Projekt će doprinijeti održivoj proizvodnji i preradi hrane, bioekonomiji te očuvanju bioraznolikosti temeljem izolacije i repliciranja posebnosti određene mikrolokacije, a u ovom konkretnom slučaju autohtonih mljekarskih kultura i sirila. Dobiveni rezultati će omogućiti primjenu inovativnih tehnologija u proizvodnji kvalitetne sigurne hrane, hrane s dodanom vrijednošću, te bioraznolikosti.
Realizacijom projekta omogućiti će se:
- Za istraživače povećanje kompetentnosti i znanstvene prepoznatljivosti u ERA i tehničko-tehnološke osposobljenosti prema najvišim EU standardima.
- Ostvariti će se veći broj kvalitetnih znanstvenih radova publiciranih u relevantnim časopisima, veća znanstvena izvrsnost i sinergija između istraživača u područjima prirodnih, biotehničkih i biomedicinskih znanosti.
- Dugoročno, očekuje se zapošljavanje istraživača kroz projekte šireg regionalnog utjecaja, kroz suradnju sa mljekarskom i ostalim prehrambenim industrijama (pekarska, mesna i dr.) koje u svojoj proizvodnji koriste enzime.
- Rezultati će povoljno utjecati i na studente u kontekstu stjecanja znanja radi povećanja konkurentnosti na tržištu rada.
- Rezultat projekta, inovativno sirilo, je osnova investitorima za pokretanje start-up tvrtke ili proširenja osnovne djelatnosti.
Projektom će se uključiti transfer znanja na pripadnike ciljnih skupina iz poljoprivrede i prehrambene industrije temeljem prethodno iskazanog interesa.