.01.1.1.04.0058. Fond za regionalni razvoj EU; CEKOM 3LJ, KK.01.2.2.03.0017.
  5. IRI projekt Antimikrobni potencijal aromatskog bilja u sirarstvu. Fond za regionalni razvoj EU;
  6. Sustainable production of traditional cheeses from local sheep milk, in the Balkans. Ensuring of traditional cheeses hygiene and quality, SEE-ERA.NET PLUS;
  7. Animal WelfAre Research in an enlarged Europe (AWARE). FP7-KBBE;
  8. FP7 PROMISE Protection of consumers by microbial risk mitigation through combating segregation of expertise, FP7;
  9. CA15134 – Synergy for preventing damaging behaviour in group housed pigs and chickens GroupHouseNet. COST EU;
  10. CA18208 Novel tools for test evaluation and disease prevalence estimation. COST EU;
  11. Enhancing Innovation and Sustainability in Adriatic Aquaculture (ADRIAQUANET). Interreg Italy – Croatia, Blue Inovation;
  12. CA18105 Risk-based meat inspection and integrated meat safety assurance. COST EU;
  13. CA20128 – Promoting Innovation of ferMENTed fOods. COST EU (2021. – 2025.);
  14. Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa, HRZZ.

 

Projekti i oprema predstavljaju izvrstan temelj djelatnicima Zavoda kako bi bili u mogućnosti publicirati i značajan broj znanstvenih i stručnih publikacija. Ovdje izdvajamo samo nekoliko značajnijih u posjednjih nekoliko godina:

  1. Kiš, Marta; Fuštin, Dunja; Zdolec, Nevijo (2023):Relevance of Meat Juice Seroprevalence and Presence of Yersinia enterocolitica and Salmonella spp. in Pig Tonsils for Risk Management at Slaughter. Processes, 11, 2234, 10. DOI: https://doi.org/10.3390/pr11082234
  2. Zdolec, N., Bogdanović, T., Severin, K., Dobranić, V., Kazazić, S., Grbavac, J., Pleadin, J., Petričević, S., Kiš, M. (2022) Biogenic Amine Content in Retailed Cheese Varieties Produced with Commercial Bacterial or Mold Cultures. Processes, 10, 1, 10.
  3. Zdolec, N., Kiš, M., Jankuloski, D., Blagoevska, K., Kazazić, S., Pavlak, M., Blagojević, B., Antić, D., Fredriksson-Ahomaa, M., Pažin, V. (2022) Prevalence and persistence of multidrug-resistant Yersinia enterocolitica 4/O:3 in tonsils of slaughter pigs from different housing systems in Croatia. Foods, 11 (10), 1459.
  4. Zdolec, N., Kotsiri, A., Houf, K., Alvarez-Ordóñez, A., Blagojevic, B., Karabasil, N., Salines, M., Antic, D. (2022) Systematic Review and Meta-Analysis of the Efficacy of Interventions Applied during Primary Processing to Reduce Microbial Contamination on Pig Carcasses. Foods, 11, 2110, 18.
  5. Bratulić, M., Mikuš, T., Cvrtila, Ž., Cenci-Goga, B., Grispoldi, L., Pavunc, A., Novak, J., Kos, B., Šušković, J., Zadravec, M., Garofalo, C., Ekert Kabalin, A., Kozačinski, L. (2021) Quality of traditionally produced Istrian sausage and identification of autochthonous lactic acid bacteria strains as potential functional starter cultures. European Food Research and Technology, 247, 1-25.
  6. Cvrtila, Ž.; Šporec, A.; Kozačinski, L.; Mikuš, T.; Njari, B.; Bratulić, M.; Špoljarić, D.; Popović, M. (2023): Influence of the addition of Agaricus bisporus in the diet on the volatile profile of lamb meat. Veterinarski arhiv, 93, 71-84.
  7. Zadravec, M.; Mikuš, T.; Pradervand, N.; Ujčič Vrhovnik, I. (2023): Microbiological Quality of Feed. Open agriculture, 17, 1-8. DOI: 10.2174/18743315-v17-e230418-2022-66
  8. Vulić, A.; Lešić, T.; Kudumija, N.; Mikuš, T.; Pleadin, J. (2019): Resorcylic acid lactones in urine samples of Croatian farm animals. Journal of analytical toxicology, 4, 126-133. DOI: 10.1093/jat/bky069
  9. Abbas, Oissam ; Zadravec, Manuela ; Baetan, Vincent ; Mikuš, Tomislav ; Lešić, Tina ; Vulić, Ana ; Prpić, Jelena ; Jemeršić, Lorena ; Pleadin, Jelka (2018): Analytical methods used for the authentication of food of animal origin // Food chemistry, 246, 6-17. DOI: 10.1016/j.foodchem.2017.11.007
  10. Mikuš, Tomislav ; Radeski, Miroslav ; Cziszter, Ludovic Toma ; Dimitrov, Ivan ; Jurkovich, Viktor ; Nenadović, Katarina ; Ostović, Mario ; Zupan, Manja ; Kirchner, Marlene Katharina (2018): The Danube Region—On Stream with Animal Welfare Assessment in the Last 35 Years: A Review of Research on Animal Welfare Assessment in a Multi-lingual Area in Europe. Journal of agricultural and environmental ethics, 31, 511-526. DOI: 10.1007/s10806-018-9737-4

Djelatnici Zavoda kontinuirano su od osnutka Hrvatske agencije za hranu (danas Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu – HAPIH) aktivno sudjelovali u aktivnostima agencije, od provedbe istraživanja, sudjelovanja u publikacijama mišljenja do članstva i voditeljstva u Znanstvenim odborima te članstva u Znanstvenom vijeću. Osim suradnje s HAPIH-om, djelatnici Zavoda članovi su i EFSA-inih mreža te redovito odlaze i aktivno sudjeluju na sastancima, okruglim stolovima i ostalim događanjima u sklopu aktivnosti EFSA-e. U sklopu navedenih aktivnosti sudjelovali su u publiciranju mnogih dokumenata HAPIH-a, te nekoliko dokumenata EFSA-e.

Skip to content