Istraživačka skupina za insekte kao hrane za životinje i ljude

26.07.2019., Istraživačke skupine

Istraživačka skupina je utemeljena 2016. godine s ciljem davanja doprinosa temi iskorištavanja insekata u prehrani ljudi i životinja. Insekti su tijekom nekoliko posljednjih godina postali značajan predmet istraživanja u ljudskoj i životinjskoj prehrani zbog visokog udjela bjelančevina, povoljnog aminokiselinskog i masnokiselinskog sastava, kratkog uzgojnog ciklusa i vrlo povoljne konverzije hrane. Insekti sadrže čitav niz bioaktivnih komponenti poput laurinske kiseline, antimikrobnih peptida i hitina koji imaju imunomodulirajuće, antimikrobno i pozitivno djelovanje na probavu (hitin kao funkcionalno vlakno). Početna istraživanja pokazuju i ekološku prihvatljivost uzgoja insekata.

Glavne teme istraživanja skupine su metode intenzivnog uzgoja i moduliranje nutritivnog sastava kod vrsta jamajčanski poljski šturak (Gryllus assimilis) i crna vojnička muha (Hermetia illucens) . Važan dio istraživanja čini i optimiziranje i komercijalizacija hrane za uzgoj samih insekata kako bi uzgoj bio u skladu s hranidbenim potrebama insekata, ali i komercijalno isplativ.

Znanstvena istraživanja i transfer tehnologije se odvijaju u suradnji Veterinarskog fakulteta Zagreb i tvrtke Insektarij u Zagrebu. Dodatno u istraživanjima sudjeluju Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu.

Pozivamo sve zainteresirane za temu istraživačke skupine da se jave voditelju Prof. dr. sc. Tomislavu Mašeku.

Radovi objavljeni u CC i WOS bazama

Važnost teme pokazuje veći broj nastupa u medijima članova tima:

Hrvatska radio televizija, 1. program, 8. studenoga 2018., emisija „Prometej
Hrvatski radio, I program, 28. veljače,  emisija „Divni novi svijet
Hrvatski radio, I program, 07. ožujka 2018., emisija „Divni novi svijet

Krmiva 2019:

Varijabilnost u sastavu masnih kiselina u uzgoju komercijalno značajnih vrsta insekata – crne vojničke muhe (Hermetia illucens) i jamajčanskog poljskog šturka (Gryllus assimilis) – Tomislav Mašek, Liča Lozica, Aleksandar Gavrilović, Kristina Starčević

Bakterijska mikroflora izmeta jamajčanskog poljskog šturka (Gryllus assimilis) iz uzgoja – Liča Lozica, Aleksandar Gavrilović, Tomislav Mašek

Reptilomanija 2019:

Insekti u hranidbi životinja – prof. dr. sc. Tomislav Mašek
Bakterijska flora insekata u intenzivnom uzgoju – Liča Lozica, dr. med. vet.

U istraživačkoj skupini sudjeluju:

Prof. dr.sc. Tomislav Mašek
Aleksandar Gavrilović, ing.
Doc. dr. sc. Kristina Starčević
Dr. sc. Lucija Šerić Jelaska (PMF)
Izv. prof. dr. sc. Željka Zgorelec (AF)
Liča Lozica, dr. med. vet.
Petra Roškarić, mag. appl. chem.

 

Skip to content