Potencijal mikroinkapsulacije u proizvodnji sireva (akronim: Sir je IN)

03.03.2023.,

Projekt će doprinijeti održivoj proizvodnji i preradi hrane, bioekonomiji te očuvanju bioraznolikosti temeljem izolacije i repliciranja posebnosti određene mikrolokacije, a u ovom konkretnom slučaju autohtonih mljekarskih kultura i sirila. Dobiveni rezultati će omogućiti primjenu inovativnih tehnologija u proizvodnji kvalitetne sigurne hrane, hrane s dodanom vrijednošću, te bioraznolikosti.
Realizacijom projekta omogućiti će se:

  • Za istraživače povećanje kompetentnosti i znanstvene prepoznatljivosti u ERA i tehničko-tehnološke osposobljenosti prema najvišim EU standardima.
  • Ostvariti će se veći broj kvalitetnih znanstvenih radova publiciranih u relevantnim časopisima, veća znanstvena izvrsnost i sinergija između istraživača u područjima prirodnih, biotehničkih i biomedicinskih znanosti.
  • Dugoročno, očekuje se zapošljavanje istraživača kroz projekte šireg regionalnog utjecaja, kroz suradnju sa mljekarskom i ostalim prehrambenim industrijama (pekarska, mesna i dr.) koje u svojoj proizvodnji koriste enzime.
  • Rezultati će povoljno utjecati i na studente u kontekstu stjecanja znanja radi povećanja konkurentnosti na tržištu rada.
  • Rezultat projekta, inovativno sirilo, je osnova investitorima za pokretanje start-up tvrtke ili proširenja osnovne djelatnosti.

Projektom će se uključiti transfer znanja na pripadnike ciljnih skupina iz poljoprivrede i prehrambene industrije  temeljem prethodno iskazanog interesa.

Skip to content